31.08.2020
Totul despre cariile dentare! Medicul stomatolog, Ana Bolduratu: „Este important de inteles ca daca a aparut aceasta afectiune, atunci ea nu se va trata de la sine, si doar va progresa.”

Caria dentara este cea mai raspandita afectiune a dintelui si este inceputul unei degradari ireversibile a acestuia, fiind principala cauza care duce la pierderea dintilor si cel mai frecvent motiv pentru care pacientii se adreseaza dentist. Ce reprezinta caria dentara, care sunt principalele cauze ce duc la aparitia ei si cum poate fi prevenita aceasta afectiune, ne explica medicul stomatolog, Ana Bolduratu

Ce este caria dentara? 

Caria dentara este principalul factor responsabil de durerea dentara. Caria este un proces cronic, distructiv a tesuturilor dure dentare constituind, prin complicatiile sale, cea mai frecventa cauza de pierdere a dintilor. Caria dentara este cea mai des intalnita afectiune patologica, care apare la om. Partile cele mai predispuse la carii sunt suprefetele masticatorii, santurile dentare si zonele interdentare, locurile in care deseori raman resturi alimentare.

Care sunt cauzele aparitiei acestei afectiuni? 

Cauzele aparitiei cariei dentare sunt foarte evidente. Igiena nesatisfacatoare, pe care este nevoie sa o facem dupa fiecare masa sau cel putin, de doua ori pe zi. Dupa ce consumam alimente cu o concentratie mare de zahar, bacteriile discompun zaharul in acizi ce ataca smaltul dentar (invelisul protector al dintelui). Caria dentara apare in momentul in care smaltul si dentina (stratul doi al dintelui care ocupa cea mai mare parte din el, sensibila la durere) se inmoaie sub actiunea acizilor, formindu-se o cavitate. O data ce a trecut de smalt, caria inainteaza mai rapid prin dentina si ajunge la pulpa (un tesut moale format din vase sangvine si nervi) producand inflamatie si infectie.

Ce factori favorizeaza aparitia cariilor dentare? 

Ca factori favorizanti avem in primul rand, alimentele bogate in glucide, malpozitiile dintilor, disfunctiile de ocluzie, zonele de retentie unde se poate aduna placa bacteriana mai abundent, folosirea incorecta a periutei dentare, igiena dificitara.

Ce tipuri de carii dentare exista? 

Exista mai multe tipuri de carii, clasificate in functie de mai multe criterii. Dupa nivelul de afectare a structurii dintelui. 

- carii incipiente - se formeaza in zona santurilor si fosetelor dentare (zone de demineralizare fara pierdere de substanta);

- Carii superficiale - cavitati de culoare maronie, neagra, limitate ca adancime la primul strat al dintelui (smaltul);

- Carii medii – cavitatea ajunsa in zona dentinei cu dureri la excitantii termici, chimici.

- Cariile profunde sunt acele carii cu evolutie adanca spre pulpa dentara unde se afla nervul, anume ele ne fac noptile nedormite din cauza durerilor acute.

- Carii secundare – se formeaza intre obturatie si dinte.

 

Cum ne dam seama ca suferim de carii dentare? 

Pentru monitorizarea aparitiei cariei dentare e nevoie de regularitatea vizitelor la medicul stomatolog o data la jumate de an, igiena corespunzatoare, folosirera atei dentare, un regim alimentar sanatos. 

Care sunt simptomele acestei afectiuni?

Simptomele cariilor dentare variaza in functie de amploare si de locatie. Cele mai comune semne sunt: 

- durerea de dinti;

- sensibilitate dentara;

- cavitati negre vizibile in smaltul dentar;

- pete alb-galbuie;

- miros fetid.

 Ce complicatii pot aparea daca nu ne adresam la medic la timp? 

Daca pacientul nu se adreseaza la stomatolog de la inceputul aparitiei cariei dentare, atunci procesul deteriorarii dintelui poate progresa, microbii vor patrunde prin dentina in pulpa dintelui si vor provoca inflamarea ei – pulpita, care in lipsa unui tratament va evolua in periodontita, ceea ce, in cele din urma, poate duce la pierderea dintelui si la complicatii mult mai grave. 

Ce metode de tratament exista? 

Cea mai comuna metoda de reabilitare a unui dinte afectat de carie este obturatia dentara. Medicul indeparteaza tesutul dentar afectat, curate zona, apoi astupa cavitatea cu material obturativ. Prin obturatia dintelui stomatologul reda functia si forma normala a dintelui. 

 

Cum pot fi prevenite cariile dentare?

Pentru a preveni o carie dentara este nevoie de o igiena buna a cavitatii bucale, folosirea atei dentare, alimntatia corecta, vizita regulate a medicului stomatolog. Este important de inteles ca daca a aparut o carie, atunci ea nu se va trata de la sine si doar va progresa. Stomatologul insa poate stabili gradul de dezvoltare a cariei si in functie de acesta, va alege modul corespunzator de tratament.

 

Sursa foto: Arhiva personala

Articole din aceeasi categorie