09.11.2019
De ce se ingrasa femeile dupa casatorie, iar barbatii, dupa divort?
E un fapt confirmat de numeroase studii, nu-l mai putem ascunde: majoritatea femeilor se ingrasa la scurt timp dupa nunta, fie ca urmare a unei sarcini, fie ca urmare a... poftelor care nu mai trebuie tinute in frau. Iar barbatii, mai nou, se pare ca fac burtica dupa divort, cel putin asta sustine o cercetare recenta.

Desigur, asta nu e o garantie ca in timpul mariajului vor fi slim-fit.

Cu cat ne ingrasam dupa casatorie

Mariajul este, spun cercetatorii, perioada propice in care partenerii se simt confortabil unul cu celalalt, au activitati comune care le fac placere si, din pacate, urmeaza un regim alimentar nu tocmai sanatos, in tandem. Fie ca este vorba despre lipsa de timp care nu le permite sa gateasca sanatos sau, din contra, de momentele petrecute in bucatarie, experimentand tot felul de preparate culinare delicioase (dar calorice), cert este ca numarul kilogramelor creste vizibil in primii ani de casnicie.

Cuplurile casatorite de peste doi ani sunt mai predispuse la ingrasare decat persoanele singure, potrivit unui studiu publicat in urma cu ceva timp in jurnalul Obesity. Ce inseamna ingrasare? Cam 10-13 kilograme, in decursul a cinci ani de casnicie, arata acelasi studiu. Interesant este faptul ca partenerii de cuplu care locuiesc impreuna, dar nu sunt oficial casatoriti, nu se confrunta cu astfel de rezultate. Si atunci, care e factorul declansator?

Partenerii isi influenteaza reciproc alegerile alimentare

Cuplurile casatorite obisnuiesc sa ia masa impreuna, deci consuma cam aceleasi alimente. Iar daca sotul, sa spunem, are pofta de friptura cu cartofi prajiti, atunci sotia se supune acestui „supliciu”. Astfel, inevitabil, in timp, cei doi parteneri vor ajunge sa isi influenteze reciproc deciziile alimentare, care pot fi in beneficiul sau in detrimentul siluetei lor. Dar, la cum arata statisticile, cel mai probabil alimentele consumate la comun, de cele mai multe ori nesanatoase, sunt un factor ce contribuie la acumularea kilogramelor.

Un alt factor este mancatul la televizor, despre care s-a descoperit ca favorizeaza supraalimentarea, deci si obezitatea.

Fara presiune, liber la tot ce ne pofteste inima!

Odata puse pirostriile, nevoia de atentie din partea altor potentiali pretendenti la inima noastre scade semnificativ, de unde si „delasarea” specifica acelui cuplu rotofei. Potrivit specialistilor, partenerii care sunt fericiti, satisfacuti cu situatia lor si care se simt in siguranta tind sa acumuleze mai multe kilograme decat persoanele aflate intr-o relatie neoficializata sau singure. Cea din urma categorie de persoane pare sa aiba mai multa grija la alimentatie, cu scopul de a atrage atentia potentialilor parteneri, conform unui studiu publicat in jurnalul Health Psychology.

Divortul ii ingrasa pe barbati

Chiar daca si barbatii se pot ingrasa in timpul casatoriei, un studiu recent arata un fapt surprinzator: sexul masculin pare sa fie mai predispus la ingrasare... dupa divort (acest lucru este valabil mai ales daca in timpul casniciei sotia are grija ca sotul ei sa manance la ore fixe si gateste sanatos). Cum se explica acest fenomen?

Potrivit unui studiu realizat pe 10.000 de persoane, femei si barbati, s-a constatat ca 63% dintre subiectii de sex masculin s-au ingrasat vizibil dupa divort, in timp ce femeile au inregistrat intr-un procent mult mai mic acest risc.

Putem explica aceste rezultate astfel: barbatii, dupa divort, nu mai au un regim alimentar echilibrat, mananca la ore nepotrivite, in general fast-food. Femeile, in schimb, nemaiavand „obligatia” de a gati pentru sot, mananca mai sanatos, pot chiar sa mearga la sala ori la saloane de cosmetica si intretinere corporala, deoarece simt nevoia unei schimbari in privinta aspectului fizic.

Desigur, aceste rezultate nu reflecta 100% realitatea, exista exceptii, dar nici nu ar trebui sa treaca pe la urechile noastre fara sa fie bagate in seama. Concluzia? Fie ca sunteti casatoriti, intr-o relatie sau singuri, alegerile alimentare nu ar trebui influentare de partener sau de lipsa acestuia, ci de propria ratiune.

Cand acul cantarului va indica un numar care va ingrijoreaza, luati masuri! Beneficiile unui corp armonios se reflecta in starea generala de sanatate.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie