25.04.2025
Ce meserie surprinzătoare avea Papa Francisc înainte să devină liderul Bisericii Catolice

Papa Francisc a avut mai multe meserii înainte să ocupe cea mai înaltă funcție din Biserica Catolică, însă una a atras atenția.

Ce meserie surprinzătoare avea Papa Francisc înainte să devină liderul Bisericii Catolice

Oamenii au fost uimiți când au aflat despre meseria neobișnuită pe care a avut-o Papa Francisc înainte de a deveni conducătorul Bisericii Catolice. Suveranul Pontif, care a murit în Lunea Paștelui, la vârsta de 88 de ani, în reședința Sfânta Marta din Vatican, a avut în trecut o ocupație cu totul neașteptată: a lucrat ca agent de pază la o discotecă.

Papa Francisc a avut mai multe meserii în tinerețe

După alegerea sa ca Papă, în martie 2013, Jorge Mario Bergoglio – cunoscut anterior drept Cardinalul Bergoglio din Argentina – și-a ales numele „Francisc” în onoarea Sfântului Francisc din Assisi.

Înainte de a intra în rândurile clerului, Francisc, crescut în Buenos Aires într-o familie de origine italiană, a fost agent de noapte într-un club și, pentru o vreme, a lucrat și ca om de serviciu. Ulterior, a fost hirotonit preot, urmând un drum care avea să-l conducă până la cel mai înalt rang din Biserica Catolică.

Horoscop 25 aprilie 2025, cu Neti Sandu. Zodia care astăzi va avea noroc în dragoste și la bani

Papa a dezvăluit aceste aspecte în 2013, în timpul unei vizite pastorale la Roma.

Pe lângă aceste experiențe profesionale timpurii, Bergoglio era pasionat de dansul tango și era un suporter fidel al echipei de fotbal locale, San Lorenzo. În tinerețe, înainte de a se „căsători cu Biserica”, a avut și o relație. O tânără pe nume Amalia Damonte a povestit ulterior că el a cerut-o în căsătorie, în ciuda opoziției părinților lor.

Bergoglio i-ar fi spus: „Dacă nu pot să te iau de soție, mă voi face preot”. Damonte a adăugat: „Din fericire pentru el, i-am spus nu”.

Alterior, el a devenit membru al ordinului iezuit, cunoscut oficial drept Societatea lui Isus, o congregație religioasă catolică fondată de Sfântul Ignațiu de Loyola. A studiat filosofia și ulterior a predat literatură și psihologie. În doar patru ani, ajunsese deja liderul comunității iezuite din zona sa, iar în 1998 a fost numit arhiepiscop al Buenos Aires. Trei ani mai târziu, Papa Ioan Paul al II-lea l-a făcut cardinal.

De-a lungul timpului, a devenit cunoscut drept „episcopul mahalalelor” datorită implicării sale în sprijinirea celor săraci din zonele defavorizate ale Buenos Airesului. În 2012, cu un an înainte de a deveni Papă, s-a exprimat ferm împotriva guvernului Cristinei Fernández din Argentina, acuzând existența corupției, demagogiei și a tendințelor autoritariste.

Recunoști fetițele adorabile din imagine? Acum sunt cele mai populare surori din lume - FOTO

A fost ales Papă în 2013

Bergoglio a fost ales Papă pe 14 martie 2013, în urma demisiei surprinzătoare a Papei Benedict al XVI-lea – primul conclav papal de după 2005. După cinci runde de vot, cardinalii au ales primul Papă latino-american din istorie.

În acel moment istoric, Francisc a apărut în veșmintele papale pe balconul Bazilicii Sfântul Petru, adresându-se mulțimii entuziaste din piață. O fotografie în care apărea alături de cardinalii care l-au ales l-a inspirat pe autorul Robert Harris să scrie romanul său de succes din 2016, Conclavul.

Francisc a fost primul Papă non-european după mai bine de 1.300 de ani. Născut în Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, el era unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor feroviar italian și ai soției acestuia.

A fost cunoscut pentru abordările sale mai liberale în anumite domenii, care i-au adus atât admirație, cât și controverse. A manifestat deschidere față de persoanele divorțate, a permis binecuvântarea cuplurilor formate din persoane de același sex în anumite condiții și a pus accentul pe protejarea mediului. În 2023, a declarat că persoanele transgender pot fi botezate, atâta timp cât nu se creează „scandal” sau „confuzie”.

Totuși, a rămas ferm în privința avortului. Într-un document oficial semnat de el și publicat de Vatican în 2024, avortul era descris ca fiind „o criză extrem de periculoasă a simțului moral”.

Sănătatea sa a fost considerată fragilă încă din tinerețe, când i-a fost extirpată o parte dintr-un plămân, la vârsta de 21 de ani, după ce a suferit de pleurezie.

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie