Acest fapt totusi nu inseamna neaparat ca cele 7 persoane au boli tiroidiene. „Nu trebuie sa ne consideram bolnavi de tiroida daca avem, de exemplu, un nodul mic, de 5-7 mm. Are insa importanta mult mai mare urmarirea progresiei acestui nodul de-a lungul timpului. Nu de la o saptamana la alta.”, explica prof. dr. Corin Badiu.
Unii noduli tiroidieni pot evolua rapid
Tiroida este un sistem cu o inertie foarte mare. Nu se schimba nimic semnificativ de la o zi la alta. Se schimba insa la interval de 6 luni si daca un nodul progreseaza de la 5 mm si ajunge 2 centimetri in decurs de 6 luni, inseamna ca este un nodul cu potential agresiv biologic. „O celula tiroidiana se inmulteste o data la opt ani. Deci daca socotim ecografii facute insa la acelasi doctor si de preferinta pe acelasi aparat, progresia nodurilor reprezinta un argument pentru a face investigatii amanuntite.”, a mai adaugat dr. Corin Badiu.
Ce facem daca avem in familie persoane ce sufera de boli ale tiroidei?
„Investigam mai in amanunt acest element de antecedente familiale. Reprezinta un factor de risc pentru bolile tiroidiene si necesita o evaluare mai amanuntita.”, a incheiat dr. Badiu.
Citeste si: Depresia intre exces de emotii si o tiroida dereglata
Sursa foto: Google.com