Specialistii moldoveni au analizat fisele de observatie ale mai multor copii, care au fost internati intr-un spital din Chisinau, si au inteles ca acestia au ajuns sa sufere fie de obezitate, fie de supraponderabilitate din cauza alimentatiei nesanatoase si a lipsei de miscare. Totodata, in urma evaluarii datelor s-a constatat ca micutii care nu au fost alimentati la san, ci cu hrana artificiala sunt mai predispusi la obezitate.
Doctorii au evaluat fisele de observatie ale 189 de pacienti internati la Spitalul Republican de copii „Emilian Cotaga”, in perioada anilor 2010-2012. In urma colectarii datelor s-a constatat ca cei mai multi copii care erau obezi, adica 48,1 la suta din numarul celor evaluati, aveau varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani, iar peste 30 la suta aveau intre sapte si zece ani. Astfel, autorii cercetarii atrag atentia ca alimentatia in scoala este una nesanatoasa, iar la schimbarea regimului alimentar mai influenteaza si libertatea pe care le-o ofera parintii copiilor in alegerea alimentelor. Neintelegand riscul la care merg, acestia cumpara, cel mai des, produse fast-food, dulciuri si bauturi carbogazoase.
Datele publicate intr-o revista stiintifica din Republica Moldova, au mai aratat ca nu exista diferente dintre numarul de baieti si fete, internati cu obezitate. Nici diferentele dintre localitatile rurale si cele urbane nu sunt esentiale, ceea ce demonstreaza ca micutii de la sate mananca la fel de nesanatos ca si cei din orase. In schimb, specialistii din sanatate publica au observat ca alimentatia naturala constituie un element important in dezvoltarea corecta a copilului.
„Absenta alimentatiei naturale poate creste riscul obezitatii infantile. Evaluand alimentatia copiilor am constatat ca 40 la suta din cei spitalizati cu obezitate au fost alimentati artificial. Acesta este insa un factor de risc si nu poate influenta in mod direct dezvoltarea obezitatii.”, se mentioneaza in studiu.
Datele au aratat ca o mare parte din copii aveau acnee, vergeturi, se plangeau de cefalee, astenie si erau apatici. Aproape 62 la suta dintre baieti si 38 la suta din fete erau nemultumiti de propria imagine. Mai mult, 60% din ei aveau probleme metabolice, aproape 38 % – complicatii psihice, iar restul – maladii cardiovasculare, digestive si genitale.
Autorii studiului considera ca predispozitia genetica este un factor nesemnificativ in dezvoltarea obezitatii. Decisive sunt insa obiceiurile noastre alimentare si miscarea.
Desi exista multiple alte cauze ale obezitatii, precum cele genetice, bolile endocrine, traumele psihice etc., pe primul loc se situeaza abuzul alimentar si sedentarismul. In pofida avertismentelor, lumea civilizata consuma tot mai multe alimente hipercalorice de tip fast-food, junk-food, iar eforturile fizice, miscarea, arderea caloriilor sunt tot mai mici. Din acest punct de vedere, generatia tanara este si cea mai expusa, avand acces la toate tipurile de alimentatie moderna si in acelasi timp, preferand calculatorul si telefonul in locul jocurilor in natura.
Problemele pacientilor obezi nu includ numai aparitia problemelor psiho-sociale, de integrare in grup sau in societate, de a fi capabili sa desfasoare o anumita activitate sau sa formeze o familie, ci mai ales, aparitia unor comorbiditati asociate, asa ca diabetul zaharat, hipertensiunea, hipercolesterolemia, artroze,
coronaropatii sau insuficienta venoasa periferica etc.
Toate aceste boli complica si scurteaza durata vietii bolnavilor
obezi. O mare parte din ele sunt reversibile sau controlabile odata cu scaderea in greutate. De aceea, tratamentul obezitatii este un imperativ medical, nu doar estetic.
Actualmente, conform datelor OMS, din cauza obezitatii
decedeaza anual peste 220 000 de persoane in Europa si peste 300 000 in SUA.
Riscurile sporite de imbolnavire, asociate cu obezitatea in baza cercetarilor, facute de Oficiul National de Audit (ONA) al MB. Tabelul contine cateva omisiuni curioase, deoarece unele boli lipsesc din lista, in pofida corelatiei bine demonstrate a acestora cu obezitatea (spre exemplu: cancerul de piept la femeile dupa menopauza si cancerul endometrial la toate femeile).
Riscurile majore ale obezitatii asociate cu maladiile:
1.Diabet zaharat tip II
2.HTA
3.Infarct miocardic
4.Angina pectorala
5.Osteoartrite
6.ACV
7.Guta
8.Maladii ale vezicii biliare
9.Cancer de colon
10.Cancer ovarian
Totodata, aceste date sunt subestimate, deoarece nu includ absentele care nu sunt probate de un certificat medical, de asemenea, datele nu iau in consideratie absentele din cauza bolilor provocate de obezitate, care nu poate fi cuantificata (ex: dureri slabe de spate).
Astfel, studiul dat, pe langa corelatia stabilita dintre obezitate si bolile asociate cu sindromul metabolic (hipertensiunea, dislipidemia, rezistenta insulinica,obezitatea abdominala), care duc la dezvoltarea riscului pentru diabetul zaharat de tipul II si maladiile cardiovasculare, a identificat corelatia evidenta dintre obezitate si maladiile provocate partial de stresul mecanic asupra corpului, de cantitatea mare de grasime (ex: respiratia ingreunata, apneea de somn, dureri de spate). De asemenea, pe langa faptul ca este un factor cronic negativ pentru starea fizica a sanatatii, obezitatea reprezinta si o povara psihologica si sociala, contribuind la formarea unui stigmat social, reducerea increderii in sine si in general, la o calitate mai joasa a vietii. Obezitatea pare sa afecteze, in mod special, dimensiunea fizica a calitatii vietii si, intr-o masura mai mica, domeniile emotionale si sociale.
TOP 5 cauze ale obezitatii infantile:
Alimentatia – un studiu recent conduse de M.F. Rolland Cachera de la INSERM demonstreza ca acei copii, care inaintea varstei de doi ani au ingerat prea multe proteine si prea putine lipide prezinta cea mai accentuata obezitate. De aceea, in primii ani de viata se recomanda un consum preponderent de lipide, nu de proteine. Obezitatea poate fi evitata, in consecinta, prin diversificarea alimentatiei incepand cu luna a 5-a sau a 6-a de viata si prin administrarea de lapte integral pana la varsta de doi ani.
Pe masura ce copilul creste, alimentatia bogata in lipide si acizi grasi esentiali, dar saraca in proteine, trebuie sa se modifice, devenind saraca in lipide si bogata in proteine si glucide. Din pacate, adesea se inregistreaza situatia inversa. Copiii mici primesc o hrana cu un continut mare de proteine, iar cei mai mari mananca prea gras si prea dulce: hamburgeri, cartofi prajiti, biscuiti, floricele de porumb etc. si au acces aproape permanent la frigider.
Televizorul – prezent in orice camin, acesta favorizeaza alimentatia compulsiva: copiii mananca, fara sa-si dea seama, pungi intregi de chipsuri sau de covrigei, in timp ce se uita la desene animate sau la emisiunea preferata.
Lipsa activitatii fizice – pierzand ore in sir in fata televizorului, corpul arde mult mai putine calorii decat atunci cand facem miscare. Inlocuind fotbalul sau mersul pe bicicleta cu desenele animate si jocurile pe calculator, copiii tind sa se ingrase, la fel ca parintii lor de altfel.
Lipsa de somn – hormonul de crestere intervine in procesul de eliminarea excesului de masa corporala grasa. El este secretat numai in timpul somului nocturn. In consecinta, copiii care nu dorm suficient pot inregistra un deficit al acestui hormon de crestere si de… slabire.
Parintii excesiv de protectori – copiii singuri la parinti sau cei proveniti dintr-un cuplu divortat sunt adesea mai cocolositi decat ceilalti. Inconstient, adultii incearca sa compenseze sentimentul de frustare, oferindu-le mancare in cantitate excesiva. Primul gest al mamei fata de copilul ei este aceal de a-l hrani. Nu trebuie sa confundam insa ori sa dam copilului posibilitatea de a pune semnul egal intre hrana si dragoste.
Reguli pentru prevenirea obezitatii la copii:
In primul si in primul rand, informati-va copilul, facand pe profesorul nutritionist, explicandu-i acestuia care sunt dozele zilnice necesare de proteine, lipide, glucide, acizi grasi esentiali, vitamine si minerale. Si, de ce nu, sa concepeti impreuna tabele si afise pe care sa le lipiti la vedere, in bucatarie, chiar pe frigider.
Reabilitati micul dejun, petnru a evita pofta de dulciuri de la ora 11. In meniu trebuie sa figureze cerealele, fructele si lactatele.
Limitati bomboanele, prajiturile, lactatele grase, hamburgerii, chipsurile, prajelile, carnea grasa si… televizorul. Pentru copil, dar si pentru restul familiei.
Indemnati la practicarea unei activitati fizice, cum ar fi mersul pe rol, practicarea artelor martiale, dansul, tenisul de masa, ciclismul etc. Iar pentru a da un exemplu, de ce sa nu mergeti in fiecare sambata dimineata cu toata familia la inot sau in parc cu bicicletele?
Evitati cantina pe cat e posibil. Adesea aici se servesc mancaruri prea grase sa inadecvate gusturilor sale. Daca nu locuiti prea departe de gradinita sau de scoala, aduceti mai bine copilul acasa pentru pranz sau puneti-i la pachetel sandvisuri sanatoase si fructe.
Inlocuiti dulciurile si aluaturile de la gustare cu o felie de paine integrala si doua patratele de ciocolata neagra, o banana, o portocala sau un mar.
Beti atat cat cere organismul, dar numai apa! Bauturile racoritoare nu sunt recomandate, deoarece obisnuiesc copilul cu gustul dulce.
Mancati la ore fixe si evitati rontaielile intre mese.
Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!
Sursa foto: Google.com