Valorificarea intregului potential al respiratiei tale iti poate transforma viata. In 2020 multi autori, traineri, psihoterapeuti au anuntat aparitia mai multor carti axate pe acest tip de tehnici, astfel ca asistam la o revolutie globala a respiratiei. Intre timp, pauza festiva dintre Craciun si Anul Nou (si stresul care o insoteste) este o fereastra vesela pentru cateva sesiuni de inspiratie in confortul propriei case.
Combaterea stresului: exista tehnici de respiratie pentru orice problema
Conform autorului Richie Bostock, definitia respiratiei este: „constientizarea acestui act reflex si modularea ei pentru a crea beneficii fizice, mentale sau emotionale”. Exista tehnici de 3 minute, care te ajuta sa te relaxezi si sa adormi, exista tehnici care ajuta la concentrare sau tehnici pentru imbunatatirea performantelor atletice. Folosim respiratia terapeutic, pentru ameliorarea durerilor fizice sau pentru vindecarea traumelor psihice. Cu alte cuvinte, exista o gura de aer pentru orice.
„Am calatorit ani de zile invatand diferite stiluri de respiratie, inclusiv practici traditionale, cum ar fi pranayama si respiratia yoga, respiratia sufiana si respiratia medicala chineza, cum ar fi qigongul”, spune Bostock. „Am explorat stiluri moderne: respiratie transformationala, respiratie holotropica si biodinamica. Am lucrat cu antrenori sportivi pentru a intelege relatia dintre respiratie si performanta, cu fizioterapeutii pentru a intelege mecanica si modul in care poate fi optimizata, si cu medicii si psihologii pentru a afla efectele respiratiei asupra sistemului nervos. ”
Respiratia este medicamentul care vine din interior.
Este surprinzator ca oamenii nu stiu ce putere detin plamanii lor pentru a-si imbunatati sanatatea si starea de bine. „Am asistat la oameni care au avut experiente transformatoare in care, doar prin respiratie in anumite moduri in anumite perioade de timp, isi schimbau viata. Este aproape criminal ca aceasta nu este o invatatura prioritara. Respiratia este medicamentul care vine din interior. Si e gratuit.” spune Bostock.
Exersarea cu regularitate a anumitor tehnici de respiratie a ajutat persoanele cu probleme gastro-intestinale sa-si diminueze simptomele, persoanele cu boli pulmonare isi extind functia pulmonara, insomniacii cronici isi recapata capacitatea de a dormi.
„Respiratia afecteaza sistemul cardiovascular, digestiv, endocrin, limfatic si neuronal. Exista practici pentru creativitate sau asistenta in luarea deciziilor mai bune, de exemplu. Exista practici si pentru un sex mai bun. Tot ce trebuie sa stiti este ce face respiratia si cum o face”, mai spune Bostock.
Stresul si poluarea: respiratia prea rapida este daunatoare
Locuitorii marilor orase sunt primii care ar trebui sa fie constienti de importanta respiratiei exclusiv pe nas. Caile nazale actioneaza ca un filtru pentru poluanti si ajuta la purificarea si incalzirea aerului care ajunge in plamani. Apoi, respirand pe nas, se creeaza o rezistenta naturala, care stabileste ritmul corect. Multi oameni respira prea repede, adica incorect si insuficient.
Respiratia nazala elibereaza mai mult oxid nitric decat inhalarea prin gura. Acest lucru creste nivelul de oxigen din sange, ceea ce a dus la adoptarea ca regula de baza in antrenamentele sportivilor de top. Exista antrenori care cer sportivilor sa ridice greutati respirand doar pe nas si ca sa se asigure ca fac asta, sportivii au banda adeziva pe gura.
Stresul de Sarbatori: trei tehnici de respiratie care te scapa de el
Metoda scarilor sau cum sa adormi inainte sa vina Mosul
Aceasta tip de respiratie se numeste „tehnica scarilor”, pentru ca lungeste progresiv inhalarea si expirarea aerului. Aceasta respiratie lenta ajuta activitatea parasimpatica (partea sistemului nervos responsabil de raspunsul de odihna si relaxare), in timp ce numaratul tine mintea ocupata.
Se efectueaza din pozitia intins.
-Inhalati usor prin nas timp de 4 secunde.
-Expirati usor prin nas timp de 4 secunde.
-Inhalati apoi pentru un numar de 5 secunde si apoi expirati pentru un numar de 5 secunde.
-Continuati sa cresteti lungimea inhalarilor si expiratiilor pana cand ajungeti la 10 secunde in si 10 secunde.
-Dupa ce atingeti 10 secunde, puteti continua sa respirati in acest ritm.
-Pentru a va opri inhalati si expirati 6 secunde
Stresul „Craciunul cu familia reunita” – cum il eviti?
Tehnica se numeste „respiratia de la ora 5”, pentru ca, in zilele obisnuite, la 5 dupa amiaza majoritatea oamenilor ajung acasa de la serviciu. De asemenea, reprezinta cinci respiratii pe minut.
-Incepeti in pozitie asezata sau culcat.
-Puneti una sau ambele maini peste burta pentru a putea simti miscarea abdomenului.
-Inhalati timp de 4 secunde prin nas si simtiti cum mainile se ridica
-Expirati 6 secunde prin nas si simtiti cum mainile coboara.
-Tineti respiratia timp de 2 secunde.
Repetati acest ciclu de respiratie de cel putin 10 ori sau pana cand ati ajuns la starea dorita de relaxare.
Stresul de Sarbatori – cum imbunatatesti digestia?
Puteti ajuta sistemul digestiv si circulatia sanguina cu respiratia abdominala profunda. Aceasta tehnica se numeste respiratie de burduf si implica inhalarea profunda si expirarea completa.
-Incepeti in pozitie asezata sau culcat.
-Puneti una sau ambele maini peste burta pentru a putea simti miscarea abdomenului.
-Inhalati pe nas si umpleti plamanii cu aer. Simtiti cum mainile se ridica.
-Expirati pe gura si goliti plamanii complet. Ar trebui sa simtiti o contractie usoara in abdomen si partea inferioara a spatelui.
-Repetati de 5 ori si apoi respirati normal 30 de secunde.
-Repetati inca 5 ori, apoi terminati cu 1 sau 2 minute de “respiratia de la ora 5”.
Sursa foto: Google.com