18.11.2020
Scorul APGAR, prima nota a bebelusului. De ce il primesc copiii la nastere si ce reprezinta

Cu siguranta, de-a lungul timpul, ai auzit mamici povestind despre prima „nota" primita de copilul lor imediat dupa venirea pe lume. 

Citeste si :  Intarirea sistemului imunitar la copii in sezonul rece. Cele mai bune alimente care cresc imunitatea

Denumita scorul APGAR, aceasta nota reprezinta de fapt un sistem standard de evaluare clinica a bebelusului nou-nascut. 

Copilul este evaluat imediat dupa nastere - la 1 minut, respectiv 5 minute. Scorul APGAR il va ajuta pe medicul neonatolog sa stabileasca daca bebelusul are nevoie de tratament inca din primele clipe de viata. 

Ce trebuie sa stii este ca stabilirea scorului APGAR este un proces rapid, simplu de efectuat si nedureros. 

La un minut de la venirea pe lume, si apoi dupa alte 5 minute, medicul neonatolog va evalua cinci elemente pentru a putea stabili "prima nota" a bebelusului tau. 

  • Coloratie;
  • Frecventa cardiaca;
  • Reactivitate la stimuli;
  • Tonus muscular;
  • Respiratie.

Virginia Apgar este una dintre femeile pionier ale neonatologiei si cea care a propus pentru prima data o metoda de evaluare a nou-nascutului la 1 minut dupa nastere. 

Citeste si :  Gadgeturile si retelele sociale ne pot afecta mai mult decat ne putem imagina. Daniela Hariton, psiholog-psihoterapeut: „ Sunt foarte multe filtre care iti permit sa devii perfect si te poate atrage in capcana de a nu te aprecia pe tine, cel natural.”

Dupa numele celebrului medic specialist american in anestezie obstetricala s-a propus si un acronim pentru memorarea semnelor ce trebuie evaluate imediat dupa venirea pe lume a unui bebelus. 

A – appearance (coloratie);

P – pulse (frecventa cardiaca);

G – grimace (reactivitate la stimuli);

A – activity (tonus muscular);

R – respiratory effort (respiratie).

Care este semnificatia scorului APGAR?

Fiecare semn din lista de mai sus este notat cu o valoare cuprinsa intre 0 si 2, 2 semnificand aspect normal, 1 - diminuat, 0 - absent. 

Scorul APGAR este suma tuturor acestor valori si poate fi cuprinsa intre 0 si 10. 

In cazul in care scorul calculat la 5 minute dupa nasterea bebelusului este sub 7, copilul se reevalueaza la fiecare 5 minute, pana la 20 de minute. In astfel de situatii, scorurile obtinute sunt inregistrare in fisa copilului. 

Valorile scorului APGAR:

In cazul in care scorul este cuprins intre 8 si 10, starea bebelusului este una buna sau excelenta. Micutul nu va avea nevoie decat de ingrijirea specifica unui nou-nascut. 

Atunci cand scorul are o valoare cuprinsa intre 5 si 7, nou-nascutul are o stare relativ buna, insa va fi necesar suportul pentru respiratie. 

Daca scorul este sub 5, bebelusul trebuie pus la incubator pentru a beneficia de caldura, lumina si oxigen. 

De retinut: scorul APGAR nu a fost gandit pentru a prezice starea de sanatate si dezvoltare a bebelusului pe termen lung. Nou-nascutul poate fi perfect sanatos desi, la 5 minute dupa venirea pe lume, a avut un scor APGAR mic. Cu alte cuvinte, acesta masoara doar starea de sanatate a copilului imediat dupa nastere.

Citeste si :  Somnul copiilor este grav afectat de expunerea excesiva la gadgeturi, in special inainte de culcare. Adrian Lupusor, somnolog:  „Copiii care petrec seara in fata micilor ecrane, adorm mai greu, au un somn agitat, se trezesc deseori cu frica noaptea si au un somn mai superficial.”
Articole din aceeasi categorie