Reporterițele PRO TV au mers într-un sat din nordul Moldovei pentru a surprinde cele mai frumoase tradiții de coacere a cozonacilor și păscuțelor.
„Obiceiurile și tradițiile se păstrează cu sfințenie la sat. Suntem la Ciutulești, la o casă de gospodari, acasă la colega noastră, Mădălina. Ne-am învățat să facem cozonc și nu unul oarecare, ci unul care are o rețetă de peste 40 de ani. Am învățat să facem acest cozonac de la tanti Zina”, a povestit Iulia Deliu.

Zina Ursu păstrează aceste rețete de mai bine de 40 de ani și le-a învățat de la străbunica sa. „De la oameni vechi. V-ați descurcat foarte bine, să veniți în fiecare sâmbătă să coacem cozonaci și păscuță”, a spus femeia.
La țară, pasca și cozonacul se coc în cuptorul din piatră. „În cuptor de piatră coacem, cum se făcea odată la bătrâni, nu în cel electric”, a continuat Zina.
Întrebate ce a fost cel mai greu în proces, reporterul PRO TV, Mădălina Visterniceanu a răspuns: „De frământat și de așteptat a fost cel mai greu, dar în rest, eu cred că ne-am descurcat”.

„Am încercat să le împletesc eu, m-a ajutat tanti Zina. Cu această ocazie eu vreau să le salut pe bunicile mele, eu nu știam că durează o zi întreagă să coaceți pască, cozonac. Mulțumesc pentru toate bunătățile astea. Nu a fost geu, dar o zi întreagă să faci asta, nu știu dacă aș face, dar este o experiență foarte frumoasă. Sper să ne iasă deja”, a continuat Mădălina Sorocovschi.

Înainte de coacere, este important să faci o cruciuliță. Cozonacul trebuie să fie pus primul în cuptor. „El este mai înalt, mai mare, chiar dacă pasca nu e atât de înaltă, se coace, o poți scoate, dar peste cozonac nu o să o poți scoate. Trebuie să vedem cât va fi focul de bun, atât va sta și cozonacul nostru”, a explicat Zina Rusu.
„Apropo, tot ce am făcut noi astăzi, este la ochi”, a mențioat Deliu. „Gramajul rămâne secret pentru că, totul este la ochi”, a subliniat și Mădălina Sorocovschi.

Iulia Deliu își amintește cu nostalgie de pregătirile de Paști de pe vremea când era copil: „Eu îmi amintesc când eram acasă, tot la sat am crescut, când era săptămâna mare, înaninte de Paști, fiecare zi era pe grafic. Într-o zi curat în ogradă, în casă, ouă vopsite, copacii dați cu var”.
„Așa era graficul de când lumea și cât lumea o să meargă pentru că, așa se făcea, care vrea să țină tradiția bătrânească. Poate alții schimbă moda, dar noi o ducem pe cea veche”, a continuat tanti Zina, casnică.
Sursa Foto: Instagram