I-au cântat „La mulţi ani”, iar ea în loc de dulciuri le-a adus colegilor câte o carte şi nu una oarecare, ci cartea ei preferată. Bucuria fetei a fost şi mai mare atunci când în clasă şi-a făcut apariţia autorul cărţii, Dumitru Cojuhari. „Ea a decis să vă facă cadou fiecăruia dintre voi cartea. În afară de cărțulie am vrut să fiu prezent și eu aici, cu voi. Să faceți cunoștință cu un autor de carte autohton, să puteți adresa voi întrebări, să vedeți că un autor de carte nu este un domn în vârtsă sau foarte serios de care trebuie să vă fie frică”, a spus Dumitru.
O moldoveancă a devenit florist de top la New York! Povestea de succes a Lorenei Eni - VIDEO
„Pe mine m-au inspirat copii mei să scriu cartea. Îi vedeți și pe copertă, Dumitrița și Teodor. Am decis să scriu o istorie inventată de mine, să o fac ca un mic jurnal și să le-o fac cadou. După care, editoarea mi-a spus: <<Această carte trebuie să o vadă toți copiii, nu doar copiii tăi, Dumitru. Trebuie să o tirajăm>>. Eu am tirajat-o, iar acum ea a ajuns la voi pe măsuțe”, a mai explicat autorul cărții.
Întrebat în câți ani a scris cartea, Dumitru a răspuns: „Am scris-o acum un an, când aveam 36 de ani”.
Surpriza a fost organizată de unchiul fetiţei, Giovanni Creţu. „Ideea a fost a unchiului meu, el a vrut să-mi facă o surpriză și l-a invitat pe Dumitru Cojuhari la școală. Este cartea mea preferată, am citit-o de multe ori. M-am emoționat și mi-a plăcut că a venit, mă simt bine”, a spus Alina Cozonac.
„Totul a pornit din această vară, când copiii au primit aceste cărți cadou. Le-au răsfoit și erau foarte entuziasmați. Atunci a venit ideea a de împărți această bucurie și cu alți copii. Cred că emoțiile trebuie memorate și copiii pot interacționa cu autorul unei cărți și impactul este de durată”, a povestit Aliona Cozonac, mama fetiței.
O astfel de iniţiativă, de a aduce cărţi în loc de dulciuri a fost apreciată atât de profesori, cât şi de elevi. „Mi se pare o idee foarte interesantă pentru că, uneori găsești cărți foarte scumpe, dar când e ziua cuiva poți primi în dar acea carte și poți să o citești”, a spus unul dintre colegii Alinei.
„Am mai citit-o o dată, doar că demult, am uitat aproape toate chestiile care erau. Acum sunt fericită pentru că o s-o mai citesc încă o dată”, a menționat o altă elevă.
De asemena, pentru unii elevi, autorul a devenit sursă de inspirație: „Pare a fi o carte interesantă, iar atunci când o s-o citesc, o să vreau și eu să scriu o astfel de carte minunată. Cred că va fi despre o fetiță, care s-a dus într-o țară și a aflat un miracol”.
„Cultivăm dragostea față de lectură la copii și sunt niște copii destul de maturi pentru că, le place cartea, iar ceea ce găsesc în carte, nu găsesc în tehnologii. Părinții generațiilor de acum sunt mai maturi pentru că, selectează ce vede copilul, ce aude copilul și îi țin mai departe de tehnologii. De aceea, cartea chiar este foarte benefică”, a spus Rodica Țurcan, învățătoare.
De asemenea, directorul liceului Ismail Okan Gur a menționat: „Cărțile sunt întotdeauna cel mai bun cadou pentru toți”.
Iuliana Beregoi s-a filmat plângând în hohote. Fanii au reacționat imediat - FOTO
„Teodor şi aventura spre cheia magica” a fost îndrăgită de copii, iar acum autorul pregăteşte şi a doua parte a cărţii. Mai mult, el a devenit inspiraţie şi pentru fetiţa lui de 8 ani, care la o vârstă atât de fragedă a scris un jurnal pentru copii. „Am scris continuarea la această carte pentru că, sunt foarte mute solicitări. Eu, de fapt, atunci când am scris prima carte, m-am gândit să o scriu ca o serie de cărți, dar nu eram sigur că o s-o scot și pe a doua. Dar când am văzut entuziasmul și solicitările copiilor, am decis că trebuie mai repede să mă apuc de carte”, a spus Dumitru.
„Dumitrița citește foarte mult, într-o zi a decis să-și scrie jurnalul ei, s-a așezat și a început a scrie. A scris câteva zile, după care s-a apropiat și m-a întrebat dacă nu vreau să citesc ce a scris. De fapt, eu știam că nu e voie să citești jurnalul fetei, ea acolo poate își scrie secretele ei. Când am citit primele 5 propoziții, am amețit, am văzut cât de frumos poate scrie Dumitrița. Sper ca într-o lună sau două să apară și cartea ei, va fi total diferită de a mea. Textul va fi scris de un copil, iar ilustrațiile făcute de un profesionist și se va numi: <<Jurnalul Dumitriței. O lună de octombrie>>”, a povestit autorul.
7 produse naturale, excelente pentru exfolierea completă a corpului - FOTO
SURSĂ FOTO: Instagram/ alionacozonac