03.09.2021
Cum isi incepe ziua Lorena Bogza: „Imi fac cafeaua, ma duc in gradina. Am un leagan acolo si imi planific prima jumatate a zilei, cat este racoare.” Prezentatoarea PRO TV, dezvaluiri pe care nu le-ai stiut - intr-un interviu - VIDEO

Sunt 17 ani de cand Lorena Bogza si invitatii sai se intalnesc o data pe saptamana pentru a analiza cele mai importante subiecte politice si sociale. Emisiunea In Profunzime a pornit de la o simpla rubrica in jurnalul de stiri, iar in scurt timp a devenit cel mai urmarit talk-show politic din Republica Moldova. Intr-un interviu pentru PRO TV, Lorena Bogza a vorbit despre cariera si familie.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE: "Am facut stiri, am relatat despre ceea ce se intampla aici. Ulterior, am inceput sa formam echipa. Am cautat oameni priceputi sau cel putin, oameni care vor sa invete si in momentul in care am fost pregatiti, dar asta a insemnat foarte multa munca la perete, cum spuneam noi, nu ne vedeau cei de acasa, dar in schimb ne vedeam noi in fiecare zi. Jurnalul era difuzat pentru cei din redactie si era o buna scoala, pentru ca invatam cu totii cum sa facem stiri si cum sa fim mai buni. Si in momentul cand am simtit ca suntem pregatiti, atunci ne-a putut vedea toata lumea. Era nevoie de PRO TV, pentru ca PRO TV a fost prima, prima televiziune cu adevarat neangajata politic. Prima televiziune care si-a inceput jurnalul cu de ce Dumana de la Colonita si nu un politician de nu stiu unde. Este un titlu, nu e citat exact, care a aparut in timpul scris atunci, de catre Constantin Tanase. 

Adica, rolul nostru si ceea ce ne-am dorit noi este sa aducem omul simplu si problemele lui in televiziune si nu oficialul si ceea ce inseamna politicienii si beneficiile pe care acestia le au. Noi ne-am concentrat pe problemele cetateanului, pe problemele telespectatorului nostru. Cetateanul a ramas in atentia noastra, indiferent ca vorbim despre stiri, indiferent ca vorbim despre celelalte programe ale noastre, in special ma refer aici la emisiunea ,,In Profunzime”, pentru ca desi invitatii acestei emisiuni sunt politicienii, problemele pe care le abordam se refera la omul simplu si la cotidianul lui, la ceea ce il intereseaza pe el. Asa ca, cred ca am ramas asa cum am fost din acest punct de vedere. Sa fiu sincera, nu imi imaginam cum vom arata noi peste 22 de ani. 

Imi doream sa fim cat mai multi si sa reusim sa realizam cat mai multe lucruri, dar nu m-am gandit atat de departe. Atunci am senzatia ca eram ca un sofer care s-a pornit legat la ochi. Deci, nu stiam unde, era si o situatie destul de complicata social, in primul rand, in Republica Moldova. Vorbim despre anul 1999, dar atunci, ca si acum, existau mari sperante. Vorbim despre guvernul Sturza, despre o alianta democratica, dar sa nu uitam ca n-a durat mult si peste 2 ani au venit comunistii. Adica era o noua speranta si atunci, ca si acum. Si traim din sperante, in sperante si inca mai speram ca intr-o buna zi o sa spunem in sfarsit s-a intamplat ce ne-am dorit cu totii. 

Nu, n-am ajuns la destinatie. Nici nu stiu cand va fi aceasta destinatie, unde trebuie sa fie aceasta destinatie. Ceea ce imi doresc eu este sa avem grija si sa muncim ca sa demonstram ca suntem in continuare foarte buni, sa ramanem neangajati politic, asa cum am fost intotdeauna si sa ramanem fideli doar telespectatorului nostru, asta este cel mai important ce trebuie sa facem. In rest, pretuim foarte mult increderea pe care o avem din partea telespectatorului nostru, acesta este cel mai important lucru. Altceva chiar nici nu conteaza, pentru ca muncim pentru el si stim ca zilnic el este acolo langa noi si el ne da puteri pentru a merge mai departe si sa facem ceea ce trebuie sa facem."

A fost reporter pe politic si pe relatii externe, dar totodata facea si munca de editori de stiri.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE:  "Ce este PRO TV? Locul in care se regaseste fiecare. Indiferent ce profesie, indiferent care este statutul lui, indiferent ca este bogat sau sarac este locul unde se regasesc cu totii. Indiferent ca e sportiv, indiferent ca este, spuneam, indiferent si de profesie este locul in care cu totii ne regasim. In PRO TV am inceput ca reporter, am muncit corespodent pentru Republica Moldova o buna perioada de timp. Dupa care, am muncit ca editor, am redactat stiri, dar in paralel am facut teren. Am fost reporter pe politic si pe relatii externe si am mai acoperit ce s-a mai putut. Am facut si pe social mai multe reportaje."

Moderatoarea emisiunii In Profunzime a vorbit despre primele emisiuni si invitati.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE:  "Ulterior, in 2004, dar pana atunci, emisiunea ,,In Profunzime” era filmata in birourile oficialilor, si din 2004 avem un studio al emisiunii ,,In Profunzime”, acolo unde primesc invitatii. Depinde in ce zi a saptamanii se difuzeaza emisiunea. Fie luni, fie marti, fie joi, ca au fost toate zilele. Care sunt invitatii cu care ma mandresc este riscant sa raspund la aceasta intrebare, pentru ca sunt multi invitati si mi-e teama ca as putea sa supar pe unii sau altii, pentru ca pana la urma, cei care au venit sunt convinsa ca au venit cu niste asteptari, au venit sa-si exprime gandurile. Nu cred ca as putea sa spun care sunt mai buni sau care sunt mai putin buni. Mi-au lasat un gust amar invitatii care s-au tot perindat prin studio-urile noastre, la dezbateri sau la emisiuni si au lansat o groaza de promisiuni, ca pana la urma sa demonstreze ca sunt niste oameni goi, care n-au facut nimic, doar au promis si au inselat asteptarile tuturor. Da, ei sunt cei pe care am dori sa ii stergem din liste si ne dorim politicieni care sa-si tina promisiunile. Sa fie onesti, curajosi si sa faca ceea ce trebuie sa faca, sa ne miscam inainte."

Lorena Bogza spune ca datorita celor de acasa, datorita telespectatorilor fideli, am putut activa mai departe, pentru ca ei sunt cei care au cerut ca PRO TV sa fie lasat in pace si sa-si poata continua activitatea.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE: "Cred ca deja asistam la o noua era in politica moldoveneasca. Putem spune acest lucru, i-am vazut plecand in aceasta vara, dupa alegeri. I-am vazut plecand pe cei care au fost decenii in politica. Au promis decenii si au plecat, aceste promisiuni ramanand acolo undeva spuse. Nu stiu cum va fi si ce va fi in continuare, dar stiu ca, un singur partid si-a asumat responsabilitati foarte mari. Stiu ca, acest partid are in fata o perioada extrem de dificila. Are in fata rezistenta din partea a tot ceea ce nu vrea sa fie schimbat si aici vorbim si de justitie si nu numai, si alte domenii de activitate. 

Este riscant, pentru ca este un partid care a luat mult mai mult decat a sperat acel partid si atunci cand la putere este o singura formatiune, riscul sa ajungem acolo unde nu ne dorim este mare, dar speram cu totii ca vor avea suficienta, nu neaparat responsabilitate, cat vor avea suficient bun simt si suficienta minte sa nu ajungem cumva sa vorbim despre dictatura in Republica Moldova. Asa cum am vazut ca s-a intamplat in trecut, cand un partid a obtinut o majoritate covarsitoare in Parlament. 

Daca ne uitam, PAS in acest moment era foarte aproape de a avea o majoritate pentru a schimba constitutia. Foarte mult. Aceasta incredere inseamna o enorma responsabilitate. Da, imi amintesc de perioada in care riscam sa fim inchisi, pur si simplu, sa ne inchida regimul Voronin, pentru ca, hai sa spunem, asta a fost. Cum am supravietuit? Am supravietuit, in primul rand, gratie celor de acasa. Ei au fost alaturi de noi. Ne amintim cu totii acele campanii, in care cu totii au pus umarul si au cerut ca PRO TV sa fie lasat in pace si sa-si poata continua activitatea. 

Gratie lor am supravietuit si gratie,trebuie sa recunoastem, administratiei PRO TV, care nu a lasat mainile in jos si a facut tot ceea ce a fost posibil si imposibil, inclusiv atentionand partenerii externi despre ceea ce se intampla si astfel, am reusit sa trecem peste aceasta cumpana. Intr-adevar, a fost o cumpana si sa fiu sincera, am fost foarte ingrijorata, pentru ca nu aveam certitudinea ca vom mai putea sa continuam.

Cred ca, supravietuitori sunt cei care reusesc sa se reinventeze, sunt cei care reusesc sa gaseasca solutii, indiferent cat de dificila nu ar fi situatia si cei care intotdeauna, dar intotdeauna privesc inainte. Indiferent ce se intampla, indiferent cat de dificil este, au putere sa mearga mai departe. Cred ca, pentru noi este firesc sa fim sinceri. Daca n-am fi sinceri, ne-am fura singuri caciula. Eu nu inteleg cum poti sa fii altfel. Altfel nu ajungi la inimile celor de acasa. Poti sa minti odata, poti sa minti de doua ori, dar cel de acasa nu trebuie desconsiderat. El este primul care-si da seama ca tu nu esti onest si nu ai o relatie de incredere cu cel care te urmareste in fiecare zi. Este extraodinar de important sa ramanem sinceri si sa aducem adevarul, sa-l prezentam asa cum este, iar cel de acasa sa traga concluziile de rigoare.

Imi amintesc multe momente de solidaritate la PRO TV. Vorbeam mai devreme despre etapa in care am riscat sa ramanem fara licenta, si atunci am simtit umarul celor de acasa, care au fost solidari cu noi. Au fost situatii in care in Republica Moldova au existat cataclisme. Ma refer la inundatii, dar in special asta. Sau au fost situatii in care oamenii au avut nevoie de ajutor. Noi am pus umarul si am facut ceea ce am putut face ca sa ajutam, inclusiv la salvare de vieti. 

Asta inseamna solidaritate. Inseamna sa iti pese de cel care este langa tine. Din punctul acesta de vedere, suntem o familie. Implicat este undeva langa solidaritate, pentru ca a te implica, asta inseamna, la fel, sa iti pese. Sa nu lasi sa treaca pe langa tine un lucru sau altul, sau o situatie, sau alta, si sa ti se para ca tu traiesti in lumea ta, pentru tine lucrurile arata bine si nu este cazul ca sa pui umarul si sa ajuti alaturi. Noi, la fel, cred ca suntem implicati si cred ca despre asta ne pot spune mai multe cei de acasa.

Daca este sa vorbim despre politica, intr-adevar, anul asta este un an de cotitura, este un an extrem de important. Eu m-am bucurat sa vad oameni care au multumit PRO TV-ului pentru modul in care a reflectat evenimentele politice din campania electorala, de exemplu, si asta conteaza foarte mult, pentru ca asta inseamna ca noi am reusit intr-o situatie extrem de complicata, sa ne facem treaba corect."

In interviu, Lorena Bogza a vorbit si despre viata de acasa, despre ceea ce se intampla in afara orelor de munca.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE: "Ce ma amuza cel mai mult este ca multi oameni sunt obisnuiti sa creada despre cei care apar la televizor sau care au un job din asta de birou, ca nu fac nimic altceva inafara ca stau acolo si transpira, facand stiri, editand, muncind si bineinteles, exista un alt curent, ca trebuie sa stai prin saloanele de frumusete, ca trebuie nu stiu ce sa faci. Eu nu fac parte din categoria asta. Si nu zic asta cu mandrie. Poate nu este un lucru bun, dar eu de cand cu pandemia, m-am obisnuit sa ma descurc singura. N-am ajuns la performanta ca sa ma tund singura, in rest, absolut orice: vopsit par, aranjat par, machiat, imbracat, pregatit pentru emisiune- se intampla asta intr-o ora. O sa ajung la performanta in care sotul meu sa fie gata mai tarziu cand iesim, decat mine si eu sa strig haide draga, hai sa mergem. Ce fac eu acasa? Spuneam ca nu este, probabil sau este o surpriza, sau este ceva neasteptat pentru cei de acasa. Ma scol dimineata si imi fac cafeaua, ma duc in gradina. Am un leagan acolo si imi planific prima jumatate a zilei, cat este racoare, pana incepe sa se incalzeasca bine, sa vad ce am de facut. Gradina mea nu este mare. Gradina mea cred ca are 40 m.p, chiar am s-o masor exact, dar am acolo tot ceea ce am nevoie si n-am nevoie sa ma duc la piata. Bine, nu se intampla asta chiar de la inceputul verii, pentru ca rosiile nu se coc asa devreme, nu am o sera. Dar in gradina mea am tot ceea ce am nevoie ca sa fac o ciorba, nu stiu, legume, sa mancam sanatos. Nu stropesc cu niciun fel de otravuri. 

Viitorul Dariutei este o intrebare foarte, foarte dificila. Tare nu vreau sa ajung intr-o zi si sa zic ca ne facem valiza si plecam, pentru ca avem un copil si el trebuie sa aiba viitor. Asa fac foarte multi oameni. Vreau foarte mult ca ea sa ramana aici, sa invete aici, sa lucreze aici, sa nu fie nevoita sa plece. Eu imi doresc asta foarte mult. Dar depinde de fiecare dintre noi, ca ai nostri copii sa nu fie nevoiti sa plece, sa ramana aici si sa puna umarul sa schimbe lucrurile si intr-o buna zi sa traim cu totii demn."

Articole din aceeasi categorie