30.08.2021
Copilul tau tine o dieta vegana? Afla la ce factori de risc sunt expusi acestia de la pediatrul Olesea Guler: „Ei obosesc mai repede si au performante scolare reduse”

Medicul pediatru, Olesea Guler, a povestit pentru isanatate.protv.md despre complicatiile la care sunt expusi copiii care urmeaza o dieta vegana. 

Ce este o dieta vegana?

Reprezinta renuntarea la orice alimente de origine animala, cum ar fi, carnea, peste, lapte si oua.

Persoanele mature care urmeaza o astfel de dieta, au ca scop scaderea indicelui masei corporale, scaderea nivelului de colesterol. Astfel, diminuand riscul dezvoltarii cardiopatiei ischemice si diabetului zaharat de tip II.

Pe cand copiii, care urmeaza o dieta vegana, sunt expusi riscurilor de a dezvolta deficiente nutritionale, precum deficitul de vitamina B 12, vitamina  A, fier, zinc, calciu, s.a.m.d.

Carenta de vitamina B 12 se manifesta prin anemie megaloblastica, tulburari neurologice, scaderea performantei cognitive si a memoriei.

Calciu si vitamina D sunt elemente esentiale in dezvoltarea sistemului osos. Prin urmare, deficitul lor duce la aparitia rahitismului si reduce mineralizarea osoasa.

Totodata, specialistul spune ca, carenta in fier duce la scaderea performantelor intelectuale si a atentiei, reduce rezistenta la boli si capacitatea de efort. Mentionez, ca fierul din produsele vegetale au o capacitate de absorbtie si asimilare scazuta, comparativ cu cel din produsele de origine animala.

Proteinele si anume aminoacizii esentiali din componenta lor, stau la baza cresterii copilului. Se regasesc doar in produsele de origine animala, pe cand in vegetale nu sunt. Astfel, lipsa sau carenta lor pot provoca dereglari de dezvoltare a copilului, stagnand in dezvoltarea fizica.

La fel, sufera si aportul de energie, intrucat dieta vegana nu asigura necesitatile unui copil in crestere. Ei obosesc mai repede si au performante scolare reduse.

Astfel, pediatrul spune ca, cercetatorii Universitatii din Helsinki, au studiat alimentatia si metabolismul la 40 de copii din gradinite si s-a demonstrat ca copiii ce urmeaza o alimentatie vegana au deficite de vitamina A si D, comparativ cu cei ce se alimenteza obisnuit. Aceste date au fost publicate in revista EMBO Molecular Medicine.

Conform studiilor, copiii ce urmeaza dieta vegana pot dezvolta urmatoarele complicatii:

- rahitism;

- retard fizic si cognitive;

- tulburari de vorbire;

- carente in vitamine si minerale.

In concluzie

Pediatrul, recomanda parintilor, care au decis ca copiii lor sa se alimenteze dupa dieta vegana, sa o planifice impreuna cu medicul nutritionist. Astfel, incat sa poata satisface cerintele nutritive ale copiilor si la necesitate sa suplineasca deficitele de micronutrienti cu suplimente alimentare.

Articole din aceeasi categorie