„Daca ne referim la o relatie de cuplu, retelele de socializare pot avea un impact atat negativ, cat si pozitiv asupra partenerilor – totul depinde de modul in care alegem sa le folosim”.
Care sunt efectele pozitive si cele negative ale retelelor sociale intr-o relatie?
„Retelele de socializare pot facilita mentinerea contactului cu persoana iubita, ii pot face pe parteneri sa se simta intr-o oarecare masura aproape unul de celalalt, chiar daca fizic se afla departe. De asemenea, expunerea publica a relatiei pe retelele sociale ar putea spori sentimentul de securitate si satisfactie in relatie. Pe de alta parte, dependenta de retele ii poate face pe parteneri sa se simta neglijati. Atunci cand cineva navigheaza pe internet, fiind absorbit de ceea ce citeste/vizioneaza si nu acorda atentie persoanei de alaturi, care discuta cu el, il intreaba ceva iar inapoi nu primeste un raspuns, poate avea loc un conflict. In aceste situatii, persoana se simte ignorata, poate interpreta actiunile partenerului ca o nepasare, iar aceasta duce la distrugerea relatiei. In plus, refuzul unuia din parteneri de a expune public relatia, precum si gelozia si suspiciunile care pot aparea in urma mesajelor, comentariilor, aprecierilor pe care le ofera si primeste cineva pot servi drept motiv de cearta si chiar de despartire”.
Atunci cand observam ca navigarea pe retelele sociale ne creeaza probleme, de orice fel, ar trebui sa analizam daca merita intr-adevar sa le acordam atat de mult timp si importanta.
„Limitand timpul petrecut online si fiind mai prezenti in viata reala vom observa imbunatatiri in calitatea relatiei de cuplu. Majoritatea problemelor pot fi depasite prin comunicare, de aceea partenerii trebuie sa fie sinceri cand vorbesc despre ce ii deranjeaza si ce ar dori sa schimbe pentru a imbunatati relatia. Un „social media detox” facut cu regularitate la fel este binevenit in acest sens”.
De ce unele persoane incep a publica chestii personale in mediul online si de ce nu trebuie sa facem acest lucru?
„In spatele actiunilor unei persoane, de fiecare data se afla un motiv, respectiv fiecare persoana are motivele sale. Cineva doreste sa isi expuna prea mult viata personala pentru a se face „vazut” de catre altii, ceea ce de fapt, demonstreaza ca persoana are un nivel al stimei de sine scazut, iar prin intermediul retelelor doreste sa compenseze acest lucru. Altii sunt dependenti de retelele de socializare si devin anxiosi daca nu publica zilnic fiecare pas care il fac si fiecare detaliu al relatiei de cuplu – astfel, ei cauta validarea relatiei lor de catre cei care ii urmaresc. Cineva poate sa nu fie multumit de viata sa personala si foloseste retelele sociale pentru a crea o iluzie virtuala a unei relatii perfecte. Exista zeci sau poate sute de motive pentru care cineva simte nevoia sa posteze chestii mult prea personale pe retelele de socializare. Fiecare decide pentru el ce doreste sa afiseze lumii intregi, insa trebuie sa tina cont ca la aceste informatii au acces o multime de oameni, unii dintre care sunt rau intentionati.
Inainte sa postezi o informatie referitor la cuplul tau te poti intreba:
- Cu ce scop vreau sa fac asta?
- Suntem oare noi si in viata reala la fel cum ne prezentam pe retelele sociale?
- Dorim sa avem o relatie armonioasa in realitate sau ne intereseaza mai mult felul
cum aparem online?
Atunci cand raspunzi sincer la aceste intrebari, putem nu doar sa devenim mai constienti de ceea ce distribuim dar si sa analizam ce relatie avem in realitate cu partenerul, daca suntem multumiti de ea si ce imbunatatiri putem face.
Dupa parerea dumneavoastra, o relatie desfasurata doar in mediul online este o relatie puternica?
„Nu. O relatie sanatoasa si armonioasa presupune multa comunicare si intelegere, iar mediul online nu iti ofera acea posibilitate de a interactiona cu persoana iubita la fel cum e in realitate. Lipsa conexiunii fizice va accentua si mai mult sentimentul de singuratate si starile de anxietate resimtite”.
Cum putem castiga increderea partenerului intr-atat, incat el sa nu aiba dubii referitor la retelele noastre de socializare (adica sa nu verifice mereu mesajele, pe ce site-uri navigam, etc.)
„Obiceiul de a verifica telefonul vorbeste despre neincrederea persoanei in sine sau in partener. In acest caz, putem discuta deschis cu el, sa aflam de ce face acest lucru, ce frici are (poate ca in trecut a fost inselat sau mintit) si cum putem solutiona problema. Increderea se cultiva treptat, iar cu eforturi din partea ambilor, in timp relatia poate deveni mai puternica si matura. Cu toate acestea, in unele cazuri, chiar daca un partener este sincer, nu ascunde nimic, nu comunica cu altii intr-un mod nepotrivit, celalalt il poate invinui pe nedrept de unele lucruri, fara a avea vreo dovada. Uneori, acest comportament vorbeste despre gelozie proiectata (propriile tendinte spre infidelitate). In acest fel, sentimentul rusinii, care apare dupa inselarea partenerului, declanseaza un mecanism de aparare – proiectia, persoana ajungand sa il invinovateasca pe celalalt pentru propriile sale actiuni”.
Limitele personale sunt importante in orice relatie. O relatie de cuplu matura se bazeaza pe respect reciproc si incredere. De aceea, in cazul cand partenerul invadeaza spatiul personal este necesar sa ii comunicam acest lucru, cu tact dar ferm, astfel incat el sa inteleaga ca aceste actiuni sunt deranjante si ca nu intentionam sa le toleram pe viitor.