Cancerul de col uterin este unul din cele mai des întâlnite tipuri de cancer la femei, dar și unul dintre cele mai ușor de prevenit. „Cancerul de col uterin este o maladie care afectează epiteliul, adică celulele ce tapetează colul uterin sau cervixul, și se dezvoltă în urma unui proces inflamator cronic. În Republica Moldova, incidența prin cancer de col uterin este de circa 17 cazuri la 100 000 și o mortalitate de 8-9 la 100 000”, a explicat Lilian Guțu, medic chirurg ginecolog-oncolog.
Afectează femeile de vârstă reproductivă, mai des fiind diagnosticată între 35-45 de ani. „Cauza principală în apariția cancerului de col uterin ar fi virusul papiloma uman, HPV. Odată infectat, organismul declanșează mecanisme imune de apărare și deoarece cam 90% din noi toți, și femei și bărbați, contactăm acest virus, către vârsta de 30 de ani imunitatea proprie îl dezarmează. Din păcate, la 10% acest virus este persistent, și anume această populație este în zona de risc de a face un cancer de col uterin”, a continuat specialistul.
Din cele peste 120 de genotipuri cunoscute de HPV, aproximativ 15 sunt asociate cu riscul de cancer. Tipurile 16 și 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin. „Chiar dacă cancerul de col uterin este deja prezent în organismul femeii, ar putea lipsi simptomatica. Odată cu progresarea, apar hemoragiile postcoidale, intermenstruale, hemoragii din vagin din senin, dureri la nivelul pelvisului, uneori cu iradieri în membrele inferioare, anemie, dereglări dizurice”, a spus medicul.
Diagnosticul se stabilește în urma efectuării pap-testului, a menționat Lilian Guțu. „Diagnosticul se stabilește în urma efectuării pap-testului, a frotiului citologic al colului uterin, de preferință în tandem cu screening-ul HPV, pentru a determina acele tipuri de risc de HPV, cum ar fi 16, 18, 31, care plasează femeile în zonă de risc, urmate de o colposcopie cu biopsie și în fine, cercetarea histologică care confirmă prezența acestor celule tumorale”.
Tratamentul este stabilit în funcție de stadiul bolii, care poate varia de la stadiul incipient 0, până la stadiul avansat 4. „Tratamentul cancerului de col uterin în stadiile incipiente, minim-invaziv numit, este în principal chirurgical și se efectuează fie o conizare, fie o histerectomie totală laporoscopică, fie o histerectomie lărgită radicală, fie o trahelectomie, care este înlăturarea colului uterin cu păstrarea corpului uterin în cazul în care se dorește preservarea funcției de reproducere”, a continuat medicul chirurg ginecolog-oncolog.
Pentru a evalua răspândirea și avansarea bolii, pe lângă investigațiile imagistice, este importantă și limfadenectomia, care presupune îndepărtarea ganglionilor limfatici pentru a fi examinați. „În stadiile avansate aplicăm și radioterapia, chimioterapia, imunoterapia. Și aș vrea să menționez că, în cazul depistării precoce, reușita tratamentului cancerului de col uterin poate ajunge până la 92%”.
Prevenția cancerului de col uterin sau a avansării acestuia poate fi realizată prin respectarea următoarelor recomandări: „Prima este conștientizarea necesității abordării unui mod sănătos de viață, în care nu se va practica sexul neprotejat, fără prezervative, nu se va practica promiscuitatea, adică schimbul frecvent al partenerilor sexuali. Secunda, efectuarea screening-ului, sau ecranarea populației feminine cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani”.
Pentru femeile sănătoase se recomandă efectuarea pap-testului o dată la 3 ani. „Și terța, efectuarea vaccinării cu vaccinurile anti-HPV, sunt 3: cervarix, gardasil și gardasil-9. Și este deja demonstrat că în urma aplicării programelor populaționale de screening și că vaccinarea adolescenților, atât a fetelor, cât și a băieților, scad esențial precancerul colului uterin”, a notat medicul.
SURSĂ FOTO: Google