23.03.2020
Cum filmul „Contagion” din 2011 a „prezis” pandemia de coronavirus din 2020

In timpul pandemiei de COVID-19, blockbusterul „Contagion” filmat in 2011 a revenit in topul peliculelor cinematografice de succes, fiind urmarit de milioane de spectatori. Filmul a reusit sa urce pozitia 2 in top 270 cele mai vizionate productii de la Warner Bros. Acest lucru se datoreaza asemanarii izbitoare a subiectului cu realitatea pe care o traim astazi.

Contagion este un film american din 2011, regizat de Steven Soderbergh. Este creat in genurile dramatic si thriller medical. Rolurile principale au fost interpretate de actori cu nume grele precum: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow si Kate Winslet. Filmul prezinta o pandemie fictiva, care se raspandeste de la animale la oamenii din Hong Kong, apoi ucide zeci de milioane in toata lumea.

A avut premiera la cel de-al 68-lea Festival de Film de la Venetia, Italia, la 3 septembrie 2011. Criticii au apreciat scenariul si interpretarea actorilor. De asemenea, a fost bine primit de oamenii de stiinta, care i-au laudat exactitatea. Comercial, filmul a avut un buget de 60 de milioane de dolari SUA si a adus venituri de 135 de milioane de dolari SUA la box-office in timpul difuzarii sale in cinematografe.

Cine ar fi putut banui ca pelicula va capata o a doua viata peste 9 ani de la lansare? Din cauza izbucnirii noului tip de coronavirus, Contagion a devenit unul dintre cele mai cautate filme, iar numarul de descarcari bate recorduri. Motivul? Un soi de prezicere a situatiei in care se afla astazi lumea. Filmul pare o oglindire a perioadei de pandemie de COVID-19, cu care lupta astazi cu inversunare pana si cele mai mari puteri ale lumii.

Prin ce se aseamana scenariul Contagion cu realitatea de azi?

In primul rand, in film, ca si in prezent, este vorba despre o izbucnire a unui virus in China. Eroina interpretata de Gwyneth Paltrow a devenit pacientul zero, infectandu-se de la un bucatar din Hong - Kong.

In al doilea rand, virusul inventat, la fel ca si noul tip de coronavirus, a inceput sa se raspandeasca din cauza liliecilor - bucatarul infectat a dat mana cu eroina jucata de Paltrow, inainte de asta ocupandu-se de un porc sacrificat in bucatarie, dupa care nu si-a spalat cum trebuie mainele. S-a adeverit ulterior ca porcul fusese infectat de un liliac.

Uimitoare este si a treia asemanare - virusul se raspandeste cu o viteza dezarmanta si se poate contamina de la un contact apropiat cu persoana infectata sau la atingerea suprafetelor infectate.

A patra similitudine este faptul ca virusul din film, la fel ca si COVID-19, afecteaza caile respiratorii.

Autorul scenariului Contagion, Scott Z. Burns, a declarat intr-un interviu: „Cel mai mult m-a uimit faptul cum raspandirea informatiilor false poate deveni la fel de periculoasa ca insasi virusul.” De asemenea, conform scenaristului, in timpul lucrului asupra peliculei, el a comunicat mult cu medici infectionisti, care inca in 2011 au prezis ca epidemia nu tine cont de conditionalul „Daca”, ci de intrebarea „Cand?”.

Gratie acestor asemanari izbitoare si halucinante pe alocuri, in timpul pandemiei COVID-19, filmul a reaparut in clasamentele de vizionari in luna ianuarie 2020.


Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie