Ce este detartrajul?
Detartrajul este o procedura stomatologica neinvaziva, un tratament a afectiunilor gingivale. Curatirea dentara ajuta la inlaturarea placii bacteriene, a depunerilor dentare, tartru supra si subgingival.
Ce tipuri de detartraj exista si care dintre acestea sunt mai eficiente?
Exista detartraj manual si detartraj mecanic .
Detartrajul manual acum se foloseste mai rar, medicii opteaza pentru tratamente moderne. Totusi, este o metoda care consta in aplicarea unei anumite presiuni cu partea activa a instrumentelor (sonda, chiureta, excavator) pentru inlaturarea tartrului subgingival, ceea ce poate duce la un discomfort si sangerare, dar acest lucru este normal
Detartrajul mecanic (cu ultrasunet) este cea mai folosita metoda. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu fregvente foarte inalte, care inlatura tartrul dentar, iar jetul de apa nu permite supraincalzirea dintelui. Ca o completare la procedura de curatire este Aier Flow si periajul professional. Toate acestea in ansamblu ne da rezultate rapide si foarte bune.
Cat de frecvent apelam la o astfel de procedura?
Dupa protocol procedura de curatire dentara se face o data la jumatate de an. Dar dupa cum toti pacientii sunt diferiti, cu starea danturii diferita, eu le recomand sa o faca la necesitate.
Care sunt avantajele si dezavantajele detartrajului? Ne poate dauna aceasta procedura?
Avantajele detartrajului:
-inlaturarea depunerilor;
-inlaturarea tartrului supra si subgingival;
-curatarea depozitelor de bacterii din spatiile adanci, incaccesibile altor instrumente;
-prevenirea aparitiei cariilor, avand posibilitatea sa le descoperim pe cele ascunse sub placa bacteriana;
-profilaxia bolilor gingivale (parodontoza, gingivita);
-estetica danturii;
-scapam de mirosul urat din cavitatea bucala.
Asa cum se intampla in cazul oricarei metode de tratament, exista atat avantaje, cat si dezavantaje. Din fericire detartrajul cu ultrasunete nu prezinta multe dezavantaje, decat acela ca unii pacienti pot simti o usoara sensibilitate la nivelul danturii, in momentul cand consuma alimente reci sau calde. Acest discomfort este de durata scurta, dispare in cateva zile si este suportabil.
Ce trebuie sa facem ca sa suportam mai usor senzatiile neplacute din timpul detartrajului?
In timpul detartrajului pacientul simte un discomfort si o sensibilitate dentara, dar daca este atent la indicatiile medicului si interactioneaza cu el, procedura se suporta cu mult mai usor.
Ce reguli trebuie sa respectam si ce restrictii se impun dupa detartraj?
Restrictiile dupa curatirea dentara nu sunt drastice, dar totusi sunt. Primele 2 zile evitam consumarea bauturilor si alimentelor foarte fierbinti sau foarte reci. Citricile, la fel, trebuie evitate din cauza aciditatii care poate provoca sensibilitate. Alimentele bogate in coloranti, la fel, le evitam pentru a nu pigmenta smaltul dentar.
Cand detartrajul este contraindicat?
Detartrajul cu ultrasunet e contraindicat in urmatoarele cazuri:
-la copii;
-la nivelul plagilor chirurgicale;
-la pacientii cu proteze valvulare;
-la gravide.