02.09.2024
De 25 de ani, la Pro TV, ești liber, curios și an de an ești pregătit pentru aventură. Călătoria continuă spre unicului sat din țară, premiat la nivel global cu cea mai prestigioasă distincție la categoria turism rural - VIDEO

Prin colinele de aur, sunetul tobelor și aroma peștelui copt din Prut, călătoria PRO TV continuă spre Văleni. Cu ușile mereu deschise, oameni primitori și tradiții nemuritoare, satul de vacanță ne cucerește din prima. Acolo i-am revăzut pe bunica și bunelul de la Eurovision, am depănat amintiri și am aflat povestea unicului sat din țară, premiat la nivel global cu cea mai prestigioasă distincție la categoria turism rural.

„Anume felul nostru de a fi, a vălenașilor, îi atrage pe oameni”.

La poalele Colinelor de aur și mereu cu ușile deschise, locuitorii satului Văleni ne invită să-i cunoaștem.

„Oameni ca la Văleni n-ai să găsești în altă parte”.

Pentru că sunt cu tradiția în suflet și muzica în inimă, iar inima lor bate... ca o tobă.

O spun bunica și bunelul de la Văleni, recunoscuți în toată lumea după ce au bătut toba, alături de Zdob și Zdub pe scena Eurovisionului, în 2005.

De atunci au trecut 19 ani, iar bunica și bunelul de la Văleni au rămas cu aceeași sete de viață și de tradiții. Turiștii de pretutindeni vin să-i viziteze și să le cunoască meșteșugul.

Tudor BEJENARU, BUNELUL DE LA VĂLENI:  „I-aș sfătui, i-aș ajuta, i-aș învăța, ca să nu să se piardă obiceiul și tradiția tobei. Că fără tobă nu se făcea nici o veselie”.

Și așa, prin dragostea față de localitatea lor și multă muncă, umăr la umăr, oamenii din Văleni au reușit să-și transforme localitatea într-un sat de vacanță.

„Este un sat pitoresc, cu oameni harnici, gospodari, frumoși la chip și la suflet”.

„Turiștii când vin gustă din ce înseamnă Lunca Prutului de Jos”.

Iar asta înseamnă pește copt ca la Văleni, gătit de gospodinele de la cele 7 pensiuni din localitate.

Piesele și accesoriile perfecte pentru o ținută de club - FOTO

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV:  „După ce s-a condimentat, pestele pleacă la copt. Rețeta clasică de aici, de la Văleni spune că acesta va fi savuros, dacă-l dăm în cuptorul de lut și cărămidă, așa ca pe timpuri. Aici peștele se va găti cel puțin o oră”.

Călătoria noastră continuă până la unicul muzeu al pâinii din țară, aflat și el la Văleni.

Aici, mătușa Maria, care toată viața sa a fost brutar, se împarte cu noi cu secretul unei pâini, ca din cuptorul bunicii.

Maria CONSTANTIN, BRUTAR, MUZEUL PÂINII, VĂLENI:  „În primul rând trebuie să fii cu inima bună, să nu fii enervată. Altel nu-ți reușește pâinea”.

Așa că ne-am pus pe treabă.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV:  „Pe lângă pâine și colaci, la Văleni se mai coc... burnăcei. O împletitură din aluat, care seamănă cu un porumbel. Burnăceii se oferă în dar oaspeților, dar și în cadrul sărbătorilor”.

Și pentru că dar din dar se face rai, anul trecut Văleni a fost desemnat cu distincția „Best Tourism Villages”, de către Secretariatul General al Organizației Mondiale a Turismului, acesta fiind cel mai prestigios premiu la nivel global pentru turismul rural.

Horoscop 2 septembrie 2024. Se anunţă câştiguri financiare pe parcursul zilei

„Să ne mândrim că suntem moldoveni și că venim dintr-un neam bun la suflet”.

Iar în 2016, Văleniul a cucerit turiștii care au venit cu o croazieră olandeză, până în portul Giurgiulești. Atunci, vestea despre ospitalitatea vălenașilor s-a dus peste mări și țări.

Articole din aceeasi categorie