08.11.2019
Descoperire noua a cercetatorilor. Ce se intampla in creierul copiilor care se uita prea mult la televizor
Copiii prescolari care petrec prea mult timp in fata ecranelor de orice fel (televizor, mobil, tableta, laptop) sufera un proces de modificare a creierului, arata un studiu al specialistilor Spitalului de Copii din Cincinnati.

Reprezentantii spitalului i-au supus pe 47 de copii sanatosi cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani la o procedura de imagistica prin rezonanta magnetica, dar si la o testare cognitiva.

In urma testarii, cercetatorii au putut afla cum influenteaza creierul timpul pe care cei mici il petrec la televizor sau in fata calculatorului. Rezultatele arata ca folosirea dispozitivelor electronice, atat de utilizate azi, afecteaza viteza de procesare a creierului in cazul prescolarilor. 

Mai mult, copiii care petrec prea mult timp in fata televizorului si a altor gadgeturi peste recomandarile medicilor ar putea avea mai tarziu probleme in dezvoltarea limbajului.

Copiii care au facut parte din acest studiu au reactionat intarziat cat li s-a cerut sa numeasca unele obiecte aratate, ceea ce a dus la concluzia ca ecranele „incetinesc” viteza de procesare a creierului.

Anumite rezultate ale cercetarii au relevat ca un timp indelungat in fata televizorului afecteaza integritatea materiei albe a creierului, care e responsabila de organizare, si mielinizarea, procesul de formare si acoperire a fibrelor nervoase cu mielina.

„Desi nu putem stabili inca daca timpul petrecut in fata ecranelor cauzeaza aceste schimbari structurale sau implica riscuri de neurodezvoltare pe termen lung, aceste constatari justifica continuarea studiului pentru a intelege ceea ce inseamna si sa stabileasca limite adecvate cu privire la utilizarea tehnologiei”, a spus dr. John Sutton, autorul studiului, citat de eu.usatoday.com.

Cum trebuie sa foloseasca un prescolar tehnologia

Fiecare familie are propriile reguli in ceea ce priveste timpul petrecut de copii in compania dispozitivelor electronice. Insa, specialistii spun ca deseori acestea sunt incalcate cu largul concurs al parintilor.

Academia Americana de Pediatrie spune, de exemplu, ca micutii care au sub 18 luni ar trebui sa nu fie expusi la gadgeturi. 

Pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani recomandarea este ca timpul petrecut in fata televizorului sau a altor dispozitive sa nu depaseasca o ora pe zi. Parintii sunt cei care ar trebui sa stabileasca, impreuna cu copiii lor, momente ale zilei in care cei mici pot folosi tehnologia, sub supravegherea celor mari.

Sursa foto: iStock Photo

Articole din aceeasi categorie