Fluxul puternic
Aproximativ o treime dintre femei se plang ginecologului lor despre asta. „Puternic” inseamna schimbarea tamponului sau absorbantului la fiecare ora si de mai multe ori de-a lungul noptii, avand perioade de ciclu menstrual care dureaza mai mult de o saptamana sau foarte multe cheaguri. Cauze posibile: probleme cu organele sau hormonii de reproductie, o infectie precum boala inflamatorie pelvina, unele tulburari ale sangelui, medicamente care subtiaza sangele (inclusiv aspirina).
Debit puternic si oboseala
Cand pierzi sange in aceste perioade, pierzi totodata si globule rosii, iar acest lucru poate duce la anemie cu deficit de fier. Un studiu a constatat faptul ca 5% dintre femeile aflate la varsta fertila sunt afectate. Daca simti ca ti se taie frecvent respiratia, te simti slabita si obosita, esti palida si ai batai rapide ale inimii, anunta medicul. Un simplu test de sange iti poate spune daca ai nevoie de tratament.
Perioade de ciclu menstrual ratate
Cea mai frecventa cauza este sarcina, dar stresul, un dezechilibru hormonal, subponderalitatea, tesutul cicatricial si unele medicamente pot, de asemenea, sa opreasca perioadele ciclului menstrual. Daca s-a intamplat sa sari peste de trei ori la rand, consulta medicul specialist. Alte simptome pe care le ai vor ajuta doctorul sa isi dea seama cu usurinta ce se intampla. De exemplu cresterea in exces a parului, acneea si probleme de control al greutatii tale sugereaza sindromul ovarului polichistic. De asemenea, un alt indicator ar putea fi intrarea in perioada de menopauza.
Ciclul menstrual vine prea devreme
Daca ti se intimpla ca ciclul tau menstrual sa vina la fiecare 3 saptamani, afla ca acest lucru poate fi perfect normal. Poate dura doi ani dupa prima perioada de ciclu mentrual pentru a-si stabili corpul un anumit program - oriunde intre 24 si 38 de zile. Mai mult decat atat, exercitii fizice, scaderea in greutate si stresul pot influenta in mod frecvent ciclul. Daca perioadele tale incep la mai putin de 24 de zile distanta, consulta medicul de urgenta.
Sangerare intre perioade
Diverse anomalii care cresc in uter si in jurul sau (cum ar fi endometrioza, fibroamele sau polipii), problemele cu hormonii sau tipul de anticonceptionale pe care le utilizezi, bolile (inclusiv clamidia si gonoreea) pot fi responsabile pentru aparitia sangerarilor dintre perioadele menstruale. Unele femei pot experimenta sangerarea de implantare, la aproixmativ 10-14 zile dupa ce raman insarcinate. Deoarece ar putea fi atat de multe variante, cel mai bine este sa discuti cu medicul tau.
Culoarea sangelui
Sangele proaspat de la inceputul perioadei de ciclu este de obicei rosu aprins. Un flux puternic ar putea face ca acesta sa fie mai intunecat, in special cu cheaguri. Sangele brun ruginos este mai vechi; ceea ce vei vedea, de obicei, spre sfarsitul saptamanii, deoarece aerul a avut sansa de a interactiona cu acesta. Rozeul este specific unei perioade de ciclu mai usoare.
Crampe
Mai mult de jumatate din femeile care se afla la menstruatie sufera de crampe abdominale, de coapse sau de partea de jos a spatelui, o zi sau doua in fiecare luna, chiar inainte sau odata cu inceperea sangerarii. Unele femei se simt si foarte obosite sau au diaree. Crampele (sau dismenoreea primara) apar odata cu contractiile musculare ale uterului, in timp ce se strange si se relaxeaza pentru a scapa de sange. Din fericire, acestea tind sa se imbunatateasca pe masura ce imbatranesti si se pot opri dupa ce ai un copil. Unele crampe incep mai devreme de ciclu si dureaza mai mult. In general, nu ar trebui sa te simti rau in niciun alt mod din cauza lor. Daca acest lucru se intampla, atunci afla ca este posibil sa ai fibroame (cresteri necanceroase ale uterului) sau poti avea o boala inflamatorie pelvina, o infectie grava care poate duce la infertilitate si durere pe termen lung.
Probleme la toaleta
Te doare atunci cand urinezi sau ai diaree ori constipatie, in timp ce te afli la ciclul menstrual? Acestea pot fi lucruri care te ajuta sa iti orientezi medicul catre un diagnostic de endometrioza, mai ales atunci cand ai si alte simptome, cum ar fi fluxul puternic sau crampele severe.
Dureri de cap precoce
O durere de cap in jurul inceputului perioadei tale menstruale din fiecare luna ar putea fi legata de scaderea nivelului de estrogen sau de eliberarea de prostaglandina. Se numeste migrena menstruala. Este posibil sa nu recunosti aceasta durere ca migrena, deoarece dureaza mai mult decat alte tipuri si nu este atat de puternica. Analgezice antiinflamatoare precum acidul mefenamic si naproxenul pot ajuta la prevenirea lor.
Sangerare dupa menopauza
Acesta poate fi cauzata de polipii uterini. Femeile mai tinere le pot experimenta de asemenea, dar sunt mai frecvente la femeile care nu mai au perioada menstruala. Aceste sangerari sunt legate de nivelul tau de estrogen, astfel incat le poti experimenta si daca iei un tratament bazat pe tamoxifen, pentru cancerul de san. Polipii ar putea deveni in cele din urma cancerigeni, iar cancerul endometrial poate provoca sangerari puternice post-menopauza.
Sursa foto: Google.com