25.04.2019
Chef Catalin Scarlatescu: reteta de cozonac traditional pentru Pasti
Celebru pentru preparatele sale pline de savoare, multe dintre ele realizate dupa retete traditionale, Chef Catalin Scarlatescu ne dezvaluie trucurile sale pentru a obtine aroma perfecta pentru masa de Pasti.

„Ingredientele de baza ale retetelor romanesti le stiu de la bunica, care le-a invatat de la mama ei, care le stia de la bunica ei. Asadar, sunt transmise din generatie in generatie in ultima suta de ani. Pe langa reteta, secretul sta in prospetimea si provenienta ingredientelor. Daca ai materie prima de calitate obtii bucate pe masura, daca stapanesti cat de cat stiinta gatitului", ne-a declarat Chef Catalin Scarlatescu.

Nelipsit de pe masa de Pasti a romanilor, cozonacul nu este totusi usor de preparat. Reteta lui Chef Catalin Scarlatescu iti va fi de ajutor daca esti la primul cozonac. Daca ai deja experienta, te va ajuta sa faci un cozonac deosebit cu care sa-i impresionezi pe cei dragi.


Ingrediente:


1 kg faina

250 g zahar

450 g lapte

5 oua proaspete

1 pastaie vanilie

60 g drojdie

300 g unt

500 g nuca

200 g rahat

150 g ciocolata de calitate

30 g portocala confiata

30 g coaja de lamaie

Mod de preparare


Se amesteca drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahar si trei linguri de faina. Se lasa compozitia sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.

Laptele se fierbe impreuna cu zaharul si cu o pastaie de vanilie, apoi se amesteca pana se dizolva.

Galbenusurile se bat cu un praf de sare. Se pune faina intr-un vas si se toarna pe rand, amestecand bine, galbenusurile, laptele impreuna zaharul topit si untul, portocala confiata, coaja de lamaie. Se framanta bine pana se obtine un aluat aerat, consistent si elastic. Compozitia astfel obtinuta se lasa la dospit circa o ora.

Se ia apoi o bucata de aluat, se intinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata si rahat si se ruleaza. Rulada obtinuta se sectioneaza in doua pe lungimea sa si cele doua parti astfel obtinute se impletesc si se ung cu ou si un pic de zahar.

Se pun apoi intr-o forma tapetata in prealabil cu unt si faina si se lasa la dospit aproximativ doua ore.

Cand aluatul a crescut se da tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 ora la 160 grade.

Cozonacul lui Chef Catalin Scarlatescu poate fi cumparat sau comandat pentru masa de Pasti la noul restaurant „Inca una, va rog!”, situat la etajul 1, in ParkLake, Bucuresti.

Articole din aceeasi categorie