29.08.2024
De 25 de ani, la Pro TV, ești liber, curios și an de an ești pregătit pentru aventură. Descoperim gustul, aroma și savoarea bucatelor tradiționale - VIDEO

Ce gust are Moldova? Ne întrebăm de când am pornit să o colindăm în lung și-n lat, iar oamenii și-au deschis ușile, sufletul... și au întins mese. Mese ce îți lasă gura apă și adună oameni. Pentru că Moldova poate cuceri inima oricui cu o plăcintă aburindă sau cu o oală de sarmale scoasă din cuptor. Pentru că vin turiștii să guste mămăliga, galbenă ca un soare, și rămân impresionați de o bucată de babă neagră. Și așa am înțeles că Moldova are gust de acasă, miroase a mama și potolește... dorul.

Pentru că, atunci când suntem cu toții la o masă, ne simțim... acasă. Iar acasă înseamnă că...

La noi se fac sarmalele.

Mătușa Galina din satul Morovaia, Orhei, știe secretul sarmalelor. Cu mâinile sale dibace, transformă frunza de varză și crupele cu prăjitură, într-un deliciu.

Galina COLȚA, BUCĂTAR:Secretul depinde de la cine înveți. Eu de exemplu am învățat de la bunica și sunt deja ani de când fac sarmale. Fără sarmale parcă nu se lipește”.

Tot de la bunei am învățat că simplitatea unui boț de mămăligă fierbinte cu brânză și smântână poate vindeca orice tristețe și poate potoli orice dor.

A învățat asta de la mama sa, de care, Maria Savin își amintește de fiecare dată când face mămăliga.

Maria SAVIN, BUCĂTAR: „Ea făcea mămăligă cu friptură și brânză de oi și ne așezam cu toții la masă”.

Cât mămăliga aburește, ceaunul sfârie de aromă.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: Cât am descusut gospodinele de secrete, un grup de turiști, era captivat de ... plăcintele noastre. Așa că i-am găsit cu mâinile în aluat”.

Latif, TURIST DIN MAROC: Sunt din Maroc. Noi avem ceva asemănător cu plăcinta, doar că e plăcintă marocană”.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Deși pare complicat, să învârți o plăcintă nu necesită multă dibăcie. Întindem cu grijă aluatul, așa încât foaia să fie subțire și pregătită pentru următoarea etapă. Dupa care, adăugăm umplutura, cum ar fi branza de vaci. Și rotim”.

Cât plăcintele merg la cuptor, punem la foc o zamă, ca la mama acasă.

Stela CECAN, BUCĂTĂREASĂ: „Ca zama să fie gustoasă este nevoie de carne de casă, legume de casă, borș acru și să fie făcută cu mare dragoste”.

Și nu uităm de...

„Borșul acru și punem mai multișor”.

Olesea COJOCARU, ADMINISTRATOR PENSIUNE BUTUCENI: „A pregăti bucatele tradiționale este o artă”.

O artă încununată de... baba neagră.

“Ingredientele nu sunt sofisticate sau complicate, ci pe care le are fiecare gospodină în bucătăria sa”.

Mai exact ouă, ulei, lapte, chefir, făină și zahăr, și nu uităm de ingredientul secret.

Și așa obținem desertul străbuneilor, care astăzi face parte din patrimoniul gastronomic al țării noastre și fără de care nu se face nici o nuntă din nordul țării sau vreun targ al producătorilor autohtoni.

Simplă, dar extrem de gustoasă, mâncarea noastră tradițională unește la o masă turiști de pretutindeni.

„Suntem din Turcia. Apreciem mâncarea moldovenească, care seamănă cu cea turcească. De exemplu plăcinta, care seamănă cu borek-ul nostru”.

„Mâncarea dar și multe altele sunt delicioase și savuroase. Îți place friătura moldovenească? - Desigur, am gustat-o”.

Olesea COJOCARU, ADMINISTRATOR PENSIUNE BUTUCENI:Primul lucru pe care-l vede un turist, este tradiția și simplitatea bucatelor tradiționale, așa cum erau la bunei”.

Cum erau la bunei și ni s-a lăsat moștenire nouă - hrana ce potolește nu doar foamea, ci și ...dorul.

Articole din aceeasi categorie