14.01.2023
Cum a fost prima calatorie cu avionul pentru cea mai inalta femeie din lume: „Au fost anulate sase locuri si au pus o targa”

La cei peste 2,15 metri ai ei, Rumeysa Gelgi, o tanara de 25 de ani, din Turcia, este cea mai inalta femeie din lume. Recent, ea a facut prima calatorie cu avionul, dupa ce o companie aeriana a fost de acord sa anuleze 6 locuri si sa monteze o targa speciala pe care sa poate sta Rumeysa. Acum locuieste in California si isi doreste o cariera in Silicon Valley, ea fiind dezvoltator web. Rumeysa a povestit pentru The Guardian cat de complicat este, de fapt, sa fie atat de inalta si care sunt provocarile cu care se confrunta zilnic.

„De cand eram mica si am crescut in Safranbolu, Turcia, am visat sa explorez lumea – de la plajele nisipoase din California pana in Islanda. Pana acum cativa ani, nici nu mi-as fi putut imagina ca se va intampla asta, dar acum cateva luni visele mele au devenit in sfarsit realitate. Am peste 2,15 metri inaltime, asa ca este dificil sa calatoresc. Sunt cea mai inalta femeie din lume din cauza unei afectiuni genetice rare numita sindromul Weaver, care afecteaza doar 50 de persoane”, isi incepe tanara povestea.
 

Spune ca a avut parte de o copilarie foarte dificila si a trebuit sa urmeze scoala de acasa, pentru ca nu poate sta prea mult in picioare sau pe scaun. „Cand aveam sase ani, aveam deja 1,72 metri. Oamenii se asteapta ca barbatii sa fie mai mari si mai inalti decat femeile; asta face lucrurile foarte dificile pentru femeile inalte si mi se pare suparator”, spune ea. 

Gabriella Damir a nascut! Vezi imaginea pe care a postat-o bloggerita, dar si ce prenume are micutul - FOTO

Povesteste ca este aproape imposibil sa-si gaseasca ceva de imbracat: „De obicei cumpar haine de la marci specializate in haine plus-size, apoi le modific. Gasesc o rochie care imi place si o transform in bluza. Pantalonii trebuie intotdeauna croiti. Imi ofera sansa de a fi creativa”. Rumeysa Gelgi a fost desemnata in 2014, la varsta de 17 ani, cea mai inalta adolescenta din lume, dupa ce a facut personal demersuri in acest sens.

 In 2021 a devenit cea mai inalta femeie in viata, iar anul trecut a primit titlurile pentru cele mai mari maini, cele mai lungi degete si cel mai lung spate. „Folosesc aceste titluri ca o platforma, pentru a creste gradul de constientizare cu privire la starea mea si pentru a-i inspira pe oameni sa fie ei insisi. Sper sa incurajez alti oameni cu conditii similare, sa stie ca nu sunt singuri si ca orice este posibil”. Tanara spune ca de ani de zile si-a dorit sa ajunga in Silicon Valley pentru a-si dezvolta cariera. Dar calatoria cu avionul este complicata. „Din cauza starii mele, am o curbura a coloanei vertebrale, probleme articulare si probleme musculare, ceea ce inseamna ca nu pot sa stau in picioare mai mult de doua ore la rand. Dupa asta, trebuie sa ma intind si sa ma odihnesc”. 

In ultimii ani a explorat optiuni de calatorie, iar in toamna anului trecut o companie aeriana a acceptat ca ea sa calatoreasca in conditii speciale. „Pentru ca acesta sa functioneze, au trebuit sa fie anulate sase locuri in sectiunea economica a avionului si sa fie plasata o targa pe ele. Am stat intinsa pe tot parcursul zborului (aproximativ 13 ore - n.n.). De obicei, aceasta optiune este disponibila numai pentru calatorii cu urgente medicale, am fost prima persoana care a folosit-o ca pasager obisnuit. A fost un zbor comercial cu toate locurile ocupate, asa ca erau multi oameni curiosi la bord, dar m-am distrat incredibil”, a povestit ea. „Locuiesc in California in acest moment pentru a-mi continua cariera in tehnologie. 

Am o pisica, Peri, dar am fost devastata ca a trebuit sa o las cu prietenii in Turcia, asa ca urmatorul meu obiectiv este sa o aduc aici. Acum, ca mi-am indeplinit visul de a calatori cu avionul, abia astept sa vad ce imi rezerva viitorul in continuare. Sper ca voi calatori in Marea Britanie in curand”, a spus ea. „Cred ca un lucru negativ poate fi adesea transformat in unul pozitiv... Eram hartuita si inca mai sunt si acum. Oamenii fac comentarii negative pe internet. 

Hitul acestui an! Carla's Dreams si Nicole Cherry vor „sparge” topurile cu piesa pe care au lansat-o impreuna. Vezi cum suna melodia -VIDEO

Dar castigarea unor recorduri mondiale Guinness face ca asta sa nu se mai simta asa rau. Pe masura ce mai multi oameni afla povestea mea, sper ca vor intelege situatia mea si ca asta o sa le aminteasca sa fie amabili cu oamenii care sunt diferiti. Diferentele noastre sunt cele care ne fac frumosi atat la interior, cat si la exterior”, si-a incheiat Rumeysa Gelgi povestea.

Articole din aceeasi categorie