Statisticile arata ca tratamentul cel mai eficient este cel care se instituie in primele 4-6 ore de la debutul simptomelor torsiunii testiculare. Dupa 12 ore, riscul de a pierde un testicul este de 50%, iar dupa 24 de ore, sansele de a salva testiculul afectat scad pana la 10%.
Simptome
Simptomele torsiunii testiculare apar, de regula, brusc, dar sunt si cazuri cand manifestarile pot surveni cu cateva zile inainte. Acestea pot consta in:
-Durere puternica la nivelul unui testicul;
-Umflarea scrotului, „saculetul” de piele care ascunde testiculele;
-Aparitia unor noduli (umflaturi)la suprafata scrotului;
-Senzatie de greata si varsaturi;
-Urme de sange in sperma;
-Disconfort abdominal;
-Pozitionarea anormala a unui testicul (mai sus sau intr-un unghi neobisnuit);
-Cresterea in dimensiuni a unui testicul;
-Inrosirea sau cianoza (invinetirea) acestuia.
Aceste simptome sunt specifice si epididimitei , o afectiune cauzata de o infectie bacteriana, inclusiv de cele cu transmitere sexuala, precum chlamydia sau gonoreea, de aceea este indicat sa nu ignorati manifestarile si sa va adresati de urgenta medicului.
Alte afectiuni care se pot manifesta similar sunt orhita si torsiunea apendicelui testicular.
In lipsa unui tratament rapid, torsiunea testiculara poate duce la complicatii severe, precum: soc septic, infertilitate, eliminarea pe cale chirurgicala a unui testicul, cu consecintele psihologice asociate, atrofie testiculara.
Cauze
In aproximativ 90% din cazuri, torsiunea testiculara are la baza o anomalie congenitala numita „diformitatea bell Clapper”, care permite testiculelor sa se roteasca in voie in interiorul scrotului, ceea ce nu este normal. Aceste miscari ale testiculelor cresc semnificativ riscul de torsiune a cordonului spermatic. De asemenea, torsiunea testiculara poate fi mostenita de la tata (studiile arata ca pana la 10% din cazurile de torsiune testiculara sunt mostenite pe cale genetica).
Baietii cu varste intre 12 si 18 ani au un risc mai crescut de torsiune testiculara (in peste 65% din cazuri este implicata aceasta categorie de varsta), la fel si barbatii care s-au mai confruntat in trecut cu aceasta problema.
Alte posibile cauze ale torsiunii testiculare sunt: leziunile in zona genitala, dezvoltarea rapida a testiculelor la pubertate, actul sexual agresiv, temperatura scazuta (majoritatea cazurilor de torsiune testiculara au loc in timpul sezonului rece, probabil ca urmare a contracturii puternice a cordonului spermatic survenita din cauza temperaturilor extrem de scazute).
Diagnostic
Diagnosticul de torsiune testiculara se stabileste pe baza simptomelor pacientului, a examenului clinic realizat de medic, dar si coroborand datele obtinute cu ajutorul analizelor de urina sau al ecografiei.
Tratament
Desi este o urgenta medicala, multi adolescenti ezita sa mearga la medic imediat, chiar daca simptomele sunt severe. Din pacate, intarzierea tratamentului creste semnificativ riscul de complicatii.
Daca se intervine in primele 6 ore de la debutul simptomelor, nevoia de orhiectomie (eliminarea unui testicul pe cale chirurgicala) este aproape inexistenta. In schimb, intarzierea cu 48 de ore a tratamentului presupune, in majoritatea cazurilor, pierderea testiculului afectat. Insa asta nu inseamna ca barbatul/baiatul respectiv nu mai poate avea copii – testiculul sanatos este capabil sa produca suficient lichid seminal pentru conceptie.
Cu toate acestea, in cazurile de infertilitate masculina s-a observat ca numarul spermatozoizilor este mai redus la barbatii care s-au confruntat cu torsiune testiculara. De asemenea, este posibil ca testiculul sanatos sa creasca in dimensiuni, pentru a „compensa” pierderea celuilalt. Rareori (in doua din 100 de cazuri), torsiunea testiculara afecteaza ambele testicule.
Interventia chirurgicala de indreptare a cordonului spermatic poarta numele de orhiopexie si se realizeaza sub anestezie generala. Aceasta consta in efectuarea unei mici incizii la nivelul scrotului si rasucirea cordonului spermatic si asezarea testiculelor in pozitia normala. In anumite cazuri, medicul poate corecta torsiunea manual, dar pentru prevenirea recurentelor este indicata interventia chirurgicala.
Pentru ameliorarea durerilor si a disconfortului, care pot persista pana la 2-4 saptamani de la interventie, medicul poate recomanda administrarea de analgezice si compresele reci, aplicate de cateva ori pe zi.
Se recomanda odihna, abstinenta, evitarea masturbarii si a exercitiilor fizice intense pentru o perioada.
Sursa foto: Google.com