„Angajarea copilului intr-o activitate sportiva, daca este efectuata in mod constant, intr-un cadru adecvat, in limitele suportate de organism, in maniera generala va actiona ca un factor de protectie impotriva principalelor boli care au drept factor de aparitie sedentarismul: afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, diferite tipuri de patologii articulare”, a spus medicul Ovidiu Cristian Chiriac.
Iesiti impreuna cu rolele in jurul blocului, sariti elasticul in familie, lasati-l sa se catere in copaci, fara a interactiona cu alti copii. Iar daca stati la curte, lucrurile sunt si mai simple. Ii puteti amenaja un mic parculet in gradina, cu tiroliana, tobogan sau trambulina in care poate sari toata ziua.
Daca alegeti sa ramaneti in casa si locuiti la apartament, exista posibilitatea sa organizati exercitii de tip circuit, astfel: 2- 3 flotari, 2-3 genuflexiuni, 30 secunde sarit coarda, 3-4 step-ups, echilibru, squat-uri, sarituri, mersul piticului.
„Indrumarea copiilor catre un sport care sa devina o activitate constanta pentru ei este bine sa se intample dupa varsta de 4 ani. Intr-o anume masura, firea lor poate influenta si genul de sport pe care-l prefera.”
„Parintii nu trebuie decat sa observe ce-i place celui mic sa faca in parc - sa se plimbe cu bicicleta, sa se joace cu mingea cu ceilalti copii, sa se catere pe plasele din parc sau prefera sa stea intr-un singur loc fara sa faca prea mult efort fizic. In functie asta, il pot inscrie la inot, fotbal, handbal, volei, gimnastica, dans, karate, tenis, karting. Sportul in viata copilului ofera multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizica armonioasa, ci si la nivelul socializarii si al sanatatii pe termen lung”, a mai explicat Ovidiu Cristian Chiriac, medic specialist recuperare medicala.
Si daca nu luam in serios sfaturile specialistilor, problemele copiilor nostri vor fi din cei in ce mai serioase. Potrivit raportului de referinta intitulat „Un viitor pentru copiii lumii?”, la care a lucrat o comisie de peste 40 de experti in sanatatea copilului, arata faptul ca sanatatea fiecarui copil din lume este pusa in pericol in mod direct de degradarea mediului inconjurator, de lipsa de miscare si alimentatia proasta, tip fast food. Comisia a fost convocata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF si The Lancet, pentru a discuta serios pe marginea concluziilor la care s-a ajuns, dupa analiza vietii in 180 de state. Raportul a fost dat publicitatii in urma cu doua luni.
Sursa foto: Google.com