28.02.2019
A renuntat la avocatura si a devenit unul dintre cei mai buni fotografi din tara. Dumitru Slonovschi: "Mi-e foarte greu sa inteleg de ce barbatii din ziua de azi continua sa munceasca la un job care nu ii face fericiti." - FOTO
Dumitru Slonovschi este unul dintre cei mai solicitati fotografi de la noi din tara.

 

Tanarul de 27 de ani si-a descoperit pasiunea pentru fotografie si arta inca din adolescenta, iar acum are in spate 4 ani de experienta frumoasa. Succesele sale sunt remarcabile, iar fotografiile vorbesc de la sine. Pe langa dragostea sa cea mare – fotografia, Dumitru este un impatimit al calatoriilor – un hobby foarte potrivit, zicem noi, pentru un fotograf.


Despre povestea sa de succes, incepand de la primele cochetari cu aparatul foto, Dumitru Slonovschi ne-a povestit in cadrul unui interviu.


Cum a inceput relatia ta cu aparatul de fotografiat? A fost mai intai o pasiune sau ai stiut din start ca e dragostea vietii tale?

 
Relatia mea cu aparatul de fotografiat s-a creat intr-un mod neasteptat pentru mine – in momentul in care am inceput sa constientizez spusele citite candva „daca vezi ca domeniul in care ai obtinut licenta nu-ti ofera satisfactie, atunci schimba activitatea si nu gasi scuze”. Mai exact, pe atunci eram un foarte bun, dar proaspat absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii de Stat din Moldova si angajat in calitate de expert juridic, dar task-urile zilnice nu ma entuziasmau. Acea imprejurare a fost si momentul in care am realizat necesitatea sa imi gasesc, cel putin, un job din care sa primesc ceva mai multa satisfactie, mai ales ca` fotografia era o patima placuta a mea mai veche.


Tin minte si acum varsta de 14 – 15 ani, in care imprumutam aparatele de fotografiat de la prieteni pentru a fotografia oameni necunoscuti pe strazile din Chisinau. Atunci, cu siguranta, a fost dragoste la prima vedere, dar nu stiam ca visul meu de a deveni avocat va fi substituit cu activitatea de fotograf pe viata. Acum pot spune ferm ca sunt un om implinit.

 

 

Mi-e foarte greu sa inteleg de ce barbatii din ziua de azi continua sa munceasca la un job care nu ii face fericiti. Esti nemultumit de drumul pe care mergi prin viata? Consideri ca ai vrea sa activezi intr-un alt domeniu sau meriti un salariu mai bun? Actioneaza, arata-ti curajul! Pana la 30 de ani esti in drept sa iti schimbi jobul de cate ori ai vrea, pana te vei regasi. Anii trec rapid, iar noi trebuie sa luam decizii curajoase si sa parasim zona de conform cat mai rapid.

 


Ce iti place sa fotografiezi? 


Povesti de viata. Desi sunt extra solicitat sa realizez fotografii in tot ce ma inspira – nunti, botezuri si cumetrii, evenimente private sau mondene, un loc aparte in sufletul meu este rezervat pentru sedintele foto ale familiilor cu copii sau in care urmeaza sa apara pe lume un bebelus. La prima vedere acest tip de fotografie de familie pare unul simplu si la indemana tuturor, dar trebuie simtit si intotdeauna bine gandit.

 

 

Iubesc la nebunie copiii si cred ca anume ei sunt cel mai frumos dar de la Dumnezeu. Ador fiecare moment petrecut alaturi de familiile voastre si fiecare zambet al copiilor vostri. In toata aceasta perioada am primit sute de mesaje care-mi schimba lumea din jur, despre care, usor as putea sa scriu deja o carte.


Fiecare interactiune cu voi e extraordinara. Va multumesc ca faceti parte din familia noastra MARE in toate retelele de socializare. Sunteti unici si extraordinari!

 

 

Ce crezi despre nuduri? Ai facut vreo sedinta foto de acest gen?


Sedintele foto de tip nud inseamna pentru mine respectarea anumitor reguli in realizare:fara haine, chiar daca uneori ar parea ca prezenta unei stofe sau palarii ar fi potrivita;existenta increderii reciproce, aparute intre fotograf si model;crearea unei imaginatii pasionale continue, pe alocuri – nebune.
Pe parcursul activitatii mele, am avut parte de mai multe propuneri in a efectua o astfel de sedinta foto din partea viitoarelor mamici, dar le-am refuzat. As fi acceptat o astfel de provocare doar in cazul nudurilor in grup, care de regula, se realizeaza in natura si fara o expunere ostentativa. Republica Moldova nu poate fi considerata o exceptie si exista o multime de oameni nonconformisti, care ar adera.

 

Care este fotografia preferata din arhiva ta?


Cele mai preferate fotografii din arhiva mea au fost capturate in luna Iunie a anului 2018.

 

 

Una dintre ele este fotografia nepotelei mele – Amelia. Ea transmite cel mai sincer si frumos zambet omenesc, iar ochisorii ei sunt fermecatori. Curios este si faptul ca aproape toti copiii prezenti pe cutiile de prezentare a produselor pentru copii seamana cu ea. E o fetita extrem de frumoasa si o iubesc.

 

 

Cealalta fotografie este a iubitei mele – Lilia. Ziua in care a fost realizata fotografia reprezinta o data calendaristica importanta pentru noi, insemnand caldura si emotii. ii multumesc pentru sustinerea si dragostea ei.


Care este fotograful ce te inspira si fotografia preferata din colectia lui?


Arta fotografica ma inspira sa vad mult sens in viata, iar acest lucru inseamna emotii. Volodymyr Ivash este fotograful care transmite acest lucru.
Mereu am considerat ca, pentru a atinge cel mai inalt nivel, e nevoie sa-i urmaresti miscarile unui singur om, ale celui mai bun din domeniu. Nu este nevoie sa repeti pasii fotografilor de acelasi nivel sau mai ales – din tara ta.


Ucraineanul Ivash este considerat al 4-lea cel mai bun fotograf din New York si intregul sau program anual de nunti este completat doar in cateva zile, iar evenimentele la care este invitat au loc pe toate continentele. Sunt pasionat de povestile obtinute de el si ma conving din nou ca, pentru a fi cel mai bun, e nevoie de multa munca. Succesul nu vine peste noapte.


Fotografia mea preferata din colectia lui a fost realizata intr-un bazin, la o nunta din Mexico.

 

 

 

Acum esti unul dintre cei mai buni fotografi din tara, cum a fost drumul pana aici?


Drumul in a deveni cel mai bun intr-un anumit domeniu nu este deloc usor. Mai ales ca, de mai bine de 4 ani, weekend-urile mele nu sunt despre somn si odihna. E vorba despre treziri dis-de-dimineata si deplasari in cele mai indepartate localitati de la noi.

 

 

De fapt, succesul unui fotograf este ascuns in spatele intregilor nopti de editare a fotografiilor. Ceilalti prestatori de servicii isi incheie obligatiile contractuale imediat dupa ce evenimentul s-a terminat, iar echipa de fotografi si videografi reprezinta singurii oameni pe care se transfera intreaga responsabilitate. De redarea lor depinde ce impresie isi vor face toti satenii, rudele indepartate sau copiii proprii, peste ani, despre nunta celor doi tineri insuratei.


Oboseala e foarte mare, iar somnul in fiecare noapte dureaza de la 3 la 6 ore. Sincer, mi-e dor de timpurile cand ma trezeam in weekend dupa 8.00 si consideram ca, zilele de sambata si duminica sunt pentru a te relaxa.

 

 

 

Uneori... Adesea... Sunt atras de gandul sa iau o pauza pentru a ma odihni, dar realizez ca tot ce fac nu e pentru mine, dar pentru voi, iar toate incurajarile voastre ma fac mai puternic.


Pe parcursul activitatii de fotograf, am inteles un singur lucru – sustinerea reciproca din partea persoanelor apropiate au menirea de a furniza acele resurse interioare care sa ajute individul in viata si sa dea randament la nivelul adevaratelor lui resurse interioare.

 

 

 

La ce varsta ai facut prima fotografie?


Prima fotografie a fost facuta prin clasa a 2-a. Imi aduc aminte cu mult umor de aparatele foto vechi, cu pelicula, pe care le luam toti in calatoriile cu familia. Era o fotografie facuta parintilor mei.


O data reintorsi acasa simteam cu totii nerabdarea si interesul de a afla daca fotografiile si pelicula sunt in regula si pot fi imprimate, daca vom avea sau nu amintiri anul acesta. Exista o mare problema cu expunerea aparatului de fotografiat la razele solare.

 

 

Iti mai amintesti, care a fost prima ta fotografie profesionista?


Prima fotografie profesonista a fost una gratuita si foarte emotiva. Eram in cautarea unei familii frumoase careia sa ii fac fotografii pentru examenul de absolvire a scolii de fotografie, dar habar nu aveam cum ar trebui sa le vorbesc oamenilor sa par mai increzator, si mai ales – in ce pozitii sa le spun sa stea.


Am avut mare noroc de telefon, in care am incarcat vre-o 300 de pozitii de familie si in momentul in care vedeam ca nu ma observa, mai trageam cu ochii. Aceasta e prima mea fotografie:

 

 

Cand apare, in cazul artei fotografice, satisfactia? Cand surprinzi momente deosebite, prelucrezi fotografiile sau cand le vezi gata?


Sincer vorbind, satisfactia in cazul artei fotografice apare la toate etapele aparitiei ei, fie ca este vorba despre momentul crearii fotografiei la evenimentul sau sesiunea foto propriu-zisa, editarea fotografiilor si livrarea produsului final.


Totusi, daca ar fi sa dau o nota, cea mai mare satisfactie o primesc in momentul in care evenimentul tocmai s-a incheiat si ma indrept spre casa, stiind ca produsul pe care-l port cu mine in masina reprezinta 100% din ce mi-am propus. Desigur, acest moment unic poate fi obtinut doar in cazul in care cuplul/modelul este ascultator si are incredere in tot ceea ce fac.

 

 

Mai mult, sunt de parere ca toti fotografii ar trebui sa se considere norocosi. Desi exista o foarte mare responsabilitate in timpul realizarii fotografiei, totul are loc intr-o atmosfera de petrecere, iar oamenii fotografiati vor fi mereu binedispusi. In ceea ce tine de satisfactia primita in timpul editarii fotografiilor, procesul este anevoios. Totul se petrece in liniste, cateva zile la rand, cu castile in urechi si ochii rosii spre monitor.

 


Livrarea produsului final reprezinta, mai degraba, o satisfactie trecuta in motivatie. Intr-adevar, in momentul in care iti vezi rezultatul livrat si feedback-ul cald primit, te simti mandru si recunoscator pentru decizia luata cu mult timp in urma – de a crea emotii si amintiri pentru oameni.

 

 

Ce sfaturi le-ai da tinerilor pasionati de fotografie, care vor sa ajunga mari fotografi?


Tuturor tinerilor pasionati de fotografie le-as sugera sa aiba:

 

  • pasiune si curiozitatea – te vor conduce sa incerci lucruri noi in fotografia de familie, sa fotografiezi din ce in ce mai mult. De fapt, sesiunile noastre foto dureaza 1 ora, dar de cele mai dese ori, din dorinta de a mai obtine o fotografie buna, te lasi dus de val si nu observi cum au trecut aproape 2 ore. Pasiunea ma duce la placere si placerea la pasiune;

 

  • rabdare – ai nevoie de ea pentru urmatoarele lucruri: 1. nu vei putea deveni un fotograf bun peste noapte, ai nevoie de timp pentru a invata fotografia de familie, practica si a-ti cauta stilul; 2. pentru a gasi un subiect interesant, pentru a gasi o buna compozitie sau un unghi ideal; 3. pentru a le explica tinerilor pe intelese cum sa se pozitioneze si mai ales, pentru a lucra cu copiii. Fa-ti timp pentru a trai fotografia;

 

  • increderea in sine – te va ajuta sa obtii ceea ce iti doresti. Ea vine din experienta bogata si portofoliul bun, iar clientii se vor simti, cu siguranta, mult mai confortabil:

 

  • energie – desi fotografii sunt pana la urma oameni si oboseala va interveni si in cazul lor, acesta lucru nu trebuie transmis catre clienti, mai ales cand este vorba despre familiile cu copii. Cel mai important lucru este sa iti faci clientii sa se simta relaxati, iar acest rezultat poate fi obtinut doar daca pe parcursul intregii sedinte foto, mentii o discutie permanenta cu fiecare membru. O vorba spusa cu calm impreuna cu cateva glume iti vor deschide calea spre succes.

 

 

 

Ce visuri si planuri ai legate de acest domeniu?


In primul rand, mi-as dori sa cream fotografii 3D pentru toate evenimentele la care participam. Acest lucru va permite simularea unei prezente reale in sala de cumetrie sau nunta.


Alte planuri carora urmeaza sa le dam viata sunt legate de lansarea aplicatiei mobile cu participarea zilnica in Loteria de reduceri garantate, a colectiei de haine si vin.


Totodata, realizez ca timpul trece rapid si daca viata iti ofera sansa sa locuiesti intr-o tara mai democrata, dezvoltata si sigura pentru copii – atunci va fi momentul potrivit sa imi iau familia si sa-mi urmez pasiunea de fotograf in strainatate, si anume – in New York.

 

 

Sursa foto: Arhiva personala

Articole din aceeasi categorie