22.09.2024
Statistici alarmante despre demență și boala Alzheimer! Ce spune medicul psihiatru Jana Chihai despre creșterea numărului de îmbolnăviri la nivel mondial - VIDEO

În cea mai recentă ediție a emisiunii iSanatate de la Pro TV Chișinău, medicul psihiatru Jana Chihai a discutat despre demență, punând un accent deosebit pe boala Alzheimer. Ea a prezentat studii și statistici alarmante privind creșterea numărului de îmbolnăviri la nivel mondial, subliniind impactul semnificativ al acestei crize de sănătate.

Potrivit medicului psihiatru, peste 50 de milioane de persoane de 60 de ani și peste sunt diagnosticate cu demență la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2030 numărul va ajunge la 82 de milioane și la 132 de milioane până în 2050:

„Dacă vorbim de demență la nivel mondial, sunt peste 50 de milioane de persoane de la 60 de ani în sus care au un diagnostic stabilit. Organizația Mondială a sănătății estimează că până în anul 2030 vor fi în jur de 82 de milioane și până în 2050 - 132 de milioane. Acest grup de boli crește. Aceste boli neurodegenerative cresc odată cu înaintatea în vârstă pentru că, există o vârstă de la care noi mergem într-o regresie”.

O celebră actriță s-a stins din viață! A fost prima femeie de culoare care a jucat un rol principal la Teatrul Național din Londra

Jana Chihai a observat că, în țările dezvoltate, boala Alzheimer se află în top 10 cele mai frecvente boli, în timp ce în țările în curs de dezvoltare nu apare în aceeași clasament.

„Foarte demult, când studiam la un master de sănătate mintală publică, mi-au dat două tipuri de statistici: primele zece boli care se întâlnesc în țările dezvoltate și primele 10 boli în țările în curs de dezvoltare. În țările dezvoltate demența Alzheimer era în top 10 și în țările în curs de dezvoltare ea nu se găsea în primele 10”, a spus medicul psihiatru.

Ce a primit fiecare moștenitor regal din averea reginei Elisabeta a II-a. Nu toți moștenesc aceeași suma

„Eu eram foarte curioasă de ce, ca după aia să se clarifice că în țările în curs de dezvoltare durata de viață a omului este cu mult mai scurtă și nu ajung să o dezvolte. Ei nu ajung la acea degresie neurodegenerativă. Odată cu înaintarea în vârstă, de la 90+, toată lumea poate fi copleșită de demență”, a mai adăugat ea.

SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV CHIȘINĂU

Articole din aceeasi categorie