De starea noastră pe parcursul zilei, depind visele pe care le avem. „Dacă suntem calmi, liniștiți, avem o inteligență emoțională, știm să filtrăm emoțiile, să le raționalizăm, să nu le producem, atunci nu vom avea coșmaruri. Respectiv, invers, dacă suntem niște firi aprinse, anxioase, exagerăm în dorințele noastre, ne dorim ceva continuu, atunci clar că o să avem vise urâte”, a explicat somnologul Adrian Lupușor.
„Încă un moment este nerespectarea igienei somnului. Astăzi foarte multă lume petrece timpul în fața micului ecran, până când nu adoarme”, a adăugat specialistul.
Când stăm în fața unui ecran înainte de somn, stimulăm activitatea creierului, ceea ce ne poate influența visele, făcându-le să reflecte ceea ce am vizionat înainte de a adormi:„Oamenii, de obicei, vizionează filme cu context emoțional sau poate chiar și filme mai agresive, horror. De asemenea, stau pe rețelele de socializare, unde iarăși, este vorba despre emoții, mesaje. Trebuie să folosim seara ca o perioadă de trecere, de la starea activă, la starea de veghe, apoi la o stare de somn, dar noi prelungim activitatea creierului până în ultimul moment”.
„Mai mult ca atât, sunt studii foarte interesante, care arată cum reacționează copii pentru că, ei petrec serile în jocuri la calculator, în diferite activități destul de agresive, atunci studiile au arătat că acești copii, în primul rând, adorm mai greu, în al doilea rând, au cu mult mai multe vise urâte”, a menționat invitatul.
În cazul copiilor, reducerea duratei de odihnă afectează atât calitatea somnului, cât și comportamentul acestora. Astfel, ei pot deveni mai iritați, afirmă somnologul: „Pentru un copil nu este firesc să joace aceste jocuri unde se împușcă, se calcă, el inevitabil visează aceste chestii. Respectiv, plecând la somn mai târziu din cauza că stă la ecran, se privează de somn, se scurtează somnul, iar efectele vor fi a doua zi. Probleme cu emoțiile, o stare de irascibilitate, probleme cu atenția, memoria... Vedem ce se întâmplă cu tinerii noștri din școli, inclusiv din clasele primare”.
SURSĂ FOTO: PRO TV CHIȘINĂU, GOOGLE