În ultima perioadă au devenit tot mai populare intervențiile de micșorare a stomacului, astfel, medicul chirurg Dumitru Cazacu a explicat: „Nu orice pacient supraponderal este un candidat pentru intervențiile chirurgicale bariatrice. Sunt un șir de criterii... Când obezitatea devine un impediment pentru pacient și e imposibil să scape de ele prin metode nechirugicale, atunci el își face acea chirurgie bariatrică care îl ajută să slăbească”.
De asemenea, medicul chirurg subliniază că fiecare pacient este abordat în mod individualizat, nu există un tratament general valabil: „Fiecare pacient este abordat în parte, nu este o abordare în masă. Un pacient când vine la primul examen este interogat, i se apreciază toate comorbiditățile pe care le știe, după care trece o gamă mare de consultații la diverși specialiști, investigații și permanent se mai găsește ceva. În cazul în care avem patologii care necesită ajustare, trebuie să le aducem la o stare pozitivă pentru pacient ca să nu-i dăuneze și încet pacientul se pregătește pentru intervenția chirurgicală. Atunci când iei oricare pacient obez și-l pui pe masa de operație, nu tot timpul ai șansa la ceva pozitiv”.
Dumitru Cazacu, chirug la Clinica Repromed, a demontat mitul precum că acest tip de operație este un moft: „După cum am spus, obezitatea în ultimii ani câștigă teren foarte mare și chiar avem obezitate pediatrică. Atunci pacientul are un surplus de masă corporală și nu poate slăbi de sine stătător sau scapă de 5 kilograme și adaugă 10 kilograme. În acel moment facem intervenția. Desigur, sunt și pacienți care au o indicație estetică, dar chestia asta este foarte rară, deoarece totuși este o intervenție chirurgicală și are unele riscuri și pacientul trebuie să înțeleagă că are șanse să fie și o complicație. Chirurgia nu există fără complicații din păcate”.
De asemenea, chirurgul a explicat care sunt beneficiile operației de micșorare a stomacului: „Sunt foarte multe beneficii, deoarece obezitatea afectează toate organele, iar atunci când scăpăm de kilogramele în plus, influențăm la orice organ prin chestia asta. Sunt patologii cronice care sunt asociate obezității, iar cu aceste intervenții, noi ameliorăm aceste patologii cronice. În unele cazuri le ducem și la o regresie totală pe termen lung”.
Pe lângă beneficii, există și riscuri: „Orice intervenție chirurgicală are niște riscuri standarde și anume la micșorarea de stomac e că sunt foarte multe stricături de stomac, dar din fericire sunt foarte rare și au un procent foarte mic de apariție”.
Unul dintre cele mai frecvente mituri legate de chirurgia bariatrică este că după intervenție vei fi slab toată viața. Cazacu a spus: „Nu e chiar așa, acesta este un mit. Dacă ți-ai făcut un procedeu bariatric și nu îndeplinești acele recomandări pe care le prescrie medicul chirurg, nutriționist și toată echipa multidisciplinară, ai șansă peste câțiva ani să redobândești masa corporală iniițială. Cu timpul pacienții devin îndrăzneți, ei observă rezultatele lor anterioare și cred că pe ei nu-i afectează obezitatea în viitor și acest lucru nu este adevărat”.
Chirurgul de la Repromed a adăugat: „O intervenție chirurgicală îl ajută pe pacient să slăbească, dar deja cât timp el menține acele kilograme obținute depinde de el. Poți să mănânci ceva caloric dar foarte mic și poți să mănânci ceva care nu are atât de multe calorii dar în cantități mari. După o asemenea intervenție practic 80% pleacă din stomac, dar dacă pacientul mănâncă mult atunci stomacul se va mări la loc”.
Intervenția bariatrică este o schimbare pentru toată viața, nu e ca o dietă pe care ai ținut-o și după care poți face tot ce vrei: „Recomandările pentru pacient vin imediat după operație și în primele luni sunt mai drastice, dar după aceea i se permite să mănânce după o oarecare prescripție de la medicul nutriționist. 100 de mililitri de mâncare este sufiecientă și pentru cel care are 200 de kilograme și pentru cel care are 150 kilograme, restul este obișnuință”.
În concluzie, Cazacu a notat: „Chirurgia bariatrică este într-o continuă progresie și permanent se reactualizează metodele, se văd metode care sunt mai puțin favorabile pentru pacient și practic nu se mai utilizează. În cazul în care pacientul s-a reîngrășat după intervenția chirurgicală se poate face o nouă intervenție”.
*Acest articol este un produs comercial
SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV CHIȘINĂU/GOOGLE