Doctorul Natalia Caisin, medic primar obstetrica - ginecologie, vine cu amanunte despre afectiunile ce se pot agrava in timpul zborului si pun sarcina in pericol: „Acestea sunt anemia severa, astmul bronsic, obezitatea peste gradul III, hipertensiunea arteriala, sindrom nefrotic, istoric cu tromboza venoasa profunda, fracturi in primele zile de la imobilizare, hemoragie in cursul sarcinii, probleme de insertie ale placentei, risc de nastere prematura”.
CSID: Pana la cate saptamani este reglementarea oficiala privind zborul cu avionul pentru femeile insarcinate?
Dr. Natalia Caisin: Fiecare companie aeriana are propriile reglementari oficiale. Dar in general, toate companiile aeriene mari permit calatoria pana la 28 de saptamani. Este suficient sa aveti o dovada medicala din care reiese data probabila a nasterii sau varsta actuala a sarcinii. Calatoria dupa aceasta varsta este restrictionata de majoritatea companiilor si necesita prezentarea unui certificat medical cu avizul medicului, in care se specifica data nasterii si precizarea ca este apta pentru zbor. Valabilitatea certificatului variaza la diferiti agenti, iar pentru a va asigura, solicitati conditiile companiei sau sa aveti un certificat emis cu maximum 48-72 ore anterior zborului. Atentie si la zborul de intors, ce varsta de sarcina veti avea la intoarcere.
CSID: Unele companii aeriene sunt mai permisive si lasa femeile insarcinate sa zboare pana in saptamana 37 de sarcina.
Dr. Natalia Caisin: Da, din punct de vedere medical si conform RCOG (Colegiul regal de obstetrica si ginecologie din Marea Britanie) se recomanda ca zborul sa fie limitat incepand cu saptamana 37, in conditiile unei sarcini fara complicatii si mama sanatoasa. Incepand cu a 37-a saptamana de sarcina, creste probabilitatea declansarii travaliului in orice moment.
In cazul sarcinei multiple (gemeni, tripleti), chiar si fara complicatii, zborul este permis pana la 32 de saptamani. Atentie la riscul de tromboza venoasa profunda.
CSID: Ar putea ajuta gravida sa calatoreasca mai comod un un anumit tip de haine, de ciorapi stransi pe picior etc?
Dr. Natalia Caisin: O calatorie relaxanta este asigurata si de o vestimentatie adecvata. Orice zbor presupune aflarea pe o anumita perioada de timp in conditii restrictive si orice disconfort creat de imbracaminte se amplifica, astfel recomandarea este sa alegeti haine comode. De obicei, picioarele se umfla, in special, in trimestrul al treilea, de unde si necesitatea de a folosi o incaltaminte comoda. Este important sa tineti cont si de variatiile de temperatura ce pot aparea in salile de asteptare, exterior si in interiorul avionului.
Zborul cu avionul in timpul sarcinii reprezinta un factor de risc pentru tromboza venoasa profunda. O femeie insarcinata are un risc mult mai mare decat o femeie fara sarcina sa sufere o tromboza, iar imobilizarea prelungita prin lipsa de miscare, adaugata la starea de graviditate, creste si mai mult acest risc.
In vederea minimizarii riscului tromboembolic (a producerii intravenoase de cheaguri de sange), femeile insarcinate trebuie sa rezerve un loc inspre culoar pentru a le permite sa faca scurte plimbari prin avion si sa efectueze chiar exercitii in scaun, de flexie-extensie, la fiecare 30 de minute.
In cazul gravidelor cu risc tromboembolic mare (varice membre inferioare sau pelvine, trombofilie, obezitate etc.) este indicat sa poarte ciorapi cu compresie elastica si se administreaza heparina cu greutate moleculara mica in doza profilactica in ziua zborului si cateva zile dupa. Centura de siguranta obligatorie pe timpul zborului, trebuie fixata astfel incat sa nu produca presiune pe abdomen.
CSID: Ce dovada de la medicul ginecolog le da dreptul sa nu mai treaca prin filtrele de securitate pe toata perioada sarcinii?
Dr. Natalia Caisin: Companiile aeriene solicita in mod obisnuit un certificat medical din care reiese varsta sarcinii si starea ei, care trebuie sa contina data probabila a nasterii. Verificarile de securitate desfasurate obligatoriu inainte de zbor nu sunt considerate un risc si nu se elibereaza o dovada speciala in acest sens. Viitoarea mamica are dreptul sa ceara sa fie verificata fara sa mai treaca prin filtru.
Sursa foto: Google.com