Bogata in vitaminele A, C, K, minerale precum cupru, fier, iod, potasiu, calciu, fosfor, proteine si fibre de calitate, radacina de patrunjel este un superaliment pe care ar trebui sa il consumi mai des, daca vrei sa ai o sanatate la cote maxime.
Inca din cele mai vechi timpuri, radacina de patrunjel este considerata un adevarat medicament natural impotriva unor probleme precum constipatia, crampele menstruale sau flatulenta. Iata care sunt principalele beneficii ale radacinii de patrunjel si in ce situatii este contraindicat consumul acestui aliment!
Radacina de patrunjel, bogata in substante nutritive
Radacina de patrunjel este o sursa bogata de vitamine si minerale importante pentru buna functionare a organismului. In 100 de grame de radacina de patrunjel se regasesc:
-55 de calorii;
-12 grame de carbohidrati;
-4 grame de fibre (20% din necesarul zilnic);
-2 grame de proteine;
-0,6 grame de grasimi;
-55% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina C;
-45% din DZR de vitamina B9 (acid folic);
-12% din DZR de potasiu;
-11% din DZR de magneziu;
-13% din DZR de zinc;
-10% din DZR de fosfor;
-7% din DZR de fier.
Radacina de patrunjel, sursa de antioxidanti cu rol antiinflamator
Radacina de patrunjel este si o sursa importanta de antioxidanti, substante care protejeaza organismul de actiunea negativa a radicalilor liberi, care poate consta in deteriorarea celulara, dezechilibre hormonale si aparitia inflamatiilor. Inflamatia este una dintre principalele cauze ale unor boli cronice, precum cancerul, bolile de inima sau osteoporoza.
Miristicina, apiolul si vitamina C sunt principalii antioxidanti din radacina de patrunjel care pot avea astfel de efecte protectoare asupra organismului.
Radacina de patrunjel sustine procesul de eliminare a toxinelor
Bogatia de enzime din compozitia radacinii de patrunjel ajuta ficatul sa procese mai eficient grasimile si toxinele din ficat (medicamente, substante chimice, alcool etc.). De asemenea, radacina de patrunjel ajuta la sporirea productiei de glutation, un antioxidant produs de ficat care joaca un rol important in procesul de detoxificare.
Radacina de patrunjel intareste sistemul imunitar
Datorita vitaminelor, mineralelor, fibrelor si antioxidantilor continuti, radacina de patrunjel este considerata un aliment esential pentru buna functionare a sistemului imunitar. De exemplu, vitamina C din radacina de patrunjel, este un dusman de temut al infectiilor bacteriene, al stresului oxidativ si al inflamatiiilor. De asemenea, are rol protector asupra pielii si tractului digestiv, sprijinind dezvoltarea bacteriilor „bune” din intestine si, implicit, buna functionare a digestiei.
Radacina de patrunjel ar putea avea proprietati antitumorale
Unele cercetari arata ca radacina de patrunjel, datorita numeroaselor substante nutritive pe care le contine, ar putea reduce riscul anumitor forme de cancer, precum cancerul de colon, ovarian, de cap sau de gat. De asemenea, studiile releva ca radacina de patrunjel ar putea inhiba dezvoltarea si proliferarea celulelor maligne in cazul cancerului mamar.
Radacina de patrunjel: contraindicatii
Desi este un aliment foarte sanatos, radacina de patrunjel trebuie consumata cu precautie in timpul sarcinii, deoarece contine uleiuri ce pot accelera ritmul cardiac al fatului. De asemenea, radacina de patrunjel contine oxalati, substante care pot creste riscul de pietre la rinichi sau in vezica urinara. De aceea se recomanda evitarea sau limitarea consumului de radacina de patrunjel in cazul persoanelor care sufera de astfel de probleme.
In plus, persoanele care urmeaza tratament cu litiu, recomandat de regula in cazul afectiunilor psihice, trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma radacina de patrunjel.
Sursa foto: Google.com