Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialistul campaniei de informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala, Planifica Neprevazutul, ne-a raspuns mai multor intrebari legate de sterilet.
Ce este steriletul si de cate tipuri este?
„Steriletul este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive moderne. Efectul sau contraceptiv este neintrerupt atat timp cand dispozitivul ramane pozitionat corect in cavitatea uterina. Steriletul este fix, fiind asezat in cavitatea uterina, si poate fi montat numai de catre medicul ginecolog. El se mai numeste si dispozitiv intrauterin (DIU) si are forma literei ”T”. Dispozitivul intrauterin este de doua tipuri: cu eliberare hormonala sau non-hormonal.
Steriletul non-hormonal cu fir de cupru creeaza un raspuns inflamator steril la nivelul cavitatii uterine, afectand mobilitatea si calitatea spermei si impiedicand, astfel, fertilizarea ovului. Steriletelul non-hormonal poate fi si cu fir de argint sau cu fir de aur.
Steriletul hormonal este realizat din plastic flexibil si contine un rezervor din care se elibereaza constant o cantitate foarte mica de levonorgestrel – derivat de progesteron. In plus, fata de DIU cu fir de cupru, DIU cu implant hormonal are urmatoarele mecanisme de actiune: modificari ale endometrului, care impiedica implantarea unei sarcini, inhibarea unor mecanisme de actiune la nivelul spermatozoizilor, ingrosarea mucusului cervical ce creeaza o bariera care nu permite spermatozoizilor sa avanseze. Un lucru interesant este ca steriletul nu reprezinta doar o metoda contraceptiva de lunga durata, ci poate actiona si ca o metoda contraceptiva de urgenta. Astfel, daca a avut loc un contact sexual neprotejat, iar femeia merge in cel mai scurt timp posibil (maximum cinci zile) la medicul ginecolog, pentru insertia dispozitivului din cupru, ea poate evita aparitia unei sarcini nedorite.“
Cat de eficient este steriletul?
„Alaturi de pilulele contraceptive cu administrare regulata, steriletul reprezinta una dintre cele mai eficiente si sigure metode contraceptive pe termen lung. Rata sa de eficienta ajunge la 99%. Exceptiile sunt cazurile in care steriletul a fost expulzat in mod spontan, iar femeia a avut contact sexual neprotejat inainte de a-si da seama de acest lucru. In aceste situatii, se recomanda folosirea de urgenta a pilulei de a doua zi, preferabil in primele 24 de ore de la contactul sexual. Nu trebuie sa pierdem din vedere nici faptul ca aceasta metoda contraceptiva nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.“
In ce conditii poate fi folosit?
„Candidata ideala pentru folosirea unui sterilet este femeia care nu se expune riscului aparitiei unei infectii cu transmitere sexuala, deci fie este intr-o relatie mutual monogama cu un partener stabil, fie se protejeaza intotdeauna corect prin folosirea unui prezervativ. In plus, inainte de insertia unui sterilet, trebuie sa fie exclusa cu certitudine existenta unei sarcini si a unei boli cu transmitere sexuala. Se recomanda efectuarea testului Babes-Papanicolau, examen de secretie vaginala, cultura din col, testare Chlamidia. De asemenea, el nu este recomandat femeilor care sunt alergice la metalele din componenta steriletului (cupru, argint sau aur).“
Care sunt avantajele lui in comparatie cu alte metode contraceptive?
„Dupa ce a fost montat, utilizatoarea nu trebuie sa isi mai faca griji asupra aparitiei unei sarcini. Desigur, acest lucru este valabil atat timp cat steriletul ramane pozitionat corect. Astfel, poate ca cel mai important avantaj este ca femeia nu mai este conditionata de utilizarea constanta sau ocazionala a contraceptiei – ea nu trebuie sa mai tina minte sa ia pilula la aceeasi ora, sa schimbe plasturele in fiecare saptamana.
In general, steriletul cu implant de cupru este recomandat femeilor care au avut deja o sarcina. Mecanismul de actiune al acestuia presupune inducerea unei inflamatii aseptice neinfectioase, care, in combinatie cu o eventuala infectie cu Chlamidia sau Micoplasma, poate creste riscul aparitiei unei inflamatii pelvine. De cealalta parte, dispozitivul intrauterin cu implant hormonal poate fi utilizat si de femeile care nu au nascut.“
Poate avea efecte adverse?
„Efectele secundare care pot aparea atunci cand este utilizat dispozitivul intrauterin depind in functie de tipul de sterilet folosit. Astfel, in cazul unor femei, steriletul cu cupru poate sa mareasca fluxul menstruatiei. Totusi, este bine de stiut ca in cazul steriletului hormonal, acesta scade fluxul menstrual dupa cateva luni de folosire. Se intampla foarte rar ca dispozitivul intrauterin sa nu se acomodeze corect la nivelul cavitatii uterine sau sa se deplaseze. Este bine ca, dupa montare, medicul sa verifice pozitia acestuia printr-o ecografie transvaginala.“
Cat timp poate fi folosit steriletul?
„Steriletul poate fi folosit fara intrerupere pe o perioada indelungata, care va fi specificata de medic in momentul insertiei. Steriletul non-hormonal este cel care poate fi utilizat pe o perioada mai indelungata (5-7 ani), fara a fi nevoie sa schimbam dispozitivul. Exista o singura conditie: pentru a continua folosirea in deplina siguranta de la an la an, femeia trebuie sa efectueze controlul medical anual ce include test Papanicolau, examen de secretie vaginala, cultura col, ecografie transvaginala.“
Poate genera infertilitate?
„Nu, steriletul nu afecteaza capacitatea femeii de a ramane insarcinata in viitor, indiferent de perioada in care a fost utilizat. Cand femeia isi va dori o sarcina, ea trebuie sa mearga la ginecolog pentru extractia dispozitivului.“
Cum trebuie sa se pregateasca pacienta si ce trebuie sa stie despre procedura de insertie?
„Steriletul se monteaza spre sfarsitul perioadei de menstruatie, de preferat cu anestezie locala (cu xilina). Inainte de procedura propriu-zisa, medicul ginecolog evalueaza pozitia uterului. In plus, testele mentionate anterior sunt obligatorii pentru a determina daca femeia este compatibila cu acest tip de metoda contraceptiva.“
Doare montarea acestuia?
„Montarea propriu-zisa nu dureaza mai mult de 10-15 de minute. Ginecologul va dilata canalul cervical, dupa care va introduce steriletul prin colul uterin si il va pozitiona in cavitatea uterina. Asa cum spuneam, ulterior este necesar ca medicul sa controleze daca dispozitivul a fost pozitionat corect, printr-o ecografie transvaginala. Mica interventie de montare a DIU poate determina durere de intensitate variabila, dar aceasta este de scurta durata sau dispare dupa administrarea unor calmante uzuale.“
In ce conditii nu e eficient steriletul?
„Daca DIU a fost recomandat de medicul ginecolog si a fost montat in cabinet de catre un medic specialist, sunt sanse minime sa apara complicatii. Problemele de eficienta apar atunci cand steriletul este eliminat, iar femeia nu a sesizat acest lucru. In cazuri foarte rare pot sa apara complicatii in timpul sau imediat dupa insertia dispozitivului ce includ: perforarea peretelui uterului, pozitionare incorecta, riscul de aparitie a bolii inflamatorii pelvine, risc de sarcina extrauterina.“
Influenteaza menstruatia aceasta metoda de contraceptie?
„Dupa montarea steriletului cu fir de cupru, fluxul menstruatiei poate creste. Dupa montarea celui cu implant hormonal, este posibil sa apara sangerari intermenstruale neasteptate, sub forma de picatura. Acestea dispar in primele 2-3 luni de la insertia steriletului, urmand o reducere semnificativa a fluxului menstruatiei.“
Cat costa?
„Dispozitivul intrauterin cu cupru este mai putin costisitor decat un sterilet hormonal, costurile variind insa in functie de farmacia de unde este cumparat. Femeia trebuie sa mai stie si ca insertia dispozitivului reprezinta un cost suplimentar daca ea alege sa mearga la un cabinet privat, pe cand in sistemul de sanatate de stat, acest procedeu este gratuit.“