21.04.2019
Sarea: beneficii pentru piele si riscuri care apar cand este consumata in exces
Am tot auzit de baile cu sare si cum arata rasfatul pentru piele. Fiind o substanta indispensabila organismului, consumata in exces ajunge chiar sa dauneze.

Necesarul zilnic de sare este de aproximativ 3 grame pe zi. Printre cele mai sanatoase se numara sarea marina, sarea de Himalaya sau sarea de mina, neprelucrata. Sub nicio forma sarea cu adaos de iod sau sarea prelucrata nu trebuie folosite, deoarece prin procesul de prelucrare se pierd toate mineralele asociate. Astfel, sarea devine un produs pur chimic- clorura de sodiu.

Suzana Pretorian, doctor balneolog a vorbit despre consumul de sare, in special despre riscurile la care ne expunem in urma consumului in exces.

„Consumul exagerat de sare presupune riscuri pentru sistemul cardio-vascular si rinichi. Consumata in cantitati moderate, sarea este de importanta vitala pentru organism: practic majoritatea reactiilor chimice din corp implica pompa membranara de sodiu; procesele de transmitere zilnica a miliardelor de influxuri nervoase necesita la depolarizarea si repolarizarea membranelor neuronale sodiu si clor“.

Cum influenteaza sarea sanatatea pielii

Da, sarea are efecte asupra pielii. Spre exemplu, apa si namolul din Lacul Ursu au concentratii foarte ridicate de sare, efectele asupra pielii fiind astfel rapide, intense si de durata.

„La efectele locale (mecanic, termic si chimic) se adauga efectul la distanta: detoxifierea profunda a tesuturilor si organelor interne. Local se produce vasodilatatie, fie imediata la aplicare calda, fie secundara postvasoconstrictie la aplicare rece. Circulatia activata si deschiderea porilor permit indepartarea toxinelor din stratul subcutanat, cat si oxigenarea si hranirea mai eficiente ale pielii si tesutului subcutanat. Substantele active continute in apa sarata si namol (minerale, vitamine, biostimuline, auxine tip hormon estrogen-like) sunt absorbite mai eficient, cu cresterea calitatii colagenului. Cristalele de sare au efect de gomaj fin cu indepartarea delicata si eficienta strat cu strat a celulelor uzate. Sarea patrunde in tesutul subcutanat si atrage osmotic apa biologica pura produsa in organism, cu efect de hidratare profunda si de durata”, incheie specialistul.

In cazul unor mici leziuni si inflamatii, dermatite de contact sau atopice, alergii cutanate, acestea sunt ameliorate pana la vindecare, apa sarata din Lacul Ursu avand efect antibacterian, cat si emolient prin carbonatul de calciu. Astfel, pielea devine catifelata, luminoasa, mai ferma si cu elasticitate crescuta datorita efectului hidratant, detox, antirid si regenerator.

Cata sare consumi pe zi?

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie