03.09.2020
Biserici si manastiri din Romania pe care trebuie sa le vezi cel putin o data in viata

Romania este fara doar si poate una dintre tarile cu mare potential turistic.

Romania are nume mari in cele mai importante domenii de activitate, are peisaje care iti taie respiratia, dar nu ii lipseste nici latura spirituala. Tara noastra vecina se poate lauda cu unele dintre cele mai frumoase biserici si manastiri, care atrag in fiecare an o multime de pelerini si turisti din alte colturi ale lumii.

Fie ca ne referim la bisericile pictate, la cele din lemn, la cele care deja se afla pe lista UNESCO, Romania este recunoscuta si pentru cele mai frumoase biserici si manastiri din lume, iar mai jos se afla cateva dintre cele pe care trebuie sa le vezi cel putin o data in viata.

Lacasurile de cult din Romania sunt dovada vie ca spiritualitatea si istoria s-au inteles bine de-a lungul timpului. Oamenii au pastrat si s-au ingrijit cu sfintenie de aceste constructii incarcate de istorie. Fiecare lacas in parte este unic, poarta amprenta zonei in care se afla. Iti prezentam in continuare un top al celor mai frumoase manastiri si biserici din Romania:

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet este celebra in toata lumea pentru albastrul unic de pe pereti, albastrul de Voronet. Aceasta este ctitoria lui Stefan cel Mare, dateaza din anul 1488 si a fost construita pe locul celui mai vechi schit din lemn. Aceasta se afla la 40 de km de mers cu masina de Suceava, iar cei mai multi merg sa o viziteze pentru ca nuanta de albastru care este prezenta atat pe frescele interioare, cat si pe cele exterioare, nu a putut fi replicata pana in acest moment.

Manastirea Prislop

Manastirea Prislop este una dintre cele mai populare lacasuri de cult din Romania in acest moment, datorita pelerinajului de la mormantului lui Arsenie Boca. Parintele Arsenie Boca a fost inmormantat in cimitirul manastirii. Aceasta este situata langa satul Silvasul de Sus din Hunedoara, dateaza din secolul al XVI-lea si este deja monument istoric.  

Manastirea Neamt

Manastirea Neamt a fost numita „Ierusalimul ortodoxiei romane", unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult de la noi din tara. Aceasta se afla la 12 km de Targu Neamt, a fost finalizata in anul 1497 in timpul domniei lui Stefan cel Mare si poarta hramul Inaltarii Domnului.

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges este ctitoria lui Matei Basarab si dateaza din secolul al XVI-lea. Aceasta se afla in Curtea de Arges, la 40 de km de Pitesti, este o manastire de calugari si are hramul „Adormirii Maicii Domnului". Legendele Mesterului Manole si cea a Sfintei Filofteia stau sub numele acestui lacas de cult, iar an de an tot mai multi oameni vin sa afle adevarul din spatele acestor povesti transmise prin viu grai de-a lungul timpului. Un bilet de intrare costa 2 lei pentru adulti si 1 leu pentru copii, iar la magazinele din imprejurimi se pot achizitiona o multime de suveniruri la preturi modice chiar si prin plata cu cardul Mastercard. Tot la Manastirea Curtea de Arges se afla inmormantati regele Carol I, regina Elisabeta, regele Ferdinand si regina Maria, dar si regele Carol al II-lea.

Manastirea Cozia

Manastirea Cozia are hramul „Sfintei Treimi" si a fost ctitorita de Mircea cel Batran in secolul al XVI-lea. Lacasul de cult se afla aproape de statiunea Calimanesti, un loc destinat turismului balneo-climateric. A fost cunoscuta initial sub numele de Manastirea Nucet, datorita numarului mare de nuci din aceasta zona. De-a lungul timpului, constructia a fost de mai multe ori reparata si restaurata de domnitorii Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu, Gheorghe Bibescu sau Barbu Stirbei. Neagoe Basarab a fost cel care a construit o fantana in curtea manastirii, iar daca treci prin zona, e pacat sa nu faci un scurt popas si aici, macar sa arunci o moneda pentru indeplinirea dorintelor.

Manastirea Putna

Manastirea Putna este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare, este situata la 33 de km de Radauti, in nordul Bucovinei. Aceasta este o constructie din anul 1481 si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. Este o constructie impresionanta, iar muzeul manastirii are o colectie insemnata de obiecte de arta medievala, fiind unul dintre cele mai bogate si mai valoroase muzee din tara. 

Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagra din Brasov este unul dintre marile simboluri ale orasului caruia ii poarta numele, iar aceasta denumire a primit-o dupa ce in anul 1696, un incediu care a cuprins tot orasul practic a transformat-o intr-o ruina. Daca te afli prin zona, merita sa asculti macar o data un concert dat de marii muzicieni ai lumii la Orga Buchholz din interiorul lacasului, cea mai mare orga mecanica din Romania. Mai poti vizita de asemenea cele doua expozitii deschise permanent care vorbesc despre istoria bisericii. Costurile de vizitare sunt de 12 lei romanesti pentru adulti, 8 lei pentru studenti, 5 lei pentru elevii pana in 18 ani pe baza carnetului de note, iar biletul de intrare la un concert de orga costa 15 RON. Plata cu cardul este acceptata.

Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca

Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca se afla in Piata Unirii din Cluj si este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si religioase din Romania. Din anul 2010 este pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj si este a doua cea mai mare biserica gotica din Romania. Turnul bisericii este cel care ii impresioneaza de fiecare data pe turisti, iar acesta se poate vizita trei zile pe saptamana. Despre acest turn se poate spune ca este cel mai mare turn de biserica din tara vecina. 

Biserica fortificata de la Viscri

Viscri a intrat in ultimii ani pe lista zonele turistice din Romania, iar acest lucru se datoreaza faptului ca s-a pastrat cu sfintenie arhitectura si imaginea autentica a secolului XIX, dar si Printului Charles, care pur si simplu s-a indragostit de aceste locuri si le-a facut cunoscute in toata lumea. Centrul satului si Biserica Fortificata sunt din anul 1999 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Biserica din Viscri este exemplul perfect de arhitectura de tip defensiv din Transilvania. Aici o veti intalni pe Gerhild Gross, administratora Bisericii fortificate si organista, dispusa mereu sa dea cele mai pretioase informatii despre cetate vizitatorilor. 

Biserica fortificata Biertan

Biserica fortificata de la Biertan a fost construita la inceputul secolului al XVI-lea sub forma unei biserici hala. Locul este plin de povesti ce abia asteapta sa fie ascultate, iar cele 6 turnuri de aparare si 3 bastioane sunt mereu pregatite sa isi primeasca vizitatorii. Accesul se face printr- scara acoperita, aici puteti gasi o mica librarie, iar la capatul scarii, in fata bisericii, se afla o piatra mare pe care in vremurile trecute erau pusi raufacatorii ca sa fie vazuti de cei din comunitate. Tarifele de vizitare nu sunt mari nici aici. Adultii trebuie sa achite un bilet de 10 lei romanesti, iar programul de vizitare este unul destul de permisiv. In apropiere va puteti bucura de magazine de suveniruri unde puteti achita cu cardul, de parcare gratuita, dar si de un ghid care este inclus in pret.

Citeste si :  Desertul care ar putea deveni emblema gastronomica a unui oras din Romania. Localnicii nu vor sa rateze nici o aroma

Sursa foto: Shutterstock

Articole din aceeasi categorie