Stim ca menstruatia nu e tocmai o bucurie pe care ai vrea sa o iei „in bagaj” cu tine in vacanta, asa ca csid.ro a aflat ce solutii exista pentru a o amana in siguranta. Asa te vei putea bucura de un concediu lipsit de griji, cu balaceala din plin si fara nesuferitele dureri menstruale.
Cu putina planificare, poti reusi sa pui „pe pauza” perioada menstruala pana cand te vei intoarce acasa, bronzata si relaxata. Iata ce solutii exista pentru amanarea menstruatiei.
Pastilele cu noretisterona amana cu pana la 17 zile menstruatia
Una dintre optiunile pentru amanarea menstruatiei este administrarea de comprimate cu noretisterona, o substanta activa care poate amana perioada menstruala mai bine de doua saptamani, adica exact cat ai putea avea nevoie pentru a te bucura de un concediu fara griji.
Noretisterona este un hormon sintetic similar progesteronului care transmite un semnal endometrului ca este tot in faza luteala, in asteptarea unei sarcini, deci nu are voie sa porneasca sangerarea menstruala. Astfel, noretisterona amana menstruatia atat timp cat este administrata.
Aceste pastile se elibereaza doar cu reteta de la medicul ginecolog, care iti va spune exact cum trebuie administrate si pe ce perioada. De regula se iau 3 pastile pe zi, din a 3-a sau a 4-a zi de dinaintea menstruatiei asteptate. La 2-3 zile dupa ce nu mai iei aceste pastile, menstruatia isi va face aparitia.
Medicii ginecologi nu recomanda administrarea pe o durata mai mare de 20 de zile.
Trebuie mentionat totusi ca aceste pastile nu au efect contraceptiv daca sunt utilizate astfel, asa ca poti ramane insarcinata daca faci sex neprotejat. Trebuie sa folosesti o metoda contraceptiva in paralel, cum ar fi anticonceptionalele orale, diafragma sau prezervativul, daca nu vreo sa te intorci din concediu cu un viitor bebe.
De asemenea, pastilele cu noretisterona sunt contraindicate femeilor cu un istoric medical de tromboza, fumatoarelor, persoanelor cu diabet sau hipertensiune arteriala, deoarece pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange si, implicit, pe cel de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral etc.
In plus, pot prezenta efecte adverse precum: sensibilitate la nivelul sanilor, senzatie de greata, dureri de cap, retentie de apa in tesuturi, eruptii acneice, diminuarea libidoului sau fluctuatiile emotionale.
Anticonceptionalele luate incontinuu, fara pauza de 7 zile
Indiferent de forma de administrare (comprimate, inel vaginal etc.), anticonceptionalele combinate – estrogen plus progesteron – pot amana menstruatia, teoretic, la nesfarsit. Initial, in anii 1960, cand au fost concepute, anticonceptionalele orale erau administrate incontinuu, timp de 4 saptamani, fara acea pauza de 7 zile, deoarece femeile nu se considerau... femei fara menstruatie.
Drept urmare, medicii au recomandat ca pastilele sa fie luate 3 saptamani, urmand o perioada de pauza de o saptamana, in care se produce sangerarea vaginala similara menstruatiei, dar care, atentie, este o „menstruatie falsa”, adica o sangerare indusa hormonal.
In consecinta, daca vrei sa amani aceasta sangerare, continui sa iei anticonceptionale din folia urmatoare, urmand ca menstruatia sa isi faca aparitia la 2-3 zile dupa ce nu le mai iei.
Pe langa amanarea menstruatiei, pilulele contraceptive te feresc si de o sarcina nedorita, asa ca ai liber la sex! Dar fii cu bagare de seama la bolile cu transmitere sexuala. Acestea nu sunt tinute la distanta de anticonceptionale, ci numai de prezervativ.
Totusi, nu lua mai mult de doua folii de anticonceptionale neintrerupte fara sa te sfatuiesti in prealabil cu medicul ginecolog, pentru ca exista si riscul unor reactii adverse, precum: greata, diaree, spotting sau diverse tulburari hormonale.
Sursa foto: Google.com