Ameliorarea simtomelor asociate menopauzei poate fi realizata cu ajutorul terapiei de substituţie hormonală, iar aceasta ar trebui începută la primele semne specifice menopauzei. „În momentul în care apar diferite simptome, nu vă simțiți bine, apar transpirații nocturne, apar dereglări de concentrare, anxietate, stări depresive și sunteți în perioada de premenopauză, testați hormonii estrogeni, confirmați-vă dacă sunteți o pacientă care are probleme și evident că este necesar ca aceată terapie să fie inițiată cât mai urgent posibil”, a spus Victoria Voloceai medic ginecolog-obstetrician.
Odată cu pierderea homonilor feminini, se întâmplă o mulţime de schimbări în organism. „Hormonii estrogeni sunt responsabili de tonus, elasticitate, vascularizare. Odată cu pierderea hormonilor estrogeni în menopauză, evident că pacienta va pierde elasticitatea pielii, va avea uscăciune vaginală, incontinență urinară. Aici poate avea loc substituția prin hormoni”, a notat medicul.

Veste bombă în showbiz! O vedetă așteaptă venirea pe lume a celui de-al treilea copil - FOTO
De asemenea, la întrebarea: „Cât durează terapia?”, Victoria Voloceai a răspuns: „Cu 5-6 ani în urmă, recomandările internaționale sugerau că este recomandată terapia nu mai mult de 10 ani. Acum se recomandă utilizarea pe perioada prezenței simptomelor, acest lucru înseamnă mai mult de 10 ani”.

„Persoana care urmează să facă terapie de substituție ar trebui supusă unui screening pentru a exclude anumite riscuri. Pentru început, tratamentul se indică pentru un an, după care urmează o reevaluare”, a continuat Voloceai.
Există câteva forme de administrare a tratamentul de substituţie hormonală: „Contează foarte mult ca să discutăm cu pacienta despre forma de administrare. Există terapie care se bazează doar pe estrogeni curați și este sub formă de spray. Este și terapie combinată, iar în acest caz, discutăm despre administrarea sub formă de pastile. Acum se discută și despre o terapie sub formă de geluri”.

Antonia, mărturisiri dureroase. Artista nu mai poate avea copii: „Nu mai am voie”
„Unele persoane asociază terapia cu riscul de a dezvolta patologii cardiovasculare grave sau cu riscul de obezitate și cancer... Miturile deja ar trebui să fie stinse. Din păcate, pacientele noastre nu se documentează corect”, a mai notat medicul.
SURSA FOTO: GOOGLE