14.02.2023
88 de ani de la nasterea marelui poet Grigore Vieru. Cele mai frumoase citate despre iubire - FOTO

Astazi, unul dintre cei mai mari poeti ai neamului romanesc ar fi implinit 88 de ani.

Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererata. A fost unul dintre organizatorii Marii Adunari Nationale din 27 august 1989. In 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. A debutat literar cu o placheta de versuri pentru copii - „Alarma”. Cea mai originala si apreciata creatie poetica este volumul de versuri lirice - „Numele tau”, cu o prefata de Ion Druta.

Traditii, obiceiuri si curiozitati din intreaga lume de Ziua Indragostitilor

La 16 ianuarie 2009, masina in care se afla poetul s-a izbit violent de un panou publicitar. Grigore Vieru a fost internat in stare grava la spital, iar peste doua zile, s-a stins din viata in urma unui stop cardiac. 

Versurile marelui poet sunt si astazi de o autenticitate incontestabila, iar odata cu sfarsitul iernii si inceputul primaverii, acestia prind parca la si mai mult farmec, pentru ca sunt despre inceputuri, sperante si renastere.

Perfecte.md a cules pentru tine cateva citate de dragoste ale poetului, care-ti vor face, cu siguranta, ziua de azi mult mai frumoasa:

1. „Daca n-ar fi iubirea, m-as teme de viata.”

2. „Dragostea dintre femeie si barbat nu trebuie s-o asezam nici inaintea, nici in urma dragostei de Patrie, ea trebuie asezata acolo unde a lasat-o Dumnezeu: intre Pamant si Cer.”

3. „Poate ca intradevar ochii femeii iubite sunt marginea lumii.”

4. „Adevarul daca incepe sa cante - ori este indragostit, ori ascunde ceva.”

5. „Daca un conducator de tara s-a indragostit brusc de o femeie, dansul este ori prea tanar, ori prea batran pentru tron.”

6. „Ochii is doi si-s tristi, d-apoi inima, singura?!”

7. „Daca as avea doua inimi, una as vrea sa gandeasca.”

8. „Dorinta este amintirea a ceea ce a fost, dorul a ceea ce va fi.”

9. „Cel mai putenic barbat poate fi inghitit de o simpla gropita din obrazul femeii.”

10. „Femeia este al cincilea anotimp, in care natura se odihneste, amintindu-si toate florile primaverii, toate privighetorile verii, toti strugurii toamnei si toate ninsorile iernii.”

Articole din aceeasi categorie