Exfolierea tenului este unul dintre pașii esențiali din rutina de îngrijire, prin care elimini celulele moarte și impuritățile.
Chiar dacă e un pas important care te ajută să ai un ten proaspăt și lipsit de imperfecțiuni, asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi. O exfoliere excesivă duce la probleme serioase ale tenului, precum roșeață, iritații sau sensibilizarea acestuia.
Însă, specialiștii vin în ajutorul nostru cu o serie de sfaturi de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba de exfolierea corectă a tenului.
Ce este exfolierea?
În primul rând, trebuie să știm ce sunt keratinocitele. Ei bine, acestea sunt celule ale pielii care se regăsesc în stratul exterior, mai exact în epidermă. Pe măsură ce pielea noastră se regenerează, același lucru fac și keratinocitele și în cele din urmă, ele se elimină printr-un proces numit descuamare. Practic, prin exfoliere, se accelerează procesul de eliminare a celulelor moarte ale pielii, ceea ce în final va duce la o piele mult mai luminoasă, îmbunătățirea aspectului petelor pigmentare și a texturii pielii, dar și diminuarea porilor.
Cât de des ar trebui să îți exfoliezi tenul?
Fiecare ten este diferit și implicit are și nevoi diferite, care, în timp, se pot schimba. Dermatologii ne recomandă să ne exfoliem pielea de două sau maxim trei ori pe săptămână.
Dacă ai tenul sensibil sau uscat, ar trebui să îți exfoliezi tenul o dată la două săptămâni.
Dacă ai tenul gras, îl poți exfolia mai des, de două ori pe săptămână.
Dacă nu ți-ai exfoliat tenul până acum, specialiștii te sfătuiesc să începi prin a face acest pas o dată pe săptămână, iar ulterior, în funcție de tipul de ten și de cum evoluează el, să îl exfoliezi mai des.
Când nu ar trebui să îți exfoliezi tenul?
În cazul în care pielea ta se confruntă cu inflamații, acnee sau erupții, nu ar trebui să îți exfoliezi tenul. De asemenea, dacă pielea ta se înroșește sau se irită ca urmare a exfolierii, nu ar mai trebui să faci asta și consultă de îndată un dermatolog. Asigură-te că iei în considerare și celelalte produse de îngrijire pe care le folosești și ingredientele pe care le conțin, precum retinol sau peroxid de benzoil. Aceste ingrediente, combinate cu o exfoliere excesivă, pot sensibiliza bariera de protecție a pielii, care este responsabilă pentru menținerea hidratării ei.
Care sunt diferențele dintre exfolierea chimică și cea mecanică?
Horoscop 19 septembrie 2024. Tensiuni şi certuri la locul de muncă pentru o zodie
Există două metode de exfoliere a tenului, și anume cea mecanică și cea chimică. Exfolierea mecanică presupune utilizarea unui instrument de curățare a tenului pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii. Una dintre cele mai cunoscute tehnici de exfoliere mecanică este microdermabraziunea.
Pe de cealaltă parte, exfolierea chimică implică folosirea unor produse precum acizii alfa sau beta-hidroxi pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii. Cei trei principali exfolianți chimici sunt:
Acizii alfa-hidroxi (AHA) – care includ acid glicolic, lactic, mandelic, sunt acizi naturali prezenți în multe alimente, precum laptele. Aceștia sunt potriviți pentru tenul sensibil și cel uscat.
Acizii beta-hidroxi (BHA) – aici putem include acidul salicilic. Acesta este solubil în ulei și pătrunde mult mai profund în piele, fiind potrivit pentru persoanele care au tenul gras.
Acizii poli-hidroxi (PHA) – sunt o categorie relativ nouă de acizi care au efecte similare, însă cu mai puține șanse de a-ți irita tenul. Acidul lactobionic și gluconolactona au o formulă moleculară mult mai mare față de alte AHA, ceea ce înseamnă că au o putere limitată de a pătrunde în piele, reducând astfel efectele secundare ale exfolierii. S-a dovedit clinic faptul că PHA-urile îți pot lăsa pielea mult mai netedă și hidratată.
SURSA FOTO: GOOGLE