„Fiecare dintre noi știe ce înseamnă încrederea în sine, dar mai puțini oameni vorbesc despre iubirea de sine”, a spus psihologul Emilia Vorobiov.
Dragostea de sine înseamnă să-ți îngrijești nevoile, chiar și după o zi grea, și să te accepți fără a te pedepsi, menționează Emilia: „Dacă e să mergem la o comparație cu încrederea în sine, dragostea de sine este despre faptul cum tu știi să-ți satisfaci nevoile, îndiferent dacă ai avut o zi bună sau proastă la lucru. Înțelegi că ai venit acasă, obosit, iar corpul tău are nevoie de o farfurie echilibrată din care să-ți iei toate vitaminele, iar în cazul în care nu ne iubim, o să ne pedepsim. De exemplu, o să mă izolez social, o să mă gândesc că nu am voie să ies cu prietenii, trebuie să recuperez totul în cazul în care nu mi-a reușit ceva la muncă”.
Matcha - nouă modă în sănătate. Care sunt beneficiile ei, dar și cum o poți prepara corect - VIDEO
„Dacă vorbim despre încredere, de exemplu, eu am încredere că am venit aici să vorbesc despre un subiect psihologic, normal că sunt încrezătoare, dar dacă vorbim despre gătit, nu o să fiu deloc încrezătoare. Aici puterile mele mele sunt zero, e clar că nu pot să fac aceste lucruri”, a continuat Emilia.
Încrederea în sine depinde de situații și de conștientizarea abilităților, în timp ce iubirea de sine trebuie să fie constantă, indiferent de succes sau eșec. „Încrederea este situativă, știu ce pot să fac și ce nu, iar de aici rezultă nivelul încrederii în sine. Iubirea de sine, indiferent că ai abilități sau nu, muncești ca să le obții într-un anumit domeniu, ea trebuie să fie acolo mereu. Trebuie să ne imaginăm acel copil mic din noi și trebuie să-i oferim nevoile lui”, a notat invitata.
„Dacă eu o să mă critic dur, dacă o să utilizez cuvinte necenzurate la adresa mea, nivelul motivației mele va scădea. Înțelegem foarte bine că atunci când nu ne oferim iubire, nu avem cum să performăm”, a mai spus Emilia Vorobiov.
SURSĂ FOTO: Arhiva Pro TV