13.03.2022
Cum a devenit litera Z, marcajul misterios de pe tancurile rusesti, un simbol al invaziei adoptat de fanii lui Putin! Aceasta se afla peste tot - panouri publicitare si chiar printre copii - FOTO

Cum a devenit litera Z un simbol al invaziei. Majoritatea vehiculelor militare folosite de Rusia in invazia din Ucraina poarta o inscriptie ce pare a fi litera Z, iar aceasta literi apare in Rusia pe panouri publicitare, este pictata pe masinile unor cetateni obisnuiti, purtata pe tricouri de politicieni si propagandisti, in semn de sustinere fata de invazie.

Cum a devenit litera Z un simbol al invaziei. Cele mai multe vehicule militare folosite de Rusia in invazia din Ucraina poarta o inscriptie cu litera Z, o litera care insa nu exista in alfabetul chirilic, alfabet in care este scrisa si limba rusa. Totusi, in ultimele saptamani, litera Z a a devenit un simbol puternic de sustinere a invaziei Rusiei in Ucraina. Si exista semne ca grupurile nationaliste rusesti au cooptat si ele marca, scrie Business Insider, citat de Libertatea.

Inca de la inceperea razboiului, pe retelele de socializare au aparut imagini cu blindate rusesti marcate cu litera Z, la frontiera cu Ucraina. Conform specialistilor, Z-ul ar marca o anumita ramura a trupelor rusesti. Este vorba despre trupele Rosgvardia, care fac parte din garda nationala ruseasca. Aceasta ramura este diferita de armata ruseasca, fiind condusa de generalul Viktor Zolotov, care ii raporteaza informatii din teren direct lui Vladimir Putin, dupa cum noteaza si The Telegraph. Astfel, Z-ul ar veni chiar de la numele generalului.

Pe de alta parte, comentatorii de pe Twitter au speculat ca simbolurile care au aparut pe tancuri incadrate de patrate, triunghiuri sau altfel, ar putea fi o modalitate de diferentiere a unitatilor militare.

Ivan Urgant a parasit Rusia impreuna cu familia sa. Ce spune prezentatorul - FOTO


Kamil Galeev, cercetator si jurnalist din Moscova, a scris pe Twitter ca Z ar putea fi o prescurtare de la „za pobedy' – termenul rusesc pentru „victorie'. Altii au speculat ca Z vine de la „zapad' (sau vest) si ca este menit sa desemneze unitatile militare care se indreapta spre vest.

„Sa discutam despre ceea ce se intampla in Rusia. Ca sa spunem simplu, devine fascista. Autoritatile au lansat o campanie de propaganda pentru a obtine sprijin popular pentru invazia lor in Ucraina si au parte de mult sprijin. Puteti vedea litera Z pe hainele acestor oameni. Ce inseamna acest lucru?

Z este o litera pe care militarii rusi o pun pe vehiculele lor care pleaca spre Ucraina. Unii cred ca Z vine dela „Za pobedy' (pentru victorie). Altii spun ca vine de la „Zapad' (Vest). Oricum, acest simbol inventat in urma cu doar cateva zile a devenit un simbol al noii ideologii rusesti si al identitatii nationale', a scris pe Twitter jurnalistul.

De asemenea, pe 4 martie, o multime de protestatari sarbi de extrema dreapta prorusi, care marsaluiau in Belgrad, a fluturat, alaturi de portrete ale lui Putin, si pancarte inscriptionate cu litera Z. Aceeasi litera era inscriptionata si pe hanoracele unui grup de protestatari nationalisti rusi din Leningrad, alaturi de cuvintele „Noi nu renuntam la ai nostri'.Sloganul a reluat afirmatiile false ale propagandistilor rusi, potrivit carora invazia este menita sa „elibereze' si sa „de-nazfice' Ucraina – o democratie guvernata independent, condusa de un presedinte evreu.

Lucrurile care iti distrug viata, in functie de zodia ta. Racii raman blocati in trecut, iar scorpionii au un spirit razbunator

Litera Z apare si pe diverse panouri publicitare in Rusia, unul dintre acestea fiind fotografiat in Sankt Petersburg. Mai mult, duminica, gimnastul rus Ivan Kuliak a aparut la o ceremonie de decernare a medaliilor cu un „Z' lipit pe costumul sau. Federatia Internationala de Gimnastica a cerut Fundatiei pentru Etica in Gimnastica sa investigheze actiunile lui Kuliak.

Mai multe personaje politice pro-Putin au imbracat, de asemenea, simbolul. Maria Butina, un spion rus condamnat si actual membru al Dumei de Stat din Rusia, a fost vazuta intr-o inregistrare video in timp ce isi scotea sacoul si isi desena un Z pe rever.

Iar potrivit publicatiei ruse Kommersant, copiii rusi aflati intr-un camin pentru tratarea minorilor bolnavi de cancer din orasul Kazan s-au aliniat in forma literei Z in curtea institutiei medicale. Institutia a spus ca la acest flashmob au luat parte copiii, parintii si personalul medical, pentru a-si arata sustinerea fata de operatiunea militara din Ucraina.

Copiii scosi afara in zapada au fost fotografiati dintr-o drona, iar imaginea a fost postata pe site-ul institutiei medicale.

Sursa FOTO: Profimedia

Articole din aceeasi categorie