15.04.2019
Pediatrul Roxana Hristianovici: ”Mersul pe varfuri la copilul mic e normal”
Foarte multe griji ale tinerilor parinti sunt legate de mersul copiilor. Momentul in care vor face primul pas (variaza chiar si cu 3, 4 luni de la un copil la altul), piciorul plat si mersul pe varfuri sunt motive de mers la medic pentru lamuriri suplimentare.
Pediatrul Roxana Hristianovici: ”Mersul pe varfuri la copilul mic e normal”

Medicul pediatru Roxana Hristianovici explica, intr-un interviul pentru “Ce se intampla, doctore” cand anume mersul pe varfuri constitue o problema si este nevoie de investigatii suplimentare si cand este normal.


CSID: Pentru inceput, ce inseamna ”picior”?

Dr. Roxana Hristianovici: Precizez de la inceput ca termenul ”picior” se refera doar la partea inferioara a membrului, adica de la articulatia gleznei pana la varful degetelor.

CSID: Ce deosebiri exista intre piciorului adultului si piciorul sugarului, piciorul copilului mic?

Dr. Roxana Hristianovici: Piciorul sugarului si al copilului mic este format din cartilaje si nu din oase ca in cazul adultului. Pe parcursul anilor, aceste cartilaje incep sa se osifice, unul cate unul. Osificarea este completa abia in jurul varstei de 18 ani. Orice forta, presiune constanta si sustinuta pusa pe un picior incomplet osificat, poate duce la deformari ale acestuia si pot avea consecinte grave.

CSID: Unii copilasi merg pe varfuri, iar asta sperie. Este normal sa mearga asa?

Dr. Roxana Hristianovici: Mersul pe varfuri este un motiv de teama pentru unii parinti, insa acesta este intalnit deseori in primii 2 ani de mers (intre 1-3 ani). El este, de cele mai multe ori, un obicei care nu necesita tratament sau atentie speciala.

CSID: Si daca copilul continua o buna perioada sa mearga pe varfuri, tot nu ne ingrijoram?

Dr. Roxana Hristianovici: Daca persista, poate fi vorba de un obicei de mers pe degete, in care, cu copilul relaxat, piciorul poate fi dus usor in totalitate pe sol. Atunci cand piciorul nu poate fi pus in totalitate pe sol, se indica un consult ortopedic pentru a exclude un tendon ahilean rigid congenital. Daca mersul pe varfuri se intensifica in fuga, iar reflexele osteo-tendinoase sunt vii, atunci se impune un consult neurologic.

CSID: Copiii pusi in premergator au tendinta asta de a merge pe varfuri?

Dr. Roxana Hristianovici: Da, se poate intampla la copiii care au folosit mult premergatorul (astazi nu mai este recomandat premergatorul). El poate duce o vreme la un mers pe varfuri.

CSID: Ce alte caracteristici mai au picioarele sugarilor?

Dr. Roxana Hristianovici: Trebuie mentionat ca majoritatea nou-nascutilor au un grad de deviere fie inauntru, fie in afara a picioarelor. Aceste devieri sunt, in general, usoare. Piciorul se pozitioneaza usor in pozitia normala la manevrare si de cele mai multe ori. Ele au o evolutie favorabila spectaculoasa in primele luni de viata. Aceste mici devieri se rezolva cu mult inainte de primii pasi.

incaltamintea ortopedica nu ajuta la dezvoltarea muschilor locali si a cresterii stabilitatii gleznei

CSID: Se impune in aceste cazuri de devieri ale picioarelor fie inauntru, fie in afara picioarelor la nou nascuti o incaltaminte ortopedica in scopul corectarii?

Dr. Roxana Hristianovici: Nu este nevoie ca un sugar care aceste devieri sa poarte incaltaminte ortopedica. Daca copilul inca nu merge nu este nevoie de ghetute care sustin talpa si glezna in pozitie fixa. De asemenea, purtarea de ghetute „ortopedice” cand copilul merge, nu ajuta la dezvoltarea muschilor locali si a cresterii stabilitatii gleznei. O comparatie interesant de imaginat este: purtarea adultului, tot timpul, de clapari de ski rigizi.

CSID: Si totusi, cand este picioarele sugarului au nevoie de ajutor medical?

Dr. Roxana Hristianovici: Exista o deviatie grava, numita Varus equin. Aceasta este considerata o malformatie congenitala, de multe ori diagnosticata intrauterin prin ecografiile din timpul sarcinii. Necesita consult si tratament de specialitate cat mai rapid. Ramasa netratata, aceasta malformatie face mersul extrem de dureros si de multe ori chiar imposibil.


Sursa foto: Google.com

Sursa: csid.ro

Articole din aceeasi categorie