Echipa disidentului rus a publicat o investigatie de aproape doua ore, in care este prezentata o proprietate uriasa de pe litoralul Marii Negre. Domeniul i-ar apartine lui Valdimir Putin.
Purtatorul de cuvant al liderului de la Kremlin respinge insa acuzatiile.
La 24 de ore dupa ce Aleksei Navalnii a ajuns la inchisoare pentru 30 de zile, echipa activistului a publicat online o investigatie in care apare asa-numitul “palat al lui Putin” - o proprietate uriasa pe malul Marii Negre.
Navalnii sustine ca intreaga mosie - de 39 de ori mai mare ca Principatul Monaco - a fost finantata printr-un sistem elaborat de coruptie in care sunt implicati apropiatii lui Putin.
Aleksei Navalnii: „Fara sa exageram, este cea mai secretoasa si pazita proprietate din Rusia. Nu e o casa la tara sau o resedinta. E un intreg oras, sau mai degraba un regat. Are ziduri de nepatruns, propriul port, garzi, biserica, punct de control si chiar un punct de trecere a frontierei. Este un stat separat inauntrul Rusiei.”
Ancheta, inregistrata inainte ca Navalnii sa fie arestat la intoarcerea in Rusia, prezinta imagini din drona ale presupusei proprietati, dar si planuri detaliate ale interiorului, despre care Navalnii spune ca au fost transmise echipei sale de unul dintre constructori. De asemenea, include imagini 3D cu interioare recreate pe baza planurilor si a altor surse.
Aleksei Navalnii: „Daca va intrebati cat a costat palatul lui Putin de langa Gelendzik, va fi foarte greu sa dam un raspuns, pentru ca aceasta proprietate cu tuneluri sapate in stanca si teren acoperit de hochei nu este de vanzare. Dar putem estima costurile minime, anume cat s-a cheltuit aici. In total, 100 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari). E ceea ce noi numim cea mai mare mita din lume.”
Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, a respins acuzatiile aduse de Navalnii ca fiind nefondate.
Luni, la o zi dupa ce s-a intors in Rusia, Aleksei Navalnii a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Motivul invocat este incalcarea conditiilor unei condamnari cu suspendare, pe care primit-o in 2015, sub acuzatia de spalare de bani. Analistii politici sunt de parere ca revenirea activistului in Rusia a fost o miscare calculata.
Maria Lipman, expert politic: „Sa ramana in strainatate, sa devina un exilat politic, ar fi insemnat moartea lui Navalnii ca politician. Liber sau dupa gratii, Navalnii va continua sa reprezinte o problema pentru putere. Guvernul nu are o solutie pentru el. Intr-un fel, asta e principala realizare a lui Navalnii. Ramane de vazut daca acest act de auto-sacrificiu al lui Navalnii va avea un impact asupra societatii ruse, dar nu cred sa vedem vreo schimbare semnificativa in viitorul apropiat.”
Cat despre presedintele rus, acesta a aratat ca se pricepe de minune sa deturneze atentia de la scandaluri, in acest caz, de la arestarea lui Navalnii, cu o cascadorie. Cu pieptul dezgolit, Putin a luat parte la ritualul de Boboteaza, dupa calendarul vechi. S-a scufundat in apa sloi pentru lepadarea de pacate. Potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, liderul rus a vrut sa respecte traditia ortodoxa.