15.09.2024
Regimul alimentar și hidratarea copilului în enteroviroză! Sfaturi de la medicul pediatru Olesea Guler - VIDEO

Enterovirozele continuă să fie o problemă în această perioadă, afectând în special copiii. Medicul pediatru Olesea Guler oferă sfaturi privind regimul alimentar și hidratarea, pentru o recuperare mai ușoară.

„Atunci când avem o inflamație la oricare din nivelul mucoasei pe parcursul tractului gastrointestinal, nutrienții din alimente au o capacitate de absorbție cu mult mai redusă. Este foarte important ca copilul să primească acele macroelemente și microelemente necesare pentru o recuperare cât mai rapidă a organismului. La fel și regimul hidric este important, din motiv că atunci când avem o viroză avem și simptomul febrei în mare parte și atunci când îi scade temperatura corpului are loc o transpirație excesivă, respectiv avem riscuri de deshidratare”, a spus Olesea Guler, medic pediatru.

Cele mai comune simptome întâlnite într-o enteroviroză sunt: diareea, voma și febra. Astfel, regimul alimentar și hidric vor fi adaptate în funcție de prezența sau lipsa acestora. „Alimentele recomandate în diaree sunt următoarele: fructele și legumele dar prelucrate termic, fie la aburi, fie coapte și nicidecum crude, cu excepția bananei. Banana servește ca sursă de potasiu și e foarte efectivă în stoparea diareei. La fel, ar fi recomandate terciurile și fierturile, cum ar fi fiertura de orez sau ovăz, pentru că mucilagiul pe care îl obținem este benefic în recuperarea mucoasei tractului digestiv”, a notat medicul pediatru.

Iaurturile naturale, datorită probioticelor, au un efect similar. În schimb, laptele, alimentele prăjite și picante, precum și produsele semifabricate, trebuie excluse din dietă. „E foarte important, dacă copilul prezintă vome, să facem un repaos alimentar de câteva ore, după care să începem alimentația. Practic sunt aceleași produse ca în cazul diareei, doar că un pic mai târziu începem alimentarea copilului, tocmai din considerentul ca să nu forțăm evenimentele și să nu obținem rezultatul contrar opus”, a explicat Guler.

„Mai este un moment și cu regimul hidric. Copilul a vomitat, nu oferim imediat ceva să bea. La fel îi dăm un răgaz în mediu de 30 de minute până la o oră, după care începem rehidratarea orală și este foarte important să nu dăm cantități mari de apă”, a spus medicul pediatru.

Pentru a preveni reapariția vomelor, se oferă câte o linguriță de apă la fiecare 5-10 minute. Rehidratarea poate fi realizată cu diverse tipuri de lichide. „Dacă avem o deshidratare ușoară, copilul se simte relativ bine, poate să mănânce, acceptă lichidele, noi putem să-i oferim doar apă, dar să-i oferim slab mineralizată sau mineralizată, adică mai bogată în microelemente, astfel să-i oferim posibilitatea să recupereze microelemente pierdute prin vomă sau diaree. Dacă vedem că simptomele deshidratării cum ar fi uscăciunea pielii, mucoaselor, starea generală a copilului este afectată, atunci obligator oferim soluție de rehidratare orală. Acum sunt soluții care conțin diferite gusturi, sunt mai dulcii, mai plăcute, astfel copilul să le poată accepta”, a povestit specialista.

Pe lângă apă și soluțiile de rehidratare, în funcție de vârsta copilului, îi putem oferi și compot sau ceai îndulcit: „Zaharul, în asemenea situații, servește ca să-i oferim copilului substratul de energie de care are nevoie, atunci când este deshidratat. Când copilul nu acceptă categoric sub nicio formă, nici un lichid, atunci deja este necesară consultația medicului și terapia adecvată”.

Este important să ascultăm de nevoile copilului și să îi oferim atât timp, cât și resursele necesare pentru a asigura o recuperare cât mai ușoară și rapidă.

SURSĂ FOTO: GOOGLE, ARHIVĂ PRO TV CHIȘINĂU

Articole din aceeasi categorie