Una dintre principalele greseli in alimentatie pe care oamenii o fac dupa mesele copioase din preajma Craciunului si a Revelionului, mai ales daca s-au ales cu cateva kilograme in plus este trecerea la diete drastice, privand organismul de nutrienti necesari. Nu uitati, Sarbatorile de Iarna sunt chiar... iarna, iar in sezonul rece organismul are nevoie de o alimentatie echilibrata ce va ajuta sistemul imunitar sa functioneze la parametri optimi. „In sezonul rece si nu doar hrana trebuie sa fie sanatoasa, echilibrata, bogata in nutrienti. Aportul de minerale poate fi asigurat prin consumul de fructe proaspete si uscate, legume, lapte, branzeturi, oua, uleiuri vegetale, peste si carne de pui” , explica dr. Dragos Catalin Danescu, medic de familie. Asigurati-va ca prin alimentatie aveti dozele optime de minerale care ajuta la mentinerea starii de sanatate. „Mineralele (zinc, cupru, magneziu, fier) si vitaminele (A, B, C, E) sustin functionarea optima a sistemului imunitar si trebuie asigurate prin alimentatia zilnica” a adaugat dr. Danescu.
Hummus - hranitor, gustos si sanatos
Probabil, unul dintre alimentele importate cele mai iubite de romani - hummusul nu este vestit doar pentru gustul inconfundabil, ci si pentru nutrientii deosebiti, pe care ii contine atunci cand este preparat ca la carte si nu abunda in conservanti chimici.
100 grame de hummus contin 166 de kilocalorii, 9,6 g grasimi, 7,9 grame proteine, 14, 3 g carbohidrati, 6 grame fibre. Dintre mineralele continute sunt: mangan, cupru, fier, zinc, fosfor. Prin continutul sau nutritional hummusul ajuta la slabire, insa puteti inlocui painea cu felii de ardei gras de exemplu.
Varza pentru unii romani inseamna astazi doar frunzele in care se invelesc sarmalele. Insa beneficiile aduse de consumul regulat de varza sunt importante datorita fitonutrientilor si vitaminele A, C, K continute. O salata de varza este recomandata chiar si persoanelor care sufera de constipatie deoarece fibrele ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Mai ales dupa Craciun si Revelion, consumati varza murata. Contine vitamine importante - vitamina C care ajuta la buna functionare a sistemului imunitar, dar si vitamina B 12 atat de necesara celor care au o dieta vegetariana sau vegana. Datorita continutului de probiotice, varza murata trebuie consumata si pentru refacerea florei intestinale. Nu neglijati nici zeama de varza (in Germania, zeama de varza se vinde la cutii, precum sucurile). „Recomand pacientilor care doresc sa scada in greutate sa consume varza si zeama de varza murata, pentru ca stimuleaza arderea grasimilor si normalizeaza apetitul”, este recomandarea medicului nutritionist Florin Ioan Balanica.
Iaurt si usturoi - impreuna sau separat - de consumat (si) dupa Craciun si Revelion
Uneori alimentele si legumele cele mai bune sunt la indemana dar poate prea „prafuite” ca imagine. Conform medicul de familie Dragos Catalin Danescu imprieteniti-va cu iaurtul natural si cu usturoiul: „Iaurtul si usturoiul sunt produse care stimuleaza imunitatea si care, pe perioada iernii, ar trebui consumate cat mai frecvent. Iaurtul mai are un rol important si in echilibrarea digestiei, reducerea colesterolului, stimularea sistemului nervos prin aportul de vitamine din grupa B. Usturoiul contine antioxidanti si substante cu efect anticancerigen.”
Sugestia noastra - consumati sos tzatziki (iaurt, usturoi, castraveti) si asezoneaza excelente legume la cupor, carne pe gratar.
Broccoli - campion la vitamina C, atat de necesara iarna
Despre broccoli numai de bine. Studiile arata ca este bogat in vitamina C, ca are fibre, antioxidanti, fitonutrienti. Ajuta la buna circulatie a sangelului datorita vitaminei K. Deoarece, suntem in plin sezon al racelilor si gripei, consumul regulat de broccoli cat mai putin prelucrat termic (consumati-l crud in salate sau gatit usor la abur) ajuta sistemul imunitar sa functioneze optim datorita continutul de vitamina C. 100 de grame de broccoli au o doza de 150% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. De asemenea, anumite componente cu sulf din leguma sunt necesari ficatului pentru o procesul de detoxifiere. Datorita fibrelor continute, ajuta si la buna functionare a digestiei.
Sursa foto: Google.com