„Un copil, în mod normal, nu ar trebui să primească suplimente alimentare atâta timp cât el își ia acei nutrienți din alimentație, numai dacă alimentația este echilibrată și variată. Cu vârsta, de la 0 spre 18 ani, copilul are necesitate de suplimente atunci când acestea sunt în deficit sau lipsesc, sau când regimul alimentar este dezechilibrat, cum ar fi: vitamina D, fierul, acele grupe de aminoacizi sau acizi grași”, a spus Olesea Jalba, medic pediatru.
Nu ar fi cazul să administrăm suplimente fără a face analize sau a consulta un medic. „Suplimentele alimentare ar trebui să fie recomandate de către un specialist medical. Nici într-un caz să nu fie automedicație, deoarece de multe ori produce toxicitate asupra organismului, chiar și cu simptome vizibile cum ar fi: dureri abdominale, greață, vomă, oboseală”, a notat specialistul.
Imagini emoționante! Xenia Deli și fiul ei au fost externați din maternitate - FOTO/VIDEO
„Eu optez pentru administrarea vitaminelor monocomponente, deoarece între ele atunci când au loc reacții farmaco-chimice, biochimice, se produc un antagonism, sau din contra unele minerale se pot potența unele cu altele. Complexele de vitamine și minerale deseori au o doză foarte mică, care în mod normal nu ar acoperi necesarul dacă copilul prezintă un deficit de un anumit micronutrient. Trebuie țintit să administrăm vitamina sau mineralul necesar”, a continuat Olesea.
Vitamina D poate fi administrată atât pentru profilaxie, cât și pentru prevenirea anumite patologii. „Cu scop profilactic este binevenit ca la oricare vârstă să fie administrată vitamina D, deoarece aceasta are un rol bine definit atât pentru o bună funcționare a imunității, cât și profilaxia anumitor patologii, ca de exemplu până în 2 ani aceasta se indică obligator pentru a preveni rahitismul”.
„Eu indic vitamina D pentru perioadele de vârstă: între 5-7 ani când are loc schimbul de dentiție permanentă; pentru perioada pre și pubertară, deoarece este o maturizare sexual-hormonală, iar vitamina D este un precursor hormonal și este esențială pentru aceste vârste. Dozarea vitaminei D e în funcție de vârsta copilului, de sezonul în care ne aflăm, dar și de condițiile în care acesta este crescut”, a spus medicul.
La o vârstă fragedă optăm pentru picături, iar o dată cu vârsta, putem alege jeleurile sau capsulele. „Vitamina D, fiind liposolubilă, cea mai bine absorbabilă, este aceea care în componența preparatului este în asociere cu acizi grași. Astfel, biodisponibilitatea este mai mare. La copiii de vârstă fragedă, noi optăm pentru forma sub picături și odată cu vârsta putem alege vitamina D sub forma de jeleuri sau capsule. Doza profilactică se include între 400 UI în zi până la 1000 UI, deja în corespundere cu vârsta copilului și necesarul care îl are la moment”.
La administrarea magneziului ar trebui să atragem atenția la comportamentul copilului. „Există mai multe forme cu anumite scopuri. Dacă copilul prezintă o patologie digestivă cum ar fi constipația, atunci noi optăm pentru un magneziu care are influență asupra sistemului digestiv. Dacă copilul prezintă iritabilitate, lipsă de concentrație sau sunt încadrați într-un efort intelectual intens continuu, atunci ar fi binevenit să fie o formă de bisglicinat de magneziu. Și iarăși, acei copii care au patologii cardiace, alte formă de magneziu”, a notat medicul.
De asemenea, specialistul a notat cand ar trebuie să utilizăm omega 3: „Omega 3 e binevenit pentru concentrație, imunitate, la fel la acei copii care au anumite probleme dermatologice, copiii frecvent bolnavi și acei copii care practică sportul sau sunt olimpici atât la nivel fizic, cât și intelectual. Și desigur, nu uităm de regimul alimentar echilibrat”.
SURSĂ FOTO: Facebook/ Olesea Jalba