„Este un loc care-și are farmecul său aparte”.
„Aici am învățat să mă apropii mai mult de cele sfinte, de Dumnezeu, să-mi găsesc alinarea și refugiul”.
Pe malul drept al râului Nistru, pe cărări șerpuite, coborâm spre stâncile și grotele seculare ce ascund o nestemată – mănăstirea rupestră Țâpova, plină de legende.
Și tot aici au trăit primii călugări. Și-au construit chiliile în stâncă, începând cu secolul 10 și până în secolul 18, de la poalele bătrânului Nistru și până sus, cât mai aproape de cer.
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Așa arată interiorul unei chilii, în care au trăit călugării din sec XV. După cum puteți vedea, aici s-a păstrat patul de piatră, pe care călugării se odihneau. Pe timp de iarnă, aici se așterneau saltele din lână de oi, iar vara – saltele din paie. Totodată, s-a mai păstrat vatra, locul unde călugării coceau prescura sau pâinea, dar și ferestree scobite în piatră și locul unde călugării aprindeau candela, pentru a se ruga”.
Ludmila EFTODE, GHID TURISTIC, MĂNĂSTIREA ȚIPOVA: „În chiliile de jos trăiau călugări simpli și ascultători, iar călugării preoți, care au un rang mai înalt, trăiau în partea de sus, iar și mai sus, își aveau chiliile pustnicii”.
Astăzi, peste veacuri, mănăstirea cu biserica Acoperământul Maiici Domnului, este cel mai mare complex monarhic rupestru din Moldova, protejat de stat și unul dintre cele mai mari din Europa de Est. Cu propriul Sfinx...
Iar credința îi cheamă pe oameni aici, pentru reculegere, liniște și pace.
„Sunt din Ungaria. Această mănăstire este un loc foarte frumos pentru a fi vizitat, așa că am decis să vin”.
Iar defileul impresionat și pitoresc din preajmă îți taie respirația.
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „De neratat este călătoria cu vaporul pe râul Nistru. Purtați de valuri și briza vântului, putem să admirăm traseul întins pe o distanță de 20 de km”.
Oleg OBOROC, GHID TURISTIC: „În partea spre Dubăsari, avem mănăstirea Saharna, cu o priveliște foarte frumoasă, apoi urmează mănăstirea Țipova, cu o istorie deosebită, care ne definește ca popor”.
Încărcați de emoții și adrenalina, ne continuăm traseul spre Valea Cascadelor, unde poți să ajungi doar pe jos. Și așa, după 3 km la pas, descoperim Cascada Mare de la Țipova.
Cu sufletul recules și amintiri puse-n pușculiță mergem să prindem la puteri peste deal, la francezii din Horodiște. Aici suntem primiți cu cașcavari franceze, făcute la noi.
Atât de aici, de la Țipova - o minune a Moldovei, dintre cele 25 pe care le vom redescoperi, la PRO TV.