09.08.2024
Ai prea puţină încredere în tine? Aplică aceste 7 trucuri de la psihologi

Nu toată lumea se naște cu încredere în sine sau ajunge s-o aibă. Dacă şi tu ai probleme din cauza unei stime de sine reduse, află ce poţi face pentru a o spori!

Încrederea în sine este o calitate foarte importantă pentru a te bucura de succese în viaţa profesională şi personală. Potrivit Bright Side, aceste sfaturi de la psihologi pot fi foarte utile în creşterea stimei de sine!

Menţine contactul vizual în timpul conversațiilor

Ştiai că poţi detecta starea de spirit și emoțiile unei persoane privindu-l în ochi? Bebelușii îşi privesc părinții în ochi pentru a înțelege emoțiile începând cu vârsta de nouă luni. Cei care mint privesc de obicei în altă parte, pentru a ascunde faptul că mint. Când cineva evită contactul vizual, înseamnă că nu are încredere în sine sau are ceva de ascuns. Așadar, menținerea contactului vizual cu ceilalţi te va ajuta să le câștigi încrederea și să-i convingi că ești sincer.

Acceptă complimentele

Fiecare reacționează diferit la complimente. Unii, mai timizi, atrag atenția asupra defectelor lor. Acesta este modul în care arată lipsa de încredere în sine. În plus, s-ar putea crede că nu prețuiești opinia persoanei care a făcut complimentul. Cel mai bun mod de a reacționa la un compliment este să zâmbești sincer și să mulţumeşti. Renunţă să presupui că persoana care încearcă să te flateze vrea ceva de la tine. Calitățile tale pot fi cu adevărat atractive pentru cei din jurul tău.

Kate Winslet a spus nu standardelor de frumusețe de la Hollywood: „E viața mea cea care mi se vede pe față, iar asta contează”

Bucură-te de realizările tale

Ţine un jurnal cu realizările tale, oricât de mici ar părea, și notează lucruri noi în fiecare zi. Apreciază fiecare pas către atingerea obiectivului tău, chiar dacă pare unul mic. Pot fi şi reuşite mărunte, cum ar fi să citeşti 20 de pagini în plus dintr-o carte sau să faci gimnastică zece minute. Când ai mai multe motive să fii mândru de tine însuţi, îţi îmbunătățeşti încrederea.

Ajută fără să ți se ceară sprijinul

Oricui îi place să se simtă important și valorizat. Este extrem de reconfortant să știi că ai pe cineva pe care să te bazezi. Puțini vor cere ajutor sau îl vor oferi. A oferi ajutor altora te va face să te simți important și util, în loc să fii singur şi nesigur pe tine.

Evită să petreci mult timp pe reţelele sociale

Fotografiile celor pe care îi cunoști şi compararea experienţelor lor de viaţă cu ale tale nu te ajută deloc să ai mai multă încredere în tine. Social media este locul în care mulţi concurează pentru a arăta cât succes au. Păstează doar poze frumoase din locuri uimitoare. Prea puțini vorbesc despre necazurile sau provocărilor lor. Cel mai bine ar fi să te dezabonezi de la utilizatorii care postează în mod constant fotografii cu ei înșiși şi ia pauze de la ecrane.

Cum să aplici corect parfumul – trucuri pe care trebuie să le știi

Depistează declanşatorii pierderii stimei de sine

Dacă ții evidența gândurilor negative, vei observa în curând că ele apar în minte aproape în același timp, când apar anumiţi declanşatori. Poate ai avut o zi minunată, dar înainte de a te culca începi să te gândești la ceva negativ. Vezi ce le face să apară!

Alungă gândurile negative

O modalitate dificilă, dar foarte eficientă, de a te disciplina este controlul gândurilor. Încearcă să-ţi urmăreşti toate gândurile, eventual să le notezi pe cele care te fac să te simţi nesigur. Întreabă-te dacă ai vreun motiv real să nu ai încredere în tine. Multe gânduri nu au o bază solidă. Pe măsură ce le analizezi, ai putea face şi o listă cu calitățile și realizările tale pe care s-o reciteşti când simţi că nu mai scapi de gânduri negative.

SURSĂ FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie