11.01.2025
Totul despre cel mai întâlnit tip de tiroidită! Gheorghe Caradja, medic endocrinolog: „În primul stadiu pot să fie: bătăi de inimă puternice și frecvente, agitație, tremur, somn neliniștit, transpirații” - VIDEO

Una din cele mai frecvente afecțiuni endocrine, care afectează în special femeile, este tiroidita autoimună. Mai multe despre această patologie, vezi în reportajul ce urmează.

Tiroidita autoimună, numită și Hashimoto, este cea mai frecventă patologie endocrină, fiind de 9 ori mai des întâlnită în rândul femeilor. „Tiroidita autoimună este o boală cronică a glandei tiroide, care este caracterizată prin declanșarea evoluției unui proces de substituție a țesutului din glanda tiroidă cu țesut fibros”, a spus Gheorghe Caradja, medic endocrinolog.

În consecință, sinteza normală a hormonilor tiroidieni este afectată. „Inițial, poate fi, nu o perioadă lungă, tireotoxicoză, intoxicarea organismului cu hormoni din glanda tiroidă, care ies brusc în circuitul sangvin, din distrucția celulelor tiroidiene. Trec 1-2 luni, tireotoxicoza se aplanează, apare starea de eutiroidie, de echilibru hormonal”, a notat medicul.

În timp, poate apărea hipotiroidia, caracterizată prin reducerea funcției glandei tiroide. „Contează foarte mult predispoziția genetică și mediul unde se află persoana, unde activează. Spre exemplu, fonul electromagnetic foarte mult stimulează procesul autoimun din glanda tiroidă. În grupul de risc sunt persoanele care activează în radio-televiziune, cu aparataj, care toată ziua stau la calculator. Foarte mult contează și contactul cu substanțe toxice, acei care lucrează cu vopsele, acetoane, îngrășăminte, otrăvuri, mirosuri puternice, toxice”, a menționat Gheorghe Caradja.

Simptomatica variază în funcție de stadiul bolii: „În primul stadiu, de distrucție a celulelor tiroidiene, pot să fie: bătăi de inimă puternice și frecvente, peste 90 în minut, agitație, tremur, neliniște, somn neliniștit, transpirații. Dar, în câteva săptămâni se aplanează această stare și poate fi stare de echilibru hormonal, fără simptome evidente sau spre hipotiroidie. Se manifestă clinic prin slăbiciune, somnolență, scăderea memoriei, atenției, vorbire rară, uscarea tegumentelor, constipații, ciclul menstrual mai îndelungat”.

Diagnosticul este stabilit de către un medic endocrinolog. „Acesta face examenul clinic al pacientului, palpează glanda tiroidă, prin care confirmă suspiciunea prezenței tiroiditei și recomandă investigații speciale. Se determină concentrația hormonilor tiroidieni, triiodtironina și tiroxina”, a explicat endocrinologul.

Mai des, diagnosticul se stabilește în stadii avansate, când apare deja hipotiroidia: „Hormonii T3 și T4, scad în concentrație, iar hormonul șef din hipofiză, hormonul tirostimulant crește. Se indică investigarea anticorpilor antitiroperoxidază și antitiroglobulina, titrul cărora este crescut în această patologie. Dacă se confirmă patologia, se selectează tratamentul”.

Tratamentul este selectat individual, în funcție de stadiul bolii. „Dacă se confirmă starea de hipotiroidie, cu producere insuficientă de hormoni, atunci se recomandă de selectat tratament de substituție cu hormoni ai glandei tiroide”, a spus Caradja.

În unele cazuri, sunt utilizate diverse comprese locale sau corticosteroizi. Prevenția tiroiditei autoimune ține, în primul rând, de factorii de risc prezenți: „Pentru a preveni, în primul rând, educația populației în vederea utilizării mai limitate a gadgeturilor. De limitat fonul ultraviolet, magnetic și radioactiv. La ecranul aprins se poate de lucrat liber până la 2 ore. De limitat contactul cu substanțele toxice. Cei care au probleme cu tiroida, rude bolnave de glanda tiroidă, nu se permite să activeze în domeniul legat cu substanțe toxice, adică vopsele, acetoane, dezinfectante, otrăvuri, îngrășăminte”.

Nu în ultimul rând, e importantă consultarea periodică a medicul endocrinolog, mai ales pentru persoanele cu factori de risc, sau care suferă de unele afecțiuni concomitente sau alte boli autoimune.

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie