16.05.2019
5 tipuri traditionale de ceai si proprietatile lor
Fie ca esti, sau nu, un avid bautor de ceai, cu siguranta stii ca exista diferente intre tipurile de ceai si calitatile pe care acestea le au. Anumite tipuri sunt mai degraba recomandate pentru beneficiile pe care le au pentru sanatate, in timp ce altele sunt preferate pentru aroma puternica si pentru sentimentul ca bei ceva „dat cu parfum”. Astazi haide sa aflam despre cele mai cunoscute pentru beneficiile aduse sanatatii, iar intr-un articol viitor vom vorbi si despre ceaiurile degustate in special pentru aroma puternica.

1. Ceaiul alb

Toate sub-tipurile ceaiului alb provin din aceeasi planta si sunt cel mai putin oxidate frunze de ceai dintre toate. In timp ce ceaiul negru este cel mai oxidat, in procesul de obtinere a ceaiului alb, practic este sarita aceasta etapa. Tocmai acest proces scurt este cel care faciliteaza pastrarea intacta a proprietatilor medicinale ale elementelor din frunzele de ceai. Daca ti-ai preparat vreodata ceai alb, poate ai observat ca frunzele sale arata proaspete si sanatoase fata de celelalte ceaiuri. Daca inca nu l-ai incercat, iti recomandam sa o faci si sa fii atent la felul in care arata frunzele!


2. Ceaiul verde

Frunzele de ceai verde sunt ceva mai oxidate, dar nu la fel de mult precum cele de ceai negru. Frunzele ceaiului verde au o compozitie chimica unica in universul ceaiurilor. Se povesteste ca in secolul al XV-lea, navigatorii beau ceai verde pentru prevenirea scorbutului (boala cauzata de carenta de Vitamina C), un real pericol pentru cei care petreceau mult timp pe mare. 

Ceaiul verde contine si substante organice care prezinta beneficii antibacteriene. In plus, acesta sustine scaderea colesterolului si previne cresterea tensiunii arteriale.

3. Ceaiul negru

Ceaiul negru este cunoscut pentru prevenirea oboselii, stimularea activitatii cerebrale si cresterea nivelului general de energie in organism. Poate ai auzit ca unele persoane inlocuiesc cafeaua cu ceaiul negru, acesta fiind considerat o „sursa alternativa” de energie (organica), mai sanatoasa. Un alt beneficiu al frunzelor de ceai negru consta in ameliorarea durerilor de cap. Acest tip de ceai contine, printre altele: Caroten, Vitamina B1, Vitamina C, Vitamina B6 si are proprietati antioxidante, antivirale si antibacteriene.


4. Ceaiul de menta

Poate ai auzit de la parinti, bunici, sau de ce nu, prietenii apropiati, indemnul: „Fa-ti un ceai de menta!” atunci cand aveai dureri de stomac. Intr-adevar, ceaiul verde este un remediu 100% natural, traditional si fara cafeina contra problemelor sistemului digestiv. El amelioreaza durerile de stomac si reduce greturile. Dintre beneficiile mai putin cunoscute, ceaiul verde ajuta si sistemul respirator, spre exemplu reducand problemele celor care au astm. 


5. Ceaiul de musetel

Si nu in ultimul rand, sa aflam si despre unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri de pe meleagurile noastre – ceaiul de musetel. Musetelul este o planta care nu contine nicio urma de cafeina si este folosit in mod traditional pentru proprietatile sale de relaxare. Din acest motiv, multe persoane aleg sa bea ceai de musetel inainte de culcare, pentru un somn linistit si neintrerupt. Mai mult decat atat, ceaiul de musetel are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Ceaiul de musetel se poate face prin infuzarea florilor de musetel uscate, dar si proaspete. 

Sursa foto: http://foodstory.stirileprotv.ro, Google.com

Articole din aceeasi categorie