16.11.2024
Totul despre endometrioză: cauze, simptome, diagnostic și tratament - VIDEO

Endometrioza afectează milioane de femei din întreaga lume, provocând nu doar dureri, dar și un impact emoțional puternic. Mai multe despre această afecțiune, aflăm în continuare.

Endometrioza este o boală cronică frecvent întâlnită la femeile de vârstă reproductivă și care afectează considerabil calitatea vieții, dar și fertilitatea. „Boala constă în faptul că, celulele care sunt în normă, situate numai în interiorul uterului și sunt responsabile de menstruație, sunt răspândite și în alte părți ale uterului, ca și în alte organe, de obicei în ovare sau în trompele uterine, precum și în bazinul mic”, a spus Natalia Sablina, medic onco-ginecolog.

Endometrioza este considerată a treia cea mai frecventă patologie ginecologică, afectând aproximativ 10% dintre femei la nivel global. „Pacienta poate să prezinte dureri în timpul menstruației, în timpul actului sexual, între menstruații, cum și eliminări sangvinolente înainte de ciclu menstrual. Dacă este vorba de endometrioza uterului, de obicei este asociată cu menstruații abundente, când femeia chiar nu poate să iasă din casă”, a menționat Natalia Sablina.

Este important de subliniat că intensitatea durerii nu are legătură directă cu extinderea endometriozei; leziunile superficiale pot provoca uneori dureri insuportabile. Acest aspect face ca diagnosticul și tratamentul să fie provocatoare: „Cauza nu este elucidată, sunt mai multe teorii. Femeia nu este de vină că la ea s-a dezvoltat endometrioza. Unele spun că este predispoziție ereditară, altele că asta din cauza că sângele menstrual vine prin trompe în cavitatea bazinului mic, dar nici una nu este dovedită. Noi nu ne axăm pe cauză, noi ne axăm pe faptul prezenței endometriozei”.

Printre factorii de risc se numără absența unei sarcini sau a nașterii la femei, precum și antecedentele familiale, în special atunci când o rudă apropiată are același diagnostic. „Nu fiecare endometrioză prezintă o problemă. Doar cuvântul „endometrioză” nu înseamnă nimic, dacă femeia nu are simptome. Uneori, noi vedem endometrioză la femeie clinic, la ultrasonografie, dar pe ea nu o deranjează nimic, și asta înseamnă că nu trebuie să tratăm endometrioza, pentru că noi nu tratăm cuvintele, noi tratăm femeia. Stabilirea diagnosticului se efectuează de obicei clinic. La un consult, noi deja presupunem că pacienta are endometrioză și pe urmă avem nevoie de dovadă. Standardul de aur este rezonanța magnetică cu contrastarea triplă. Presupune introducerea substanței de contrast intravaginal, rectal și intravenos, și atunci noi vedem foarte clar unde sunt focare de endometrioză”, a menționat Natalia.

Uneori este efectuată laparoscopia diagnostică, cu scop de verificare dar și tratament chirurgical, dacă este cazul: „Endometrioza nu poate da complicații, noi tratăm consecințele endometriozei: infertilitatea, menstruații abundente, anemii în urma menstruațiilor abundente sau dureri chinuitoare la pacient. Metodele de tratament sunt chirurgicale și nonchirurgicale. Dacă este vorba de infertilitate, cea mai sigură metodă de a ajuta pacienta, este fertilizarea invitro, se consideră standardul de aur”.

Tratamentul endometriozei, fie hormonal, fie chirurgical, este ales în funcție de tipul și extinderea afecțiunii. Este important, însă, ca intervențiile chirurgicale să fie limitate la o singură dată, pentru a păstra fertilitatea femeii. „Nu se știe dacă se tratează. Noi avem măsuri ca să ajutăm pacienta să nu aibă dureri, menstruații abundente și să aducem fericire în cuplu, un copil. Endometrioza este o boală cronică care recidivează din păcate, dar e bine că noi deja avem măsurile de prevenire. De obicei este tratamentul hormonal care se aplică și după intervenții chirurgicale, poate fi de lungă durată și este absolut inofensiv”, a notat medicul onco-ginecolog.

Nu există metode sigure de prevenție a endometriozei, însă se recomandă respectarea unor reguli generale, valabile și pentru alte afecțiuni: alimentație sănătoasă, activitate fizică moderată și menținerea unei greutăți corporale normale. 

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie