26.03.2018
Dr. in psihologie Aurelia Balan-Cojocaru, despre cauzele psihologice ale bolilor. Cum sa descifrezi limbajul secret al corpului tau
Motivele bolilor se ascund in psihicul nostru. Atunci cand vorbim despre cauzele aparitiei si dezvoltarii anumitor boli, este mai mult decat indicat sa luam in calcul si anumite pricini ce tin de starile psihoemotionale.

Cauza bolilor este reprezentata, in general, de acumularea unor stari sau emotii negative care nu sunt eliminate si nici depasite. De regula emotiile ar trebui sa vina si sa treaca, iar atunci cand ele vin, dar nu se grabesc si sa treaca, apar probleme majore.

Desi exista si posibilitatea aparitiei anumitor tulburari din cauza emotiilor pozitive, de regula, bolile sunt cauzate de emotii negative, de traume si de suferinta. Notiunea de psihocauzabilitate insumeaza substratul psihoemotional al unei personalitati cu diferite simptome si acuze somatice. Astfel in urma unor lungi cercetari s-a ajuns la concluzia ca persoanele care au probleme ale colonului, intestinelor, rectului, sunt persoane care in viata de zi cu zi s-au confruntat cu acute preocupari ce tin de locul de trai si de latura financiara.


Cei care acuza afectiuni ale aparatului urinar ,de regula femeile, sunt persoane care se considera tratate inechitabil in relatiile cu ceilalti, care au framantari si pendulari emotionale pe acest segment, cat si teama de a relationa cu cei din jur. Acuze in zona abdomenului superior, afectiuni ale stomacului au acei oameni care vor cu tot dinadinsul sa se afirme, sa obtina un loc superior pe scara ierarhica.


Cei cu probleme de comunicare afectiva sunt predispusi la afectiuni respiratorii, legate de zona plamanilor. Iar la afectiuni cardiovasculare ajung persoanele dedicate excesiv unor cauze exterioare careia i se dedica prea mult.


Problemele glandei tiroide se manifesta la cei care au carente de creativitate si de afirmare a acesteia.


Hipertensivi ajung oamenii cu mari dificultati in relatiile de cuplu, acolo unde se mistuie sentimente neimpartasite si unde lipsa iubirii reciproce isi face simtita prezenta.


Durerile severe de cap sunt o acuza tot mai frecventa a oamenilor perfectionisti, ambitiosi, care au multe lucruri de facut. De asemeni localizate lateral durerile de cap mai indica si probleme in legaturile cu parintii.

Partea stanga raspunzand de relatia cu mama, partea dreapta de relatia cu tatal. La stangaci,invers. Femeile care sufera de afectiuni ale pieptului/sanilor, au probleme ce tin de propria feminitate, maternitate. Nu zadarnic acele femei care au fost dese ori inselate de sot, sau se confrunta continuu cu stari de gelozie, neincredere in sine, nu se simt frumoase, apreciate, ajung sa dezvolte noduli sau chiar cancer mamar


Cei furiosi dezvolta probleme la ficat si vizica biliara, iar cei care mereu se considera "amarati" de soarta acuza modificari functionale la nivelul pancreasului. In cazul aparitie fibroamelor uterine, daca este exclusa cauza unor manevre medicale din trecut, atunci merge vorba despre o femeie doreste inconstient foarte mult copii si nu se simte sigura pe faptul ca va ajunge sa procreeze in conditii sigure.

Anorexia poate fi reprezentata de refuzul de a imbatrani, de neacceptarea trecerii timpului si a varstei biologice, precum si de teama de a nu fi placut, acceptat, stimat.

La barbati afectiunile prostatei apar in urma confruntarilor cu femeile importante din viata lor, a emotiilor legate de propria sexualitate. De regula inca din perioada preadolescentei un specialist poate identifica predispozitiile emotionale ale unui individ. Gestionate corect, aceste stari ajung a fi intelese si depasite inainte de a genera aparitia unei boli care poate deveni cronica.

Articole din aceeasi categorie