07.12.2024
O sursă bună de energie sau de probleme de sănătate? Ce se ascunde în spatele băuturilor energizante - VIDEO

Băuturile energizante sunt foarte populare, mai ales în rândul tinerilor, fiind promovate drept soluții rapide pentru oboseală sau lipsă de concentrare. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că aceste băuturi pot avea efecte grave asupra sănătății, mai ales dacă sunt consumate în exces sau în combinație cu alte substanțe, precum alcoolul.

Ce conțin băuturile energizante?

Cofeină: între 70 și 150 mg per doză (comparativ cu 100 mg într-o ceașcă de cafea);

Taurină: un aminoacid care poate influența funcțiile creierului și ale mușchilor;

Zahăr: între 25 și 30 g per doză, echivalentul a șapte cuburi de zahăr;

Guarana: o plantă bogată în cofeină, folosită pentru efectele sale energizante;

Alte ingrediente precum vitamine din complexul B, ghimbir, L-carnitină, diverși acizi și altele.

Efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătății (stop cadru)

Consumul excesiv sau frecvent al acestor băuturi poate avea numeroase efecte adverse:

1.Probleme cardiovasculare

Un aport crescut de cofeină poate afecta sistemul cardiovascular, provocâd creșterea tensiunii arteriale, accelerarea ritmului cardiac, aritmii și tahicardii.

2.Tulburări de somn și anxietate

Totul despre intervenția de reconstrucție mamară! Dragomir Tîmbur, chirurg mamolog-oncolog: Se restabilește volumul, simetria, structura...” - VIDEO

Asocierea cofeinei cu taurina, poate duce la hiperstimularea sistemului nervos, cu apariția insomniilor, iritabilității, nervozității sau chiar a atacurilor de panică.

3.Probleme digestive

Consumul excesiv de băuturi energizante poate duce la arsuri gastrice, greață și vărsături. Totodată, conținutul ridicat de zahăr îcetinește evacuarea gastrică, provocâd disconfort abdominal.

4.Impactul asupra greutății și metabolismului

Conținutul mare de zahăr contribuie la adăugarea în greutate și crește riscul dezvoltării diabetului de tip 2.

5.Probleme dentare

Zahărul și aciditatea crescută cauzată de acizii adăugați, cum ar fi acidul citric sau fosforic, dăunează smalțului dentar, sporind sensibilitatea dinților și riscul de apariție a cariilor.

Mai mult ca atât, deși băuturile energizante conțin vitamine din grupul B, L-carnitină și alte substanțe promovate ca fiind benefice pentru sănătate, nu există dovezi științifice care să confirme efectele pozitive ale acestora în contextul consumului de astfel de băuturi, mai ales că aceste ingrediente sunt prezente în cantități foarte mici.

A trăit în sărăcie și nu se credea frumoasă. Cine este Sofia, tânăra care a devenit imaginea Dior la doar 14 ani, iar zece ani mai târziu - una dintre cele mai bine plătite modele din lume - FOTO

Cum îți poți recăpăta energia în mod natural?

În loc să apelezi la băuturi energizante, poți adopta metode sănătoase pentru a-ți crește nivelul de energie:

Mișcare regulată: Mersul pe jos, înotul, alergatul sau oricare altă activitate fizică moderată, contribuie la creșterea energiei și la prevenirea oboselii, prin eliberarea de endorfine și stimularea circulației sangvine.

Odihnă suficientă: somnul de calitate este esențial pentru regenerarea corpului. Se recomandă 7-8 ore de somn, pentru a avea o performanță fizică și intelectuală corespunzătoare a doua zi.

Hidratare: deshidratarea poate cauza dureri de cap, oboseală și scăderea nivelului de energie. Astfel consumul suficient de apă ajută la eliminarea toxinelor și menținerea sănătății generale.

Alimentație echilibrată: o dietă echilibrată bogată în proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase, oferă un nivel de energie constant pe parcursul zilei.

Suplimente alimentare: în unele cazuri, pot fi utile suplimentele alimentare. Vitaminele din grupul B, D și magneziu ajută la combaterea oboselii și îmbunătățirea stării de bine.

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie